Hagyományőrzés és megmaradás a tét

Idén az elmúlt száz évnek állít emléket az Ezer Székely Leány Napja

651

Az elmúlt száz év megpróbáltatásait, a székelység megmaradásért vívott küzdelmét mutatja be az ünnepi műsor az Ezer Székely Leány Napján, a rendezvény arculati elemei is erre emlékeztetnek majd szombaton – hangzott el többek közt a szervezők tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján. Azaz néhány napra ismét a hagyományőrzés és a népviselet városa lesz Csíkszereda.

Sajtótájékoztató a városházán. Tétje van az ünnepnek Fotó: Pap Éva

A nagyszabású hagyományőrző eseményt Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány 2018. július 7-én, szombaton szervezi meg a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzattal együttműködve. A csíkszeredai városházán megtartott sajtóeseményen Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere úgy fogalmazott: az esemény a lelki tisztaságról és a hagyományokról szól, ugyanakkor nem lehet elhallgatni, hogy vannak, akik a mai román állam centenáriumát ünneplik, és ezt „elég balgán és sután teszik”. Az elöljáró kitért arra is, hogy a rendezvény arculati elemeit a Bekecs Néptáncszínház az elmúlt száz évre emlékező műsorához igazították, amelynek az alapszíne a fekete, az esemény meghívója is ezt tükrözi.

Sokan jönnek Magyarországról
Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke kijelentette: Csíkszeredának van a legszebb, legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, ezért természetesen a Hargita megyei önkormányzat is támogatja. Hozzáfűzte: meglehetősen népes magyarországi részvételre lehet számítani, ugyanis Hargita megye testvérmegyéi jelezték, masszív részvételre készülnek.
Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere elmondta: nagy fe­lelősség számára, hogy idén épp Csík­pál­fal­va a rendezvény tiszteletbeli házigazdája. A község egész évben készült a rendezvényre az önkéntes tűzoltóktól a néptáncegyüttesig. András Mihály, a Har­gita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója leszögezte: nem szabad elfeledkezni arról, hogy miért jött létre a rendezvény. Az igazgató ugyanakkor szóvá tette, hogy riasztó méreteket ölt az elvándorlás. Mint mondta, az angliai Manchesterben megtartott Góbé fesztiválon „ijesztően sok” volt a népviseletbe öltözött székely, ami nem véletlen, hiszen mintegy tízezer magyar él az angol város környékén.
– Bárcsak ott tartanánk, hogy egyszerű néptánctalálkozó legyen az Ezer Székely Leány Napja, de ez ma több annál: sorskérdésről szól – emelte ki a rendezvény hagyományőrzésen túlmutató jelentőségét András Mihály.

Tartalmas programkínálat
Gábos Rozál szervező a rendezvény programkínálatát ismertette. Elmondta: idén is lesz népviseleti mustra és kiállítás. Összesen 27 műkedvelő néptáncegyüttes fog fellépni, java részük Hargita megyéből, de fellép két Maros megyei és az anyaországi Tolna megyéből érkező néptáncegyüttes is, ugyanakkor a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amely Örökség című előadásából mutat be részleteket. Idén is díjazzák a legnépesebb küldöttséggel megjelenő települést, a tavalyhoz képest változás, hogy a közös fotót 16 óra helyett 17 órakor készítik el. A holnapi, pénteki napot is a hagyományőrzésnek szentelik, ugyanis idén második alkalommal tartják Csíkszeredában, a Szabadság téren a Székely Népviselet Napját. A résztvevők közös tánccal hangolódnak a másnapi ünnepre.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek