Ha-ha-Hargita éppeN

111

Új wellness-szolgáltatások – Teljes élmény a tejes élmény

A székelyföldi gyógyturizmus fellendítésére tesznek kísérletet a következő években. A tejkvóta megszűnésével a gazdák nem hajlandók a tejfeldolgozóknak banikért eladni a tejet, inkább új élményfürdők létrehozásába fektettek.

tej
– Ez a feldolgozó az az intézmény, aki mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja.

Az első tejes élményközpontot Szépvízen hozták létre a gazdák. Az eredetileg tejfeldolgozó üzemnek tervezett épületet apró átalakításokkal wellnessközponttá alakították. A helyi asztalosműhelyek két hónapig csak az új élményfürdőnek dolgoztak, ugyanis kádárműhelyek hiányában itt készültek a fürdődézsák. Helyszíni terepszemlénk alkalmával kiderült: csúsz­dákkal összekötött rendszert alakítottak ki a központban.
– A közeli hegyekről neveztük el a dézsákat, így a vendégek Pogányhavasról a Kishavasra csúszhatnak – mesélte nagy lelkesedéssel Köpülő Jani.
A központ menedzsere Budapestről érkezett, ahol már több luxus élményfürdőt is beüzemelt. Azt mondta: ilyen leleményességgel még nem találkozott, ezért vállalta az új kihívást. Szerinte a tej ilyen típusú értékesítése nagyban hozzájárul majd a székelyföldi gyógyturizmus fellendüléséhez. Egyedüli problémának azt tartja: hogy a környékről nagyon sokan érdeklődtek a tejes élményközpont iránt, így nagyon gyorsan sok konkurense lehet a szépvízi wellnessnek. Ezért jó megoldásnak tartja, hogy a gazdák a helyi tej mellett minden székely székről tejet hozzanak a dézsákba. Elsőként a keresztúriakkal sikerült megállapodniuk.
Az élményfürdő mellett a vendégek egy egész sor erőgépet is kipróbálhatnak. A gépek érdekessége, hogy az edzésidő alatt kifejtett erővel a fürdőtejet késztermékké alakítják. Nekünk legjobban a biciklikre emlékeztető köpülőgép tetszett. Ezt elsőkként ki is próbálhattuk. Tíz perc biciklizés, azaz köpülés után, 10 gramm vajat termeltünk, amit díszcsomagolásban vihettünk haza.
A teljes élményt nyújtó tejes élményfürdőt még a héten átadják. A menedzser azt ígéri: a felhasznált tejet a gazdáknak a mindenkori piaci ár dupláján fogják kifizetni.

Darabos Dani

[divider]

Székely nyíl, gőzös tempó – Újabb fél évre leáll a vonat

Történelmi pillanatként ünnepelték a Székelyudvarhely–Szé­kelykeresztúr nyomvonalon közlekedő Székely nyíl kilenc órán át tartó suhanását a székelyföldi politikusok. Az ünnepségen bejelentették: a 2016-os választásokon induló képviselők és szenátorok a Székelyudvarhely–Csíkszereda nyomvonal megépítéséért lobbiznak majd.

sajt

Kilenc órát tartott a Székely nyíl első útja Szé­kelykeresztúr és Szé­kely­udvarhely között. Az első utat és az annak kapcsán szervezett ünnepségsorozatot az Erdély TV nézői élőben követhették. A vonat minden megállóhelyen megállt, ahol rövid ökumenikus szertartások kertében adtak áldást a történelmi egyházak képviselői a suhanó nyílra, az első utazókra, a politikusokra. A szervezők elmondták: a Székely nyíl televíziós közvetítéssel egybekötött indítását körültekintően kellett megszervezzék. A nyilvánosságot a térség turisztikai, gazdasági potenciáljának bemutatására is felhasználták, ezért volt galambröptetés, kosárkötési mesterkurzus és folklórműsor is a megállókban – nyilatkozták a szervezők.
Az ünnepséget kisebb incidens zavarta meg Székelyudvar­helyen, ahol a bérleteket, menetjegyeket kérték az utasoktól. Ami a televíziós közvetítésből kimaradt, arról szemfüles, helyszíni tudósítóinknak köszönhetően önök értesülhetnek elsőkként: a politikusokat mindaddig nem engedték le a vonatról, amíg ki nem fizették a menetjegyük árát. Az ellenőrzéshez a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal is csatlakozott. A nyíl addig nem száguldhat, amíg a menetjegy eladását nem biztosítják az állomásokon. Értesüléseink szerint ezért újabb fél évre fel­füg­gesz­tet­ték a Székely nyíl közlekedését Szé­kely­udvarhely és Szé­kely­keresztúr között.

[divider]

Letették az alapkövet – Csicsóban épül a nemzetközi repülőtér

Nyilvánosságra hozták a népszavazás eredményét: e szerint Csicsóban épül az első Hargita megyei repülőtér. A szavazás egy tizenöt éve tartó torzsalkodásra tesz pontot, miután a román–magyar kormányközi megállapodásba is belefoglalták a népszavazás kiírásának szükségességét. A megállapodás rögzítette: a helyi népszavazás eredményének függvényében, mindkét kormány támogatja majd a repülőtér építését.

repulo1jhx
– Hölgyeim és uraim, elértük a 900 km/h sebességet! Csakhogy nem sikerült felszállni…

Dacian Cioloș és Orbán Viktor miniszterelnökök jelenlétében helyezték el a csíkcsicsói repülőtér alapkövét. Az uniós források mellett a bukaresti és a budapesti kormány is támogatja a kivitelezést. Dacian Cioloș miniszterelnök beszédében örömét fejezte ki, hogy végre sikerült közös nevezőre jutni a helyszín kapcsán, de egyben sajnálatának is hangot adott, amiért 30 hektár területet kell kivonni a mezőgazdasági forgalomból és átadni a repülőtérnek. A román miniszterelnök ugyanakkor kifejtette: a burgonyaexport mellett a légikikötő az autentikus kürtőskalács magyarországi forgalmazását is fellendíti. Orbán Viktor miniszterelnök az előtte szóló kollégáját megnyugtatta: a hungarikummá nyilvánított kürtőskalács kivitele megoldható lesz, ha ez a Magyarországról légi úton érkező búzalisztből készült.
A repülőtér építését megelőző tanulmányokból kiderült: a vendégmunkások nagy száma biztosítja a kétnapi járat utasforgalmát a Csíkcsicsó–Budapest útvonalon. Az utasok megyén belüli szállítását a HargitaAir biztosítja.
Az ünnepség keretében román, magyar és angol nyelvű időkapszulát is elhelyeztek az alapkő mellett. Ennek tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Annyit megtudtunk: a következő kormányközi találkozót a repülőtér avatásakor tartják Csicsóban.

Darabos Dani

[divider]

Lasszóval fogják a polgármestereket

Elhalasztották a helyhatósági választásokat, miután a települések többségében nem sikerült jelöltet állítsanak a pártok. A kormány külön kampányt indított Légy Te a polgármester! szlogennel, amelyben a polgármesterséggel járó előnyöket ismertették. A kampányra eddig 17 millió lejt költött a belügyminisztérium. A rádiós és televíziós kampányok mellett a kormány Facebook- és YouTube-akciót is indított. A féléves propaganda nem járt eredménnyel. A korrupcióellenes ügynökség bejelentette: vizsgálatot indít a közpénzek elköltése miatt, mivel ezek nem jártak eredménnyel. Az időközben tisztségükből felfüggesztett polgármesterek helyett ideiglenesen a DNA munkatársait nevezték ki. Feladatkörüket kiegészítették: lasszóval fogjanak polgármestereket.

[divider]

Nyugtalottó a gyorshajtóknak – Szekérparkoló a Tapstéren

Miután az elmúlt hónapokban többször is utcára vonultak a gépkocsivezetők, a rendőrség vezetői bejelentették: a megbírságolt gyorshajtók sorsolásra nevezhetnek be, ez a nyugtalottózás mintáját követi. Úgy tűnik: a rendőrség olajt öntött a tűzre, két napja leállt a közlekedés az országban.

– Fogadja el, biztos úr, hálám jeléül! Tegnap maga vette el az asszony hajtásiját!
– Fogadja el, biztos úr, hálám jeléül! Tegnap maga vette el az asszony hajtásiját!

Országszerte utcára vonultak a gépkocsivezetők, két napja közlekedési káosz jellemzi az országot. Nemcsak a főbb útvonalak, de a városok közt is az utak közepén hagyták a járműveket azok a sofőrök, akik jogosítvány nélkül maradtak. A tiltakozást a rendőrségi nyilatkozat váltotta ki, amelyben bejelentették: nyugtalottóhoz hasonló rendszert vezetnek be. A felfüggesztett jogosítványok tulajdonosai között autóbusz- és vasúti bérleteket sorsolnak ki, ugyanakkor havonta száz sebességkorlátozó rendszert is ingyen beépítenek a nyertesek autóiba. Az elmúlt fél évben közel 10 ezer álló radart szerelt fel a rendőrség. A cél: a gyorshajtók kiszűrése. Az új mérőműszerek kihelyezése után az első két hónapban meghúszszorozódott a gyorshajtás miatt kirótt büntetések száma. Fél évvel az új rendszer működtetése után, a rendőrség adatai szerint 340 ezer jogosítványt függesztettek fel, mivel az autóvezetők 15-nél több büntetőpontot gyűjtöttek be.
Hargita megyében a tiltakozást színesítette a szekeresek felvonulása is. Mivel a térségben megoldatlan a tömegközlekedés, így szekerekkel hozták és vitték az ingázókat a városba. Csíkszeredában a Tapstéren ideiglenes szekérparkolót alakítottak ki. A városi tanács rendkívüli ülés keretében felhatalmazta a város megmaradt vezetőit, hogy egészítsék ki a City Parkinggal kötött szerződést. A szolgáltató szekér-taxát vezethet be, ugyanakkor jogában áll a szekerek megbilincselése. Az állatvédők bejelentették: ha a megbilincselt szekér előtt a lovakról nem gondoskodnak, feljelentik őket állatkínzásért.

[divider]

Új kastély Szárhegyen – Felépült a kastély másolata

Kastélyépítő kalákát szerveztek az elmúlt héten Szárhegyen. A kaláka célja: megépíteni a kastély élethű másolatát, miután az eredeti kastélyra jó ideje lakat került. A kastélyépítő kalákamozgalomhoz az eredeti kastély örökösei is csatlakoztak.

– A káposzta egyik felét a piacra visszük, a másikot pedig eltesszük télire. – Lesheti azt, édesapám, én eccer biztos nem fogok annyit kettivágni!
– A káposzta egyik felét a piacra visszük, a másikot pedig eltesszük télire.
– Lesheti azt, édesapám, én eccer biztos nem fogok annyit kettivágni!

Egy héten át, éjt nappá téve ötezer kalákás dolgozott Szárhegyen. A megyei ta­nács által meghirdetett kaláka-program legnagyobb rendezvényén. Az önkéntesek felépítették a Lázár-kastély másolatát. A munkálatokra azután került sor, miután falugyűlésen a helyiek kifejtették: a helyi turizmus hosszú távon elvérzik kastély nélkül.
A kastélyavató ünnepségen elhangzott: a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően az eredeti kastélytól távol, látótávolságon túl épült meg a kastély másolata. Az új bástyateremből azonban távcső segítségével jól látható az eredeti kastély is, így a látogatónak kétszeres élményben lehet része.
– Szebb, mint az eredeti – jelentette ki a kalákamozgalom koordinátora, Mozgató Rugó, aki az elmúlt egy hét statisztikai adatait is ismertette. Eszerint a kalákázók 24 ezer fej szárhegyi káposztától készült 180 ezer töltelékes káposztát ettek meg és 17 500 liter bort töltöttek le a torkukon.
A kalákatáborok költségeit aukciók bevételeiből fedezték, amelyeken a szárhegyi képzőművészeti alkotásokat értékesítették. A legtöbb képet német és angol műgyűjtők vásárolták fel. A szárhegyi anyag bővítésére a következő években újra megszervezik az alkotótáborokat, új helyszínen, az újonnan épült kastélyban.

[divider]

Tusványosi ígéret – M5 – a székelyföldi hírsztráda

Új televíziós csatorna indítását tervezi az MTVA. Ezt Orbán Viktor jelentette be a Tusványos zá­ró­előadásán. A magyar miniszterelnök azt mondta: nem sze­­retnék elveszíteni az erdélyi nézőket, ezért külön televíziós csatornát indítanak M5 néven.

turizmus

A magyarországi belső politikai ellentétek mérgezik a határon túli magyarság mindennapjait, ezért a közösségek megmaradását nem segítik az ellentétekről szóló híradások – mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök az elmúlt évek nagy tévedésének nevezte azt, hogy a magyar közszolgálati csatornákat szabadon nézhették a határon túli nézők. Ennek eredményének tartja azt, hogy lassan külön repülőgépet kell indítani egy-egy Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésére.
– Itt nem focicsapatokra van szükség, ahol tizenegy játékos akar labdába rúgni. Még csak nem is jégkorongcsapatokra. Itt mozdonyok kellenek, amelyek a székelységet az előre lefektetett sínpáron húzzák előre – fogalmazott Orbán Viktor. A mondat végén az éppen itt elhaladó Bukarest–Jászvásár vonat füttye hasított a levegőbe. A vonatfüttyöt viharos taps követte.
–Az elképzeléseket mi megvalósítjuk. Ilyen gyorsan – mosolygott a miniszterelnök.
Az M5 csatorna lehetőséget ad a feldarabolódott erdélyi politikai elitnek, hogy megteremtse az egységes képet, a valós problémákra világítson rá.
– Nem szeretnénk, hogy Budapestről tudja meg az erdélyi néző, hogy Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt együtt borozgat. Mi azt szeretnénk, hogy a szüretet, a borkészítést is lássa. Nem csak az ünneplésre, a munkára is szükség van – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: – Itt Erdélyben a munka ideje jött el!
Majd a jelen lévő politikusokat hívta a színpadra és átadta ajándékát.
– Az ernyőt nektek kell összeállítanotok, így darabonként ez még nem ernyő – mondotta Orbán Viktor.
A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette: az új televíziós csatorna erdélyi központja Szé­kelyudvarhelyen lesz. A stúdió munkáját pedig a köztévé éppen munkanélkülivé vált munkatársai segítik. Az M5 nevéről kifejtette: reméli, nem veszik sértésnek román kollégái az autópálya nevére utaló célzást. Megjegyezte: a csatorna nevét rögtön megváltoztatják, amint megépül az M4-es sztráda romániai szakasza, és ezen lehet majd Tusványosra jönni.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek