Hosszú távú stratégia, tavalyi tervek, idei munkák

95

Csíkmadarason hosszú távú településfejlesztési stratégia részét képezik az idei fejlesztések, Csíkrákoson az elmúlt év sikeres pályázatait ültetik gyakorlatba. Mindkét település számára fontos a községi utak korszerűsítése.

Csíkmadarason a villany- és kommunikációs vezetékek föld alá helyezése számít a térségben leginkább újdonságnak, Csíkrákost pedig teljesen új út kötheti össze Madéfalvával – derült ki többek közt a településvezetők évértékelőjéből.

Ami késik, nem múlik
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: nehéz az évet értékelnie, mert több évre tervez, hosszú távú településfejlesztési stratégiát követ a helyi önkormányzat. Elmondta: a Felcsíki Integrált Fejlesztési Stratégia elnevezésű EU-s projekt keretében épülő délutáni iskola (after school) befejezése kicsit késik, mert az intézmény körüli terület megfelelő rendezéséhez egy telket még meg kellett vásárolnia az önkormányzatnak. Tavasszal elkezdődhet a munka az építkezésen, a polgármester szerint volt már rá példa, hogy egy hasonló méretű épületet hat hónap alatt megépítettek a községben. Úgy vélte, ezért a délutáni iskola építését is be kell fejezzék még az idén. Erre a pályázati előírások is kötelezik a kivitelezőt.

Bíró László

Lassítja az aszfaltozást, de megéri
Az elöljáró ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a községi utak felújítása is elkezdődött, néhány útszakasz már új útburkolatot kapott. Eddig 4,5 kilométernyi utat aszfaltoztak és további 10 kilométernyi út felújítására pályáznak. A beruházás ugyanakkor több egyszerű aszfaltozásnál, a projekt keretében az út menti területet is rendezik, elvezetik az esővizet és járdát is építenek. Hozzáfűzte: az aszfaltozást hátráltatta a község másik beruházása: a közvilágítás korszerűsítése. A település egy részén ez már elkészült, éspedig úgy, hogy a föld alá helyezték a vezetékeket. A közvilágítás korszerűsítését folytatják, így odafigyeltek arra, hogy az aszfaltozás előtt, az út alatt keresztben, illetve azzal párhuzamosan haladó vezetékvédő csöveket elhelyezzék, hogy később ne kelljen feltörni a friss aszfaltot. Egyébként nemcsak a villanyvezetékek, hanem a kommunikációt szolgáló vezetékek is a föld alá kerülnek. Az önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programmal (PNDL) már aláírta a szerződést a községnek még felújításra váró közvilágítás-hálózata korszerűsítésére.
– Ez nemcsak a község arculata szempontjából fontos, azaz, hogy megszabadulunk az úgynevezett „tyúkbelektől”, hanem gazdasági hozadéka is van. Köztudott, hogy a légvezetékek esetében hálózatbért is fizetünk, benne van a villamos energia árában – mutatott rá a beruházás jelentőségére a polgármester.
Úgy vélte, 10-20 százalékát takaríthatják meg a háztartások az villanyszámlájuknak, a föld alatti vezetékes hálózat ugyanis már a község tulajdona.
Bíró László hangsúlyozta, a község valamennyi kisebb-nagyobb projektje szerves egységet alkot, a település fejlesztési stratégia része. A községnek még számos ambiciózus terve van, többek közt biomasszaüzemet építenének, és feltárási engedélyt kértek egy 1100 méter mély kút fúrására, abban a mélységben ugyanis 70–80 Celsius-fokos a hőmérséklet, és azt remélik, termálvizet találnak.

A pályázat nem vész el, csak átalakul
Tavaly Göröcsfalván befejezték az elemi iskola felújítását, és működik már a csíkrákosi napközi is, ezenkívül többnyire tervezéssel, pályázatok benyújtásával telt 2017. Idén a tavaly nyertes pályázatok gyakorlatba ültetése a csíkrákosi önkormányzat fő célkitűzése – közölte évértékelő beszélgetésünkön Császár Attila, Csíkrákos polgármestere. Mint részletezte: igyekeztek megmenteni azokat a pályázatokat, amelyek korábban nem nyertek el uniós vagy országos támogatást. A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás révén pályáztak községi utak javítására, illetve egy másik pályázatot is készítettek mezei utak aszfaltozására. Azonban első nekifutásra egyik pályázatuk sem nyert.
– Azt a sok energiát, pénzt, amit befektetünk ezekbe a pályázatokba, igyekeztünk hasznosítani és ismét benyújtottuk azokat a következő pályázati kiírásokon – közölte az elöljáró.

Császár Attila Fotók: László F. Csaba

Az infrastruktúra-fejlesztés mindenekelőtt
A polgármester közölte, a község korábban fel nem újított úthálózatának aszfaltozására pályáztak uniós támogatásra. Ezúttal sikerrel, a támogatási szerződést megkötötték, így 5 kilométer községi utat tudnak burkolni, a projekt végrehajtásával a község szinte teljes úthálózata megújul. A tervek a közlekedés biztonságát javító intézkedéseket is magukba foglalják. Az eredetileg mezei utak felújítására benyújtott pályázatot ugyanakkor átalakították úgy, hogy az egyik mezei út alternatív összeköttetést teremt Madéfalvával, egyben községi úttá léphet elő. Erre az Országos Vidékfejlesztési Programtól (PNDL) nyertek támogatást. A szerződés már elő van készítve, hamarosan aláírják. A két beruházás értéke egyenként egymillió euró.
– Az, hogy megmentettük a korábban hatástanulmányokra kifizetett pénzt, egy kis elégtétel, ugyanakkor nagyon hasznos utat építünk, hiszen a gazdák is könnyebben, biztonságosan meg tudják közelíteni a földjeiket, ugyanakkor Madéfalvára is még könnyebb lesz eljutni – adott hangot elégedettségének az elöljáró.
A projekt keretében egy hidat is felújítanak és járdát is építenek az országút mellett. Utóbbi régi igénye a településnek, hiszen megnőtt a forgalom, a község közintézményei is az országút mellett találhatók.
Szintén sikerrel pályáztak a LEADER programnál is egy kisebb, 28 ezer euró értékű beruházásra, egy rendhagyó, fából készült, tájba illeszkedő buszmegállót alakítanak ki. Ez a legkönnyebben kivitelezhető a polgármester szerint. Még két pályázatuk vár elbírálásra, a két felújított kultúrotthon felszerelését korszerűsítenék belőle. Ezenkívül a rákosi iskola udvarán interaktív, oktatási célokra alkalmas játszóteret alakítanának ki. Például egy mérleghinta egyik oldalára egy tömegét tekintve élő medve súlyú macit helyeznének el, és a gyerekek kipróbálhatnák, hányan kell felüljenek a hinta másik végére, hogy hintázni tudjanak vele. Összegezve: az önkormányzat idei célja a tavalyi tervek gyakorlatba ültetése – mondta az elöljáró.

Létfontosságú közösségépítés
A polgármester ugyanakkor a közösségépítést is rendkívül fontos feladatnak tartja. Elmondása szerint létfontosságú, hogy aktív civil élet legyen a községben. Ifjúsági és nőegyesületük van, továbbá dalkör és néptánccsoport is működik Csíkrákoson. Nem volt olyan hónap a tavaly, hogy ne szerveztek volna egy olyan rendezvényt, amelyhez a községben mindenki hozzáférhet – emelte ki az elöljáró.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek