Hagyományőrzés a püspök emlékére

72

Több száz diák öltözött székely ruhába Gyergyószentmiklóson – idén 13. alkalommal szervezték meg a Tarisznyás Márton útján elnevezésű Hagyományőrző Napot a Salamon Ernő Gimnáziumban.

Látványos esemény a körtánc
Látványos esemény a körtánc

Az elmúlt évtizedben Gyer­gyószentmiklós rangos rendezvényévé nőtte ki magát a Salamon Ernő Gimnázium Hagyományőrző Napja. A különleges esemény idén is nagyon népszerű volt a tanulók körében, a többség székely ruhában érkezett iskolába. A hagyományőrző nap megnyitóünnepségét minden évben egy-egy sajátos tematikának szentelték, ez idén is így történt: ezúttal Márton Áron püspökre, az iskola egykori hittantanárára emlékeztek.
– Lelki örökségünk legfontosabb értékét, az őseinktől kapott szent hitünket ünnepeljük, abból a meggyőződésből, hogy a jövő nemzedékének, megmaradásunknak legszilárdabb alapköve éppen a keresztény hitünk – fogalmazott a rendezvény megálmodója, Patek Mária magyartanár.
Nagy Zoltán alpolgármester beszédében azt mondta, meggyőződése, hogy minden embernek, népnek hivatása olyan értéket képviselni, amelyet más nem helyettesíthet és mindenkinek a legértékesebb tulajdonságát kell hozzáadnia a közösséghez, hogy népe erősödjön.
Az idei hagyományőrző napot megtisztelte jelenlétével dr. Ja­kubinyi György érsek is, aki Márton Áron püspökről beszélt. Mint elmondta, 1926-ban lett az iskola hittantanára és két évig folytatta ezt a tevékenységet.
Az ünnepi beszédeket követően emléktáblát avattak Márton Áron tiszteletére, majd az iskola 104-es osztálytermét a püspökről nevezték el, emlékkiállítást is megnyitottak.
Nem maradt el idén sem a körtánc az iskola előtti téren, a székely ruhás fiatalok tánca sok bámészkodót vonzott. Közben az osztálytermekben a múltat idézték különféle kiállításokkal. Volt, ahol a disznóvágás volt a téma, egy teremben azt mutatták be, milyen terítőket, szőnyegeket használtak nagyanyáink, egy másik osztály pedig népi gyógymódokat ismertetett, gyógynövényből készült teát és szörpös vizet kínáltak. Idén először megnyitották a véndiákok osztálymúzeumát is, ide egykori diákok hozták el emlékeiket, számos érdekesség gyűlt össze.
– Azokat az értékeket, amiket itt kaptunk, ma is őrizzük, üzenjük a mostaniaknak, hogy mindaz, amit ők itt tevékenykednek, hasonlóan értékes – mondta az egyik szervező.
Nagyon sok iskoláscsoport látogatott el ezen a napon a gimnáziumba, igen jó hangulatban telt a nap zsíros kenyérrel, palacsintával, kürtős kaláccsal és élő zenével. A nap folyamán még volt táncház, népdaléneklés és vetélkedő is. A hagyományőrző rendezvény idén is sikeres volt, újra bizonyította, hogy a mai fiatalok számára is fontosak a székely nép értékei, hagyományai.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.