Ha-ha-Hargita éppeN

244

Így írunk münk

Fotók: Para Pista

Válogatás idei szövegeinkből

• szívatják a vizet – az újságírót pedig szivattyúzzák
• 18 000 darab facsemete került kiültetésre – miért nem egyben ültetik, miért darabokban? S miért kell kerülgetni?
• a fenyők rá voltak ültetve a sírokra – ülnek, mint a szálfák
• a fogyasztóvédők ellenérzései – s hát még az ellenőrzötteknek mije van?!
• a kecske, akit – s a gazdája, amelyet
• az elmúlt három évben enyhe növekedett – de csak enyhe…
• csillogó arcú gyermekek – azaz zsíros képű csemeték figyelik csillogó szemekkel…
• díjszabást felszámolni – azaz megszüntetik a díjszabást
• dililéma – bolondos töprengés
• építkezési nyersanyagok – nyers építkezéshez, nyers modorú építőknek
• fennálló nézett különbségeket – nézetkülönbségeket okoznak a nem nézett különbségek
• ivó- és szennyvízrendszer – álmat- és étvágytalanságban szenvedek (Karinthy)
• ívóvíz – az a víz, amelyben a halak ívnak?
• környezettakarékos égő – egy szóval: környezetbarát és takarékos
• külföldi országok – a belföldi országokkal szomszédosak
• lovak talpa alá – s a lovasok patája alá
• regényét tárják a nagyközönség elé – szegény regény
• szárasság – ellentéte a levelesség
• támogatást kaptak az emberek – s az asszonyok nem?
• újabb illegális szemetelés – ezt váltotta a legális szemetelés
• úlést tartott – azaz gyúlt
• vízvezetékcső – azaz vízveze­tékvezeték, illetve vízcsőcső

Óriás Boeing a csicsói repülőtéren

Előző nap – a legelőgazdálkodási követelményeknek szakszerűen eleget téve – istállótrágyával szórták fel és surlatták el a területet, ezért leszállás közben túlszaladt és kifarolt a csicsói repülőtér kifutópályájáról, majd az Olt medrében állt meg az amerikai FressAir Légitársaság nemzetközi, Bangkok Hilton–Miami Vice között menetrend szerint közlekedő Boeing 787-es repülőgépe. A hosszú távú utazásokra tervezett modern, széles törzsű, dupla hajtóműves, három szinten összesen 335 utas befogadására alkalmas gépet a helyi gazdálkodóknak traktoraikkal kellett kihúzniuk a bajból. A kapitány elmondása szerint a balesetet nem műszaki hiba és nem is emberi mulasztás okozta: a nemzetközi fórumokon pálinkával, pityókás kenyérrel, szalonnával és hagymával reklámozott leszállópályát a tapasztalt amerikai pilóta Hargita Megye Tanácsának sajtóközleménye alapján választotta ki. A gép Csicsóban ragadt utasait a mentésükre érkezett megyei tanácsosok kalákába fogták a helyi Olt-híd befejezése érdekében.

Domján Levente

Napi komámasszony – 2017

…Avagy édes életem ártatlan örömei innen-onnan csokorba szedve, mert a fészbúk az a jó hely, ahol minden munkanélkülinek van posztja. Lázár Emese gyűjtése.

December elsejei főétel: egybesült.
Politikusaink kedvenc extrém sportja: síkraszállás.
Szereted a munkádat? Nagyon! És meg is tudsz élni belőle? Nem nagyon!
Eladó „bor korkanape”, „francia agy”, „baba agy pelenkazoval”, „üllőgarnitúra és 3 papogaj galickaval egyut”.
„Felső korhatár nélkül jelentkezhetnek a cégnél azok a felnőtt korú férfiak és nők, akik Németországban végeznének szobalányi munkát. (…) A program abszolút egybevág a társadalom józan eszével.” (idézet fizetett hirdetésből)
„Fájó szívvel tesszük a pénzt a gödrökbe” (polgármesteri sirám)
„Ha valaki 40 évet dolgozott juhok mellett, kaphat-e nyugdíjat?” (Szól a rádió)
„Szeretném megköszönni a Fordon Futó Ismeretlen Autóvezetőnek a figyelmes kedvességét, hogy ma előzékenyen előreengedett. A járdán.”
A román királyi posta székely­udvarhelyi, egykor Fényes, ma kevésbé csillogó lokáljában: „Nem jó helyen teccik állni. Az a külföldi sor!”
Romániába betelepített mig­ránsok: naționalități înlocui­toare.
„A lépések az elgondolások mentén meg lettek fogalmazódva.”
„A személy távozása helyettesítődött.”
„Nem tökéletlen, de tökéletes közeli.”
„Csapatban képzelem el Udvarhely jövőjét.”
„Vonatleszálló pálya.”
„Ésszerű lenne a vízmederbe lépcsőket telepíteni.”
„Hátrányt élvezünk.”
„Mi, székelyföldi tömbben élők.”
„Meghúzták a mérleget.”
„A piac hátsóján alig találni valakit.”
„Mondhatjuk, nagy hagyománya van az elektromosságnak.”
„Húsz kilométerrel lett jobb az életszínvonal.”
Nőnapi komámasszony: „Mond­ják: a nők, mint a bor, az idő tökéletesíti őket. Igen. Van, akiből nemes óbor lesz, van, akiből ecet.”
„Világképű magyarok”
„Az épületben házasságkötő tetem működik.”
„Közel vagyunk egymástól.”
„Szeretnék még egy zárójelt eszközölni.”
„Nem jegyeztem meg, de a fejemben van.”

 

Őrizetben a csángó pásztor

Két medvét megölt, egy bocsot pedig súlyosan megsebesített tegnap délután egy feldühödött csángó pásztor, miután a felelőtlen medvebocs összetörte a pálinkásüvegét. A pásztort őrizetbe vették, azt követően, hogy az egyik helyszínre siető és neki beszóló állatvédőnek leordította a fejét.

Tankó Béla számára ugyanúgy indult a csütörtök, mint bármelyik nap: hajnalban megfejte hét tehenét, mire a nap felkelt, már a túrós puliszkát ette. Már ekkor „összekacsintott” a születésnapjára kapott kászoni szilvapálinkával, de mivel volt még szűk fél liter vegyes pálinkája, nem kezdte meg. „Ráér az ebédkor, miután a vegyes elfogyott” – gondolta. Csakhogy a medve átírta a forgatókönyvet.
– Éppen a fenekemet vakargattam a hűvös árnyékban, amikor megláttam a medvét a tehenek felé közelíteni. A tekintetéből úgy láttam, hogy egyetlen borjút sem hoz, de bezzeg egy egész csordát elvinne. Azonnal elkezdtem kiabálni, hátha a turistákat riogató kutyáim meghallják, hogy baj van. A kutyák nem jöttek, hát elindultam egyedül. Amikor tíz méterre megközelítettem a vadállatot, a sapkámat mérgesen földhöz vágtam, és erre meghátrált – mesélte az 52 esztendős barackosi Béla bá. – Ekkor azonban észrevettem, hogy a kalibából egy medvebocs a szájában tartva hozza kifelé a kászoni pálinka üvegét. Szentségeltem egy akkorát, hogy az állat kiejtette szájából az üveget, az pedig rögtön el is tört.
Hogy ezután mi történt, arra Béla bácsi nem emlékszik világosan. Kutyák által kergetett turisták egy csoportja bukkant rá, akik a medvebocs éktelen bömbölésére ejtették útba az esztenát, abban reménykedve, hátha ott találják a pásztort.
A kutyák hagyták a turistákat és elkezdték nyalogatni Béla bácsiról a medvék vérét, a két nagy testű medve közben kimúltan hevert több darabban, szanaszét, a kisbocs pedig feldagadt pofával várt bárkire, aki megmenti őt.
– Szörnyű volt látni a két dölgött medvét, amelyeknek láthatóan több végtagjukat puszta kézzel kitépte Béla bá, és egyiknek a szívét a másik szájába nyomta – emlékszik vissza az egyik turista. – Miután magához tért, valami pálinkáért kezdett siránkozni, azt sajnálta. Ekkor rámordultam, hogy a medvéket bezzeg nem! Olyan rikácsolásba kezdett, hogy a rendőrök azon nyomban ott teremtek a hegyen.
Béla bácsit őrizetbe vették, mert az állatvédőre nézve veszélyesnek ítélték meg. A medvék kilövése érdekében Bukarestben tiltakozó polgármesterek szolidaritásukról biztosították, és életfogytiglanig tartó kászoni szilvapálinkát ígértek neki. Béla bá azonban felháborítónak tartja mindezt: szerinte csak akkor van élete végéig elégséges kászoni szilvapálinka, hogyha rövid életű lesz. Így pedig értelmezhetetlennek tartja az elöljárók hozzáállását.
– Ezt a medvekérdést mind lehet elemezni, de soha senkinek sem lesz eléggé igaza! – foglalta össze az általa levont tanulságot Béla bá.

Hírszerkesztő: Kiss Hantás Imrecske

A tej-kiflis autó takaríthatná a megyei utakat

Az iskolai tej-kifli program autója tehetné jól járhatóvá a megyei utakat, amennyiben sikerül a megyei tanácsnak megállapodnia a beszállítókkal. Az sem kizárt, hogy a szelektív hulladékot is ezekkel a járművekkel szállítják el a településekről. Az Integrált megye nevű pályázat elindításáról tegnap fogadott el elvi határozatot a megyei tanács testülete.

Az Európai Unió euró­mil­liókat kínál olyan megyei pályázatokra, amelyeknek célja egymástól teljesen különböző szolgáltatások összevonása a költséghatékonyság érdekében. Hargita megyében azonnal ráharaptak az Integrált megye elnevezésű projektre, és a megyei tanács tegnapi ülésén megszületett az elvi határozat is a csatlakozásról.
– Akárcsak más közigazgatási egységek, Hargita megye is azokra a gondokra összpontosítana, amelyek megnehezítik a lakosság mindennapjait. Mára megoldódott az iskolai tej-kifli program, az utak téli karbantartása azonban alaposan megcsúszott. Elhangzottak olyan ötletek, miszerint a tejet és kiflit korábban szállíttatnák az iskolába, és a jármű egyben a havat is eltakarítaná az úttestről – vezette fel az elképzelést Szabó Sándor megyeitanács-elnök.
Az ellenzék részéről felháborodást váltott ki a gondolat: mint mondták, túl nagy ráfizetés lenne a kifliszállító autók hóekével, sószórófejjel és egyéb műszaki adottságokkal való felszerelése, így költséghatékonyság szempontjából nem sokat érne ez az egész. Az MPP és az EMNP frakció inkább azt támogatja, hogy a hótoló munkagépeket szereljék fel kiflitároló ládákkal, mert ez kevesebbe kerül.
– Amikor megpályázzuk ezt az egészet, Brüsszelnek látnia kell, hogy ép ésszel gondolkodunk! Nem mindegy, hogy mit mivel szerelünk fel! – fakadt ki Csíki János MPP-s tanácsos.
A megváltó gondolat a megyei önkormányzat projektmenedzsment igazgatóságáról érkezett: ha a jármű – függetlenül attól, hogy végül melyik változatban egyeznek meg – eltakarította hajnalban a havat és kiürítette a kiflit, akkor az iskolai élelmiszer megürült helyébe bepakolhatja a hulladékot, és egy közeli átrakóállomásra szállíthatja. Így pedig a hulladékmenedzsmentnél is fontos pénzek szabadulnának fel, amelyből egyebek mellett hasonló kreatív ötletek kitalálóit lehetne díjazni.
Felmerültek ugyan szervezési és higiéniai aggályok, a testület mégis úgy döntött, hogy érdemes mindezt továbbgondolni és teljes vállszélességgel felkarolni az Integrált megye projektet.

Soros George átverte a székelyeket is?

Minden jel szerint mégsem békül a magyar kormány és Soros George. A közeledési szándékot sejtető Székelyföldi Maratonfutó Akadémia alapítását követően ugyanis az üzletember bejelentette: afrikai bevándorlókkal töltené meg az akadémiát.

Mint arról már beszámoltunk, múlt héten döbbentette meg a közvéleményt Soros George, aki a Magyar Kormánnyal partnerségben dollármilliókat fektetne a székelyföldi sportba: a maratonfutók számára hozna létre akadémiát. Soros kizárólag saját pénzen építene kisebb komplexumot Csíkszeredában (Erdőalján) és Székelyudvarhelyen is. Az eredetileg vázolt elképzelés szerint Csíkba udvarhelyi, Udvarhelyre pedig csíki maratonfutókat helyeznének el, szállás, étkeztetés mellett pedig az oktatás is biztosított lenne. Mivel a két bázis 42 kilométerre lenne egymástól, tulajdonképpen az lenne az edzés, hogy a feldühödött városlakók hazakergetnék egymás sportolóit, az atléták azonban edzői parancsnak eleget téve mégis visszaszaladnának saját, „ellenséges” bázisukra.
A két város üdvözölte az elképzelést, mert ezzel nemcsak a székely sportszellemet, hanem a székely széthúzást is gyakorolhatnák a fiatalok. A magyar kormány szerepe tulajdonképpen csak a közvetítés lett volna: míg a meg nem hajló, inkább derékban eltörő fenyőhöz oly sokszor hasonlított székelység ugyanis teljes mértékben elutasítja Soros George-ot a pénzével együtt, addig a politika inkább hajlik, mintsem derékba törne, így ők fantáziát látnak abban, ha ellenségük, Soros hasznos pénzt fektet a Székelyföldbe.
A protokollum tegnapi aláírását követően azonban Soros George kimutatta foga fehérjét, akárcsak a nemzeti konzultációs plakátokon. Váratlanul bejelentette: nem érdekli őt a székely sport, csupán két tábort akar létrehozni afrikai menekültek számára. A bázisok így a megbeszélt elven működnek majd, azzal a különbséggel, hogy nem csíkiakat és udvarhelyieket, hanem négereket kergetnek majd innen oda és onnan vissza. Soros George ráadásul azt akarja elérni, hogy az intenzív kényszeredzéssel Székelyöld a világ legjobb maratonfutóit és terepfutóit nevelje ki a feketékből.
„Nem engedhetjük meg, hogy őseink földjén afrikaiak futkározzanak, egyenek, aludjanak, tanuljanak – tömegesen. Határozottan elutasítjuk, hogy Soros George megvalósítsa legújabb aljas tervét, és a magyar kormány, valamint a székelyek jóindulatával visszaélve Székelyföldet menekülttáborrá alakítsa” – fogalmaztak közös közleményükben a székely megyék tanácsenökei.
A román sajtó szerint ez az egész az RMDSZ, a magyar kormány és Soros George titkos és álcázott megállapodása: így erősítenék meg és tennék nemzetközileg is érzékennyé a székelyföldi autonómia témáját.

Átszervezik a csíkszeredai egyházközségeket

A csíkszeredai kulturális intézmények átszervezésének mintájára a megyeszékhely egyházközségeinél is reformintézkedések várhatók. A költséghatékonyság jegyében első lépésben a többségi római katolikus templomokban vezetik be a közös plébánost, gondnokot, kántort és harangozót, a későbbeikben a protestánsok is csatlakozhatnak.

Ahívők számának folyamatos apadása és az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú, de szintén folyamatos előrehaladása hamarosan kényszerhelyzetet eredményez: nem lesz, aki maradéktalanul ellássa az egyházi – elsősorban kifejezetten a templomi – feladatokat. Erre válaszolna az az intézkedés, amely feladatkörök összevonását célozza meg.
Precedensként a csíkszeredai városvezetés példája áll, amely vállalta a népszerűtlen, de álláspontja szerint hasznos átszervezést. Azóta bebizonyosodott, hogy a fénytechnikus kiváló táncos, a kasszás néni bármelyik Csehov-drámában megállja a helyét, a múzeum dolgozói pedig kevesebben is elegek ahhoz, hogy egy ilyen apró település várostörténeti kiállítását lezongorázzák.
Ezen elv alapján – de csakis költséghatékonysági szempontok figyelembe vételével – látványos átszervezésre készülnek a csíkszeredai római katolikusok: a Szent Kereszt-plébánia, a Szent Ágoston-plébánia, a somlyói, a taplocai és a zsögödi egyházközség a feladatkörök összevonására készül. E szerint közös plébánost, gondnokot, kántort és harangozót választanak.
Az intézkedés terve heves ellenérzéseket váltott ki a tősgyökeres egyházfiak között: főként Taplocán, Zsögödben és Somlyón hangoztatták, hogy jövevényből legfeljebb harangozót fogadnak el – no meg muszájból plébánost –, de szó sem lehet arról, hogy a kántor, mindenekelőtt pedig a gondnok ne helybéli születésű legyen, helybéli felmenőkkel.
Első körben is nehéz dolguk lesz a kezdeményezőknek, holott nem hivatalos érsekségi forrásunk szerint harangozói minőségben a protestánsokat is szívesen bevonnák az együttműködésbe. A csíki reformátusok, unitáriusok és evangélikusok vezetői üdvözlik az ökumenikus hozzáállást, bár nem tagadták: a sáfárkodó protestáns érdekek szerint ők leginkább csak perselypénz-szedőket küldenének a katolikusok közé. Az ortodoxok pedig SRI-seket – jelentették be kérdezés nélkül.

 

A szoborcsoportot készítő szobrász szobra

A Küküllő Hotel helyén állítják fel Székelyudvarhely majdani új büszkeségét, a szoborcsoportot készítő szobrász szobrát. A köztéri alkotást várhatóan két év múlva leplezik le, és azt remélik, hogy a székely anyaváros jelképévé válik. Akár a városcímerben is megjelenhetne.

Székelyudvarhelyen évek óta vita tárgyát képezi a városközpont szobrainak kérdése: egyesek sokallják a köztéri alkotások hivalkodóan magas számát, mások szerint ez a város kulturális gazdagságát, egyediségét igazolja. Abban azonban mindenki egyetért, hogy egy igazán kolosszális, monumentális szobornak még mindenképpen helye volna Udvarhelyen.
– Városunknak szüksége van egy olyan köztéri alkotásra, amelyet nemcsak büszkén mutogathatunk a világnak, hanem kifejezi mindazt, amit Székelyudvarhely jelent. Ilyen átfogó mű lehet a szoborcsoportot készítő szobrász szobra – közölte Fennkölt Péter, a városháza kulturális osztályának vezetője.
A városi tanács hosszas belső vita és az érintettekkel való tárgyalást követően úgy döntött, hogy a legmegfelelőbb helyszín a jelenlegi Küküllő Hotel helye lenne. A város emblematikus szállodáját ezért lebontják, az egyik tömbháznegyed közepén klasszicista stílusban újjáépítik – így pedig még emblematikusabbá válik –, jelenlegi helyén pedig megvalósul a szoborcsoport. Ebben a felállásban mindenki nyer – vélekednek a helyi tanácsosok.
– A városháza hamarosan meghirdeti az alkotás pályázatát. Legkevesebb húsz főt kell felvonultatnia a szoborcsoportnak, egyikük természetesen maga az alkotás pillanatában megörökített szobrász alakja – részletezte Fennkölt Péter. – A mű kifejezi majd Székelyudvarhely gazdagságát: a történelmet, a híres szülötteket, a szellemiséget. Éppen ezért plusz pontszámot érdemel, ha viszontláthatjuk Székely Mózes, Tomcsa Sándor vagy akár Szász Jenő alakját, de ha a Nagy Lajos-féle első Székely nemzetgyűlés szereplőit is megjelenítik, az már önmagában győzelmi esélyeseket jelentene – mondta az osztályvezető.
A szoborcsoport amúgy bármilyen anyagból készülhet, ahogy a városban eddig, úgy ezután is teljes szabadságot élvezhet az alkotó: bronzból, márványból, fából, vasból, műanyagból, viaszból, OSB-lemezből, vagy akár gyurmából is megformálhatják az alkotást.
A kezdeményezők azt sem tartják kizártnak, hogy a későbbiekben a megroggyant állapotú műemlék épületeket felújítás helyett elbontsák, és helyükre további szobrokat emeljenek. Például a legtehetségesebb két helyi alkotót valószínűleg felkérnék, hogy még életükben készítsék el az Egymást megformáló szobrászok szobrát, amelynek alakjai a későbbiekben különválasztva is értékes és nevezetes darabjait képezhetik a szoborfelhozatalnak.

 

A román zászlót is el kell távolítaniuk

A székely zászló és a város zászlaja után a román nemzeti trikolórt is le kell vetetnie a polgármesternek a városháza homlokzatáról, Gyergyószentmiklóson. Az erre utasító jogerős ítélet indoklását tegnap kapta meg a városvezetés.

Gyergyószentmiklóson teljes gőzzel folyik a lakosság körében az aláírásgyűjtés, amely azt célozza, hogy nyomatékosítsa az előkészítés folyamatában levő strasbourgi pert. A városháza homlokzatáról ugyanis a székely lobogót és a városzászlót is el kell távolítaniuk. Tegnap váratlan fejleményről tájékoztatták a sajtót.
– Most is alig tudom elhinni, hogy ez történt, pedig itt a hivatalos dokumentum a kezemben – lobogtatta meg az indoklás papírjait Lázár Lázár polgármester. – Nem is tudtunk róla, hogy a román zászló ügyében is eljárás folyik, hivatalosan erről sosem szóltak. Titokban folytatták le a pert, és egyszer csak kaptunk egy értesítést arról, hogy a trikolórt is le kell vennünk a homlokzatról, ráadásul ez még csak a kezdet!.
Mint a jogászokkal való maratoni konzultáció után kiderült, Daniel Antibozgorescu, a Méltóságot a Hülyéknek is Európában Egyesület elnöke azért hívta perbe a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatalt, mert a román zászló nyelét „valami elvetemült székelyek” a Horthy-uralom alatt készült kovácsoltvas zászlótartóba húzták bele.
„Az eltávolíttatási kérelmünk a magyar kéz által magyar tűzben kovácsolt vas zászlótartóra irányul. Ennek első lépése azonban a román lobogó levétele, mert a törvénykezés úgy rendelkezik, hogy egy zászlótartó levételének előzetes feltétele a benne helyet foglaló zászló eltávolítása, és az ennek végrehajtásáról szóló ítélet közjegyző előtt hitelesített másolatának csatolása. Tehát levetetjük a zászlót, ezt dokumentumokkal támasztjuk alá, utána következhet a zászlótartó. Természetesen amint a pert megnyertük, azonnal visszatetetjük a trikolórt, de becsületes dákó-román zászlótartóba. Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy ma, a 21. században még itt tartunk, hogy nem akármilyen zászlókat akármilyen zászlótartókba dugdosnak felelőtlenül, soviniszta, nacionalista, irredenta hozzáállásból” – fejtette ki Antibozgorescu a legismertebb hírcsatorna szakácsműsorában.
– Nyilvánvaló, hogy mire megy ki a játék: aki leveszi a román zászlót, annak a nyakába ismét csak pert varrnak – fogalmazott Lázár Lázár. – De nem hátrálunk meg: a holnapra összehívott rendkívüli tanácsülésen zászlóeltávolítási bizottságot hozunk létre, amelyet a végrehajtásról szóló mandátummal ruházuk fel. Emellett újabb aláírásgyűjtést indítunk a lakosság körében: bizonyítanunk kell a nagyvilágnak, hogy nemcsak zászlóinkhoz, de a zászlótartóinkhoz is ragaszkodunk.
Meglátása szerint Strasbourgban perdöntő lehet egy eddig nem emlegetett tény: az EU zászlaja is a „kicsi magyar világban” készült kovácsoltvas tartóból hirdeti, hogy ez itt már Európa. Ha ezzel a kontinens vezető bírái tudnak együttélni, nyert ügyük van a gyergyószentmiklósiaknak, de ha az emberjogi bírák is kifogásolnák a zászlótartót, akkor inkább semmilyen lobogót nem tennének ki a városháza homlokzatára – mondta a polgármester.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek