2021, január 16, szombat.

Hack Trick: egy rafinált pszichológiai játék

A társasjátékos közösség egyik legnagyobb eseménye az esseni világkiállítás. A székelyudvarhelyi Mind Fitness Games csapata Romániából egyedüliként vett részt októberben ezen a rendezvényen, és új játékuk, a Hack Trick körül valósággal forrott a levegő. Ez a játék – úgy tűnik – közelebb áll az aktuális piac ízlésvilágához, és közel jár ahhoz, hogy legalább négy kontinensen hódító útra induljon. A logikai játékok kiötlőjével, Dorsonczky Józseffel beszélgettünk.

– Minek a hatására kezdett el játékok fejlesztésével foglalkozni?

– Személyes ambícióból kezdődött az egész, közel három éve: világhírű szellemi terméket akartam kifejleszteni. Egy logikai játékkal foglalkozva született meg az elhatározásom, de az első ötletek nehezebben jöttek.

– Hogyan lesz az ötletből logikai társasjáték?

– Elkészítem a prototípust – például lombfűrésszel kivágom a bábukat, megfestem, kártyákat készítek stb. – és van egy szűkebb csapat, akikkel elkezdem tesztelni. Közben csiszolódik, jönnek az újabb ötletek, amiből lehet akár egy következő játék is. Szóval játszunk vele. Kiderül, hogy jó-e a játék, ha szükséges, változtatok a szabályokon, és tényleg gyakori, amikor a visszajelzések alapján nyúlok bele az algoritmusba.

– Kiknek szólnak ezek a játékok?

– Minden játékom 8–10–12 éves kor felettieknek szól, inkább felnőtteknek szóló játékok. Mivel igazi logikai csatának két fél küzdelmét tartom, kezdetben kétfős játékokat készítettem. A Hack Trick és a jövőbeni játékaim esetében a két fél már nem feltétlen két személyt jelent, hanem kettő egy ellen vagy kettő kettő elleni felállást is – ugyanis minél többen ülnek le játszani, annál erősebb közösségi programot jelent maga a játék.

– Mi következik azután, amikor már kialakult a játék végleges menete?

– Akkor jön a nagy munka, hiszen létre kell hozni a terméket. Először is el kell képzelni, hogy mekkora dobozba kerül, milyen anyagból készül, hogyan fog végül kinézni a játék. Utána jön a grafikai munka, a mérnöki tervezés, majd a gyártás. Ezt az egészet én tartom kézben. Végül következik a bevizsgáltatás, majd a terméket fel kell készíteni a piacra.

– Hogyan születik a név?

– A Six MaKING után sokan kérdezték, hogy miért nem lett székely sakk a neve? Azért, mert nem a korondi standon akartam árulni. A nemzetközi piacon szükség van egy nemzetközi névre. Azt akarom, hogy a név utaljon a játék témájára, és legyen benne „rafinéria”. A Hack Trick tulajdonképpen hackertrükköket jelent. Viszont gyorsan mondva ezt a két szót, akár hattrick-nek is hallhatod, ami mesterhármast jelent. S ez jó, mert a hármas visszaköszön a játékban is.

A Hack Trick az esseni világkiállítás standján. Pezsgett a játékkedvF otó: Mind Fitness Games
A Hack Trick az esseni világkiállítás standján. Pezsgett a játékkedv Fotó: Mind Fitness Games

– Ezután már sínen van a dolog?

– Amikor megvan a játék, de még mielőtt elkészül a termék, a névadással párhuzamosan van még egy köztes fázis: a téma megtalálása. Ma már nehezen lehet a nemzetközi piacon úgy bevezetni egy játékot, hogy csinálsz például egy malmot, bábukkal stb. Témát, történetet kell adni melléje. Például a Hack Tricknél van egy hármas rács, megszámozva egytől kilencig, és erre ki kell rakni három bábut, ez a győzelmi feltétel. De ez nem elég, ma már azt kell mondani például, hogy ez a hármas rács egy billentyűzet, egy három számjegyű jelszót kell beütni rajta, tehát a bábuk azok kézjelölők, a téma pedig: két hacker egyszerre támadja meg a keresztapa szerverét, és aki először kirakja a 17 helyes jelszó egyikét, az lenyúl pár millió dollárt.

– Tehát kell egy sztori.

– Igen. Mert milyen ma a játékos, a „gamer”? Úgy kell elképzelni a típust, mint azokat az embereket, akik szeretnek olvasni. A játékosnak játékélményre van szüksége. Soha nem fog elmélyülni egy játékban, nem fogja versenyszinten űzni, hanem neki minden héten újabbat kell kipróbálnia. Ahogy mi megveszünk egy könyvet, elolvassuk, és feltesszük a helyére, és lesz egy könyvgyűjteményünk, a gamereknek ugyanígy megvan az 1000-1200 darabos játékgyűjteményük. Nyugat-Európában hatalmas kultúrája van a társasjátékoknak! Ahogy itt nálunk hétvégén az emberek a kocsmákba mennek, ott több száz fős játékklubokba járnak, nemcsak azért, hogy játsszanak vagy nyerjenek, hanem a találkozás, a közös élmény öröméért is. És állandóan kíváncsiak az új játékokra. De ezeket valamihez kötniük kell, többek között ezért is kell a téma, a sztori.

– Essenbe már harmadjára tértek vissza.

– Az esseni esemény a nagyközönségnek szóló, eladással egybekötött világkiállítás. Az év újdonságait mutatják itt be. Ott vannak a kiadók, a szaksajtó is, de a lényeg itt a közvetlen találkozáson van a kiadók, a termékek és a játékosok között. 150 ezer ember fordul meg a kiállítás négy napja alatt, a világ legtávolabbi pontjairól is, mondjuk Japánból több ezer gamer jön el, és sokan közülük akár pár ezer eurót is elköltenek játékvásárlásra. Mi is úgy tervezzük a játékokat, hogy nyár közepén legyenek készen, tudjuk elkezdeni a felfuttatást, marketinget. Idén már internetes előrendelésre is lehetőség volt az esseni kiállítást megelőzően.

– Milyen visszajelzéseket kaptak?

– Idén csak a Hack Trickkel mentünk. 10 négyzetméteres standunk volt 6 kicsi asztallal, és naponta 9 órán keresztül ment a játék. Több animátor folyamatosan újabb és újabb embereknek mutatta be, tanította a játékot, úgy, hogy közben közel 1600-an kerestek meg minket. Azt tapasztaltuk, hogy az előző évekhez képest valahogy pezseg a levegő a Hack Trick körül. Míg korábban mi hívtuk a sajtót, hogy nézzék meg a játékainkat, és még csak nem is válaszoltak, most ők kerestek meg. Lengyel, cseh, szlovák, amerikai, japán, brazil, portugál, olasz érdeklődők is voltak a játék iránt már a vásár előtt is. Essenben mintegy ezer cég volt jelen, köztük a 30-40 éves múlttal rendelkező hatalmas kiadók is. Legalább 30 standnál mindig tömeg volt, és büszkeséggel töltött el, hogy közöttük voltunk mi is. Egyértelműen sikere volt a Hack Tricknek, el is fogyott mind, amit elvittünk.

– Ez mit jelent a játék jövője szempontjából?

– Több kiadó is ajánlatot kívánt tenni a jogokra, de ennél a játéknál nem adom el – egy korábbinál, a Six MaKING-nél ez történt. A saját kiadónkat akarom fejleszteni, és ezért több gyártóval is egyeztettünk. Lévén, hogy terméket és nem jogokat akarok eladni, ez azt jelenti, hogy meg kell szerveznem a gyártást Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, hiszen logisztikai szempontból fontos, hogy az ottani gyártóktól kerüljön az adott kontinens forgalmazóihoz a termék. Azt akarom, hogy három év múlva globálisan jelen legyünk, és mindenhová közvetlenül jussunk el, ne függjünk néhány, meghatározó multinacionális kiadótól. Jelenleg Romániában terítünk, a 3-4 jelentősebb hazai láncon keresztül, valamint Erdély legnagyobb magyar társasjáték-forgalmazója, a www.jatszma.ro révén.

mindf

– Új tervek?

– A jelenlegi portfóliót képező, illetve a fejlesztés alatt levő további 2-3 játékból szeretnék összerakni egy, a Hack Trick dobozméretére kivitelezhető hatos sorozatot. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy egyedi szállítást is vállalhassunk Európában bárhová.

– Ez az életében hobbi, vagy már kemény munka?

– Hobbiból indult. De semmi nem lesz belőle, ha nem hivatásból, munka iránti szeretetből csinálod. Amúgy ez kemény üzlet – gondoljunk csak arra, hogy egy évi 850 milliárd dolláros iparág egy szereplője vagy… Ennek a kicsi játéknak a potenciálja polcárral számolva másfél millió dollár egy évre. Persze ezt a szintet el kell érni, és fontos tudni azt is, hogy az összeg oszlik a fejlesztő, a gyártó és a terjesztők között.

– Kik érdeklődnek leginkább a társasjátékai iránt?

– A játékaimat egyértelműen férfijátékoknak alkottam, azért, mert egy kelet-európai kultúrában nőttem fel. De kint gyakorlatilag ugyanannyi nő játszik, mint férfi. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a Hack Tricket még jobban is értik a nők.

– Én azt hittem, hogy kőkemény logika kell a Hack Trickhez…

– Ez egy olyan játék, ahol bejön a következtetés, de ahol nagyon jól lehet a megérzésekkel is operálni. Bejön még a blöff, a kombinációs készség, az ellenfél játékstílusának megfigyelése, mert az rengeteg információt adhat, s ebben is nagyon jók a nők. Ugyanakkor ez a játék nemcsak percek alatt tanulható, hanem azonnal megjelenik a tudatos játék is. Egy másik érdekessége, hogy egy tapasztalt játékos számára jó játékélményt nyújt egy kezdő elleni játszma is, hisz itt két ellenfeled van: egyrészt akivel játszol, másrészt a kártyaleosztás. 18 lap van, tehát nagyon akciódús egy-egy játszma. A németek például úgy jellemezték a Hack Tricket, hogy egy nagyon rafinált pszichológiai játék.

mindf2

– Fejlesztő hatása is van?

– Igen. Például én a Hack Trick-et kötelezővé tenném a közgazdászképzésben. Játék közben az információk folyamatosan a valószínű és a biztos ismeret között vannak. Épp ezért a Hack Trick a valószínűségek állandó elemzése révén megtanít arra, hogy „érezd” az esélyek súlyát. A való életben sem tudunk mindent kiszámolni, sokszor az a célratörő, ha egy bonyolult helyzetet egy pár megoldásra egyszerűsítesz, és azokra koncentrálsz. A játék lényegre törő cselekvéshez szoktat tehát, és így a problémamegoldó készségeket fejleszti. Ugyanakkor megtanítja a „tudatalatti számolást”: azaz két számot nem összeadni kell, hanem rájuk nézel, és az agy vissza is adja az összegüket. A Mind Fitness Games logikai játékai ugyanúgy fejlesztik a kombinatorikus gondolkodást, mint a sportolót a napi edzés. Ez a fejlesztő hatás akkor jön be leginkább, ha mindennap, de legalább háromszor egy héten játszunk 15 percet.

– Ön szokott játszani?

– Én túl sokat játszom. Átlagban napi öt órát.

[box type=”shadow” ]Kicsi doboz, fölösleges elemek nélkül, csak tartalmas, izgalmas játék. Ez a Hack Trick. 10 éves kor fölött ajánlott, 2-3-4 személy játszhatja, egy játékmenet 8-10, a meccsjáték 15-20 perc, de ezt a játékosok változtathatják. A kétfős játék egy kompetitív szellemi csata, itt kis mértékben számít a szerencse, a jobbik fog győzni. A 3-4 személyes inkább családi játék, ahol bejön a partnerek közötti kooperálás, és mivel kevesebb lap van kézben, a szerencsefaktor is nagyobb. Van egy stratégiai változata, amely főleg a tapasztalt játékosoknak ajánlott, amikor a meccsjáték 40-50 perc is lehet. Székelyudvarhelyen a Mind Fitness Games székhelyén (Fit.Feel Sportközpont) szerezhető be a játék, de megrendelhető a világhálón is. A játék „szerzője” Dorsonczky József matematikus-informatikus, a Mind Fitness Games vezetője. [/box]

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb