Hagyományok megélése, újratanulása

53

A 2018. októberi Tiszteletbeli Találkozó résztvevői emlékezhetnek arra, hogy Kövér László magyar házelnök Országház-látogatásra hívta meg a kis oklándi gyerekeket. Ehhez a felhíváshoz csatlakozott Ézsiás Vencel hagyományőrző őrnagy és Fábry Szabolcs polgármester, előbbi kishuszártáborba, utóbbi Nagyvázsonyba hívta őket.
A tulajdonképpeni szervezés 2019 januárjában kezdődött, ekkor kezdtük el a közös gondolkodást, a szervezést. Az időpont a tavaszi szünidőre esett, az indulás napját főleg a gyerekek izgatottan várták. Az oklándi gyerekekhez csatlakozott a székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi huszárok gyerekcsapata is, így összesen 32 gyerekkel, 6 kísérővel és a két szervezővel, összesen 40-en vágtunk neki a sok titkot és meglepetést tartogató útnak.
12 órai utazás után érkezett meg a csapat Budapestre, ahol a Házelnöki Hivatal vendégszeretetét élvezhettük, hiszen ők szervezték meg a szállás és az étkezés mellett a budapesti programok egy részét is.

Április 24-én, a népviselet napján mindannyian népviseletbe öltözve indultunk Budapest nevezetességeit felfedező sétánkra. Sétáltunk a Körúton, a Váci utcában, a Duna-parton, majd a Szent István-bazilika előtt tartottunk egy kis pihenőt, megkóstoltuk egy fagyizó különlegességét, a rózsa alakú kézműves fagyit. Innen a Szabadság téren át az Országházhoz sétáltunk, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság képviselői díszruhában fogadtak, majd ajándékokat adtak nekünk. Megtekintettük az őrségváltást, majd az Országházba mentünk, ahol ízletes ebéddel vártak házigazdáink. Ebéd után megcsodáltuk az épületet, és találkoztunk Kövér László házelnökkel, aki a találkozó végén mindenkinek az Országházat és a Szent Koronát bemutató kiadványokat ajándékozott.
A találkozó után a budapesti tömegközlekedési eszközöket próbáltunk ki, hajóval, villamossal és metróval mentünk vissza a szállásra. Másnap folytattuk Budapest felfedezését, a Hősök terére mentünk, majd a városligeti séta után az Állatkertet látogattuk meg. Az Országgyűlés Irodaházában elfogyasztott ebéd után a budai várba vonultunk, ahol megcsodáltuk a Halász-bástyát, a Mátyás-templomot, a királyi palotát.
Fáradtan, de boldogan indultunk a kirándulás második állomása felé, Simonpusztára. Még a szervezőket is sok meglepetés fogadta: a táborban az erdélyi gyerekeken kívül még 40 magyarországi kishuszár is részt vett, és a felnőtt hagyományőrzők sok csapata képviseltette magát, hogy a három nap alatt ki-ki a saját területéről szakszerűen oktassa majd a leendő kishuszárokat.
A legnagyobb élmény, mindjárt az elején, a szállás volt, hiszen a gyerekek igazi táborozókként katonasátrakban aludtak, reggel hétkor kürtszóra ébredtek, majd a reggeli torna után a vezetők a körletekben ellenőrzést tartottak. A több mint 70 gyereket 10 rajba osztották, mindannyiuknak 10 helyen kellett huszársággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati dolgokat elsajátítani, természetesen a rajok egymással versenyezve kellett a feladatokat végrehajtsák. Tanultak lovaglási alapismeretekről, lószerszámozásról és lóápolásról, fegyvernemekkel ismerkedtek elméletben és gyakorlatban (ágyú, karabély), vívtak, meneteltek. Szombaton ünnepélyes díszszemlét tartottak, ahol a résztvevők viseletben vagy egyenruhában vonultak fel, majd az ünnepélyes zászlófelvonás után megtekinthettek egy csodálatos lovasbemutatót, amelyet a magyarországi huszárok és hagyományőrzők tartottak. Esténként táncház és éneklés zárta a napokat. Vasárnap megtekintették a 80 huszár című filmet, majd a rajok közti verseny győzteseinek kihirdetése után az összes résztvevővel közös csatajelenetet játszottak el, mindenki örömére. Sokak kedvence volt a solymászbemutató is.
A táborban való részvétel által a gyerekek fegyelmet, pontosságot, az állatok és emberek iránti tiszteletet, megbecsülést tanultak, a történelmi múltunk és hagyományaink megélését sajátíthatták el.
A kirándulás harmadik állomása Nagyvázsony volt, ahol a vadonatúj Igásló Központban volt a szállásunk. Bár rövid volt az itt-tartózkodás, mégis élményekkel gazdagodtunk e két nap alatt is. Első nap a Balatonhoz mentünk, Balatonfüreden sétáltunk, majd Tihanyban megtekintettük az apátságot. Visszatérve Nagyvázsonyba, bebarangoltuk a Kinizsi-várat, és a falu különleges idegenvezetője, az E-Busz (elektromos kisbusz) segítségével megismerkedtünk e csodálatos, élni akaró falu nevezetességeivel. Vacsora után házigazdánk, Fábry Szabolcs Kinizsi Pállal kapcsolatos izgalmas vetélkedőt szervezett számunkra, melyet Kelemen Levente villámkérdésekkel egészített ki az elmúlt napok eseményeiről és látnivalóiról.
Az utolsó nap is tartogatott meglepetést: reggelire a híres nagyvázsonyi kiflit kóstolhattuk meg, útravalónak is kaptunk belőle. Ebéd után Veszprémbe mentünk, ahol meglepetésünkre a Veszprém Megyei Rendőrkapitányságra vezetett utunk. Itt, Anda György ezredes szervezésében, Tarcsa Csaba tábornok közbenjárására rendőrségi bemutatókat láttunk, a legizgalmasabb rész a kutyás bemutató, illetve a különböző rendőrségi fegyverek és eszközök, járművek megtekintése volt. Ajándékokkal is kedveskedtek. Az utolsó néhány óra is újabb meglepetés volt, 3D-s moziba mentünk, ahol megtekintettük a vadonatúj Bosszúállók – Végjáték című izgalmas kalandfilmet.
9 nap, sok meglepetés, újdonság, csillogó gyerekszemek, kíváncsi, érdeklődő, hálás táborozók, segítőkész szülők, sok boldog, önfeledt nevetés, vidám beszélgetések, nagyon finom ételek, kedves és nagylelkű házigazdák, programszervezők, ven­déglátók, csapattársak – nehéz néhány szóban összefoglalni a sok élményt, de tudjuk, hogy ezek az élmények mélyen beivódtak a résztvevők szívébe és lelkébe. Öröm volt Veletek együtt lenni! Köszönjük!

Kelemen Levente és Éva, Oklánd

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek