Hagyomány, változatosság és változás a székely nyelvjárásban

ÉNLAKA KONFERENCIÁK VII.

34

Pénteken és szombaton, szeptember 13–14-én tartják a következő tematikus konferenciát az énlaki művelődési házban, ezúttal a székely nyelvjárás képezi az előadások gerincét. A székely az a magyar nyelvjárási régió, amely keleti peremként a történelemben és a legújabb korban is megőrizte területi kiterjedtségét és sajátos karakterét. Funkcionális teljességével alapja és kifejezője volt mind a hagyományos népi kultúrának, mind a magasabb műveltségnek, s az irodalomnak. Alapja és kifejezője ma is a székely identitásnak. Az énlaki konferencia célja az, hogy számba vegye a történelmi hagyomány és örökölt változatosság mai továbbélését, valamint azt, hogy a székelység magyar nyelvhasználata alárendelt jogi helyzetben miként képes alkalmazkodva ellenállni az államnyelvi és globalizációs nyomásnak, miképpen válhat képessé arra, hogy megfelelően alakítsa a közmagyar (standard), a regionális köznyelv és a helyi nyelvjárás viszonyát. Nem kevésbé időszerű a székely nyelvjárás kutatásának értékelő számbevétele is ugyanakkor.
Főbb témakörök: nyelvpolitika, nyelvi jogok, nyelvjárás és identitás, nyelvjárás és népi kultúra kapcsolata, a székely és a többi (erdélyi) táji nyelvváltozat viszonya, a nyelvjárás és az oktatás-nevelés, a helyi professzionális beszélők (rádió, televízió, színház, egyházi nyelvhasználat) és a nyelvjárás – regionális köznyelv – közmagyar („magyarországi magyar”) viszonyának alakulása, nyelvjárás a kétnyelvűségben és többnyelvűségben, elektronikus nyelvhasználat és a nyelvjárás, a székely nyelvjárás kutatástörténete, a kutatások mai helyzete.
Szállást és étkezést Dancs Alpárnál lehet rendelni, e-mail: alpardancs@gmail.com, telefon: +40–7442–23332.
Szervezők: Pro Énlaka Alapítvány, Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszék, Nemzetstratégiai Kutatóintézet (Budapest) és az Erdélyi Múzeum-Egyesület (Kolozsvár).

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek