Ha nem csurran, cseppen

Országos öntözési program

295

Ambíciós célokat megfogalmazva, a jelenlegi 1,2 millió hektárról két év leforgása alatt 2 millió hektárra növelné az iparilag öntözhető mezőgazdasági területek nagyságát a kormány. A mezőgazdasági minisztérium azonban a 2020-ig rendelkezésére álló 1 milliárd eurós beruházási keretösszegnek csak alig 7 százalékát használta eddig föl.

Munka közben az öntözőrendszer. Két év alatt 2 millió hektáron engednék meg a csapokat

Vrancea megyében, a Siret-Bărăgan csatorna mentén lévő egyik nagy kapacitású és felújított szivattyúállomás működésbe helyezésén vett részt a múlt szerdán Viorica Dăncilă kormányfő Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter társaságában.

Bővítik a rendszert
A miniszterelnök az eseményen többek között azt hangoztatta, hogy a 2020-as esztendőig sor kerül az országos öntözési rendszer felújítására, illetve helyreállítására. Hasonló bejelentést tett másnap a kormányülést felvezető expozéjában is, amelyben azt nyomatékolta, hogy a hazai öntözési rendszert 1989-et követően tönkretették. „Nekünk pedig a kormányprogramunkban szerepel az öntözési rendszer működésének a visszaállítása oly módon, hogy a 2020-as esztendőig az öntözéses területek elérjék a 2 millió hektárt” – hangsúlyozta a kormányfő.
Ígéretes terv, ám a terepszemle alapján valószínűtlennek tűnik, hogy a szóban forgó célkitűzést lehetséges lesz teljesíteni. Állítható ez többek között annak okán, hogy a szaktárcának eddigelé a 2020-as esztendőig előirányzott 1 milliárd eurós összegnek alig 7 százalékát, azaz 70 millió eurót sikerült elkölteni. A tárcavezető szerint igaz, hogy a munkálatok jelentős része még a kezdeteknél tart, de valós lehetőségek kínálkoznak a jobbításra. Azt hangoztatta, hogy egy egész sor olyan munkálat van, amelyek ugyan befejeződtek, de az átvételre még nem került sor, s a kifizetés is csak azt követően eszközölhető. Valószínűsíthető, a miniszter azt kívánta sugalmazni, hogy nagyobb volumenű munkálat elvégzésére ugyan sor került, de valamilyen oknál fogva késlekednek az átadás-átvétel megejtésével.

1,2 millió hektáron öntöznek
Amúgy az idei program szerint az év végéig 1,2 millió hektáros területen kell biztosítani a megfelelő öntözési feltételeket, 2020-ig pedig 2,2 millió hektáron. Az előbbi számadatok tekintetében valami nem stimmel, mert a kormányfő szerint jelen pillanatban is országos viszonylatban 1,2 millió hektárnyi mezőgazdasági területen biztosított a nagyüzemi öntözés. Ha már számadatoknál tartunk, akkor megemlíthetjük azt is, hogy a 2016–2020-as időszakban az országos öntözési rendszer helyreállítására 1015 millió eurót utaltak ki, s a 2016-os év esetében a minisztérium tervében abból 145 millió eurós beruházás szerepelt, mintegy 170 millió eurós a múlt esztendeiben, következvén, hogy az idén újabb 198 millió eurót költsenek el, 2019-ben pedig körülbelül 232 millió eurót, majd a periódus végén, azaz 2020-ban még 270 millió eurót. Nos, amint már arra utaltunk, eddigelé csak mintegy 70 millió euró elköltésére került sor, s annak révén valósult meg az a szivattyúállomás is, amely működésbe helyezésén jelen volt maga a kormányfő is.

Kormányzati optimizmus
A miniszterelnök egyébként nagyszerű teljesítményként értékelte ennek a létesítménynek az átadását. Íme a tények: egy 215 ezer eurós beruházásról van szó, amely amint egy 150 kilométer összhosszúságú csatornának 3,5 kilométeres szakaszán biztosít vizet, lehetővé téve ezáltal Vrancea megyében körülbelül háromezer hektárnyi mezőgazdasági terület öntözését.
Dăncilă kormányfő a maga részéről ugyan tarthatja nagyszerű teljesítménynek a múlt héten üzembe helyezett szivattyúállomást és Daea tárcavezető is tanúsíthat optimizmust, de a számok másabb, pontosabban negatív előjelű eredményekről beszélnek, lévén, hogy a 70 milliótól igen-igen nagy a „távolság” a több mint 1 milliárdig. Akárcsak 1,2 milliótól – már, ha jelenleg valóban annyi a ténylegesen öntözött területek nagysága – a 2,2 millióig.

Hecser Zoltán 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek