csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hólé öntötte el az utcákat, udvarokat

A szombati felmelegedés miatt gyors olvadásnak indult a hótakaró, az alárohanó hólé, a folyókon, patakokon kialakuló jégtorlaszok pedig több településen is áradást okoztak. A katasztrófavédelmi felügyelőség alakulatai többek között Gyergyóhollón, Csíkmadarason, Maroshévízen, Gyer­gyó­szent­miklóson, Csíkpálfalván siettek a lakosság segítségére, és szivattyúzták ki a jeges vizet az udvarokról, pincékből.

Helyenként bokáig ér a víz Gyergyószentmiklóson a Vár utcában Fotó: Jánossy Alíz

A befagyott patakok és sáncok jegén szaladt le a hegyoldalakról a hólé szombaton, amikor a hőmérséklet fagypont fölé emelkedett a déli, délutáni órákban. Csíkszentmihályon és Csíkszentgyörgyön néhány udvar is víz alá került és pincék teltek fel vízzel, és más községekben is riadalmat okoztak a feltorlódó jégtábla-akadályok.

Vízzel, víz nélkül
– A Csiga-patakánál voltak leginkább gondok, Ajnádon a mederből kilépő patak elárasztotta a megyei út egy szakaszát, Csík­szentmihályon pedig beáramlott egy pincébe. A polgármesteri hivatal munkagépe az esti órákig dolgozott a rend helyreállításáért – mondta Izsák-Székely Lóránt polgármester.
– Percek alatt olvadt el a hótakaró, és a polgármesteri hivatal környékén az elfagyott sáncokban nem tudott lefutni a víz. A községközpont alsó felében néhány pince feltelt, helyenként az úttesten át-átfolyt a víz, de jelentős kár nem keletkezett – közölte lapunkkal György József, Csíkszentgyörgy polgármestere, hozzátéve, hogy a Fiság-patakának a szintje is ijesztően megemelkedett, de végül nem öntött ki.
Viszont továbbra sem sikerült megoldani 15 csíkszentmihályi és ajnádi háztartás gondját, amelyek majdnem egy hete kénytelenek nélkülözni az ivóvíz-szolgáltatást. A vezetékben megfagyott a víz, az Izsák-Székely Lóránttal való tegnapi beszélgetésünk idején is a csövek felmelegítésével próbálkoztak a községben. A polgármester szerint a hétvégén nem a hóolvadás miatti áradások, hanem ez jelentette a legnagyobb gondot.

Nehéz közlekedni
Rettenetes, elkeserítő – ezekkel a jelzőkkel illették az utcákat Gyergyószentmiklós felszegi részén az elmúlt napokban. Az ott lakók véleménye nem is nevezhető túlzónak, hiszen autóval, szekérrel nehezen lehet közlekedni több helyen, gyalogosan pedig szinte lehetetlen, ugyanis jeges víz öntött el sok utcát.
Többek között a Vár, Selyem, Iskola, Ady Endre utcák lakóinak kell komoly problémákkal szembenézniük. A felmelegedés, gyors hóolvadás miatt az árkok megteltek, az utcán hömpölyög a jeges víz. A Vár utcában – a lakók elmondása szerint – helyenként a gödrökben bokáig ér a víz. Egy helyen több autó is beleragadt az elmúlt napokban a latyakba, még a helyi rendőrség járműve is, amikor bejelentésre kimentek szemügyre venni a helyzetet. A közelben lakók azt mondták, a kemény mínuszokban egy híd alatt felfagyott a víz, a patak vize az útra folyt, majd megfagyott, az olvadáskor pedig szintén az úton tört utat magának a víz. A polgármesteri hivatal markológépet küldött pénteken a helyszínre, hogy javítsanak a helyzeten. Az utcában azonban tegnap is nagy víz volt.
Hasonló állapot uralkodott több más utcában is. Az Ady Endre utcában lakók azt mondták, nem újdonság ez számukra, egész télen az utca közepén folyt a víz, az Iskola utcában és a Selyem utcában pedig helyenként az udvarokat is elöntötte. Az érintett lakók közül sokan a polgármesteri hivatalt hibáztatták, mint elmondták, évek óta hasonló problémákkal küzdenek Felszegben. Volt, aki azt mondta, Felszeget mindig is elhanyagolta a városvezetés, ezért a gondok csak sokasodtak. Nem mindenki van azonban ezen a véleményen, többen azt hangsúlyozták, a víz azért folyik rendszerint az utcán, mert a lakók saját házuk előtt nem takarítják a sáncokat.
– Nem a polgármestertől kell várni mindent, ha kicsit is odafigyelne mindenki, nem így nézne ki az utca. Ahol idősek laknak, ott ki van takarítva az árok, ők még törődnek a környezetükkel, a többiek csak panaszkodnak és hibást keresnek – mondta egy lakó, aki hétvégén kénytelen volt szivattyúzni a vizet az udvarról, hogy a ház pincéje ne teljen meg.
A problémát súlyosbította a tegnapi eső is, javulás egészen addig nem várható, amíg tart az esős, enyhe időjárás. Amint újból alacsonyabb hőmérsékletek köszöntenek be, jégpályává változnak az utcák, majd újabb olvadáskor ismét a vízzel kell szembenézniük a lakóknak.
Maroshévízen vasárnap délután okozott árvizet a hirtelen felmelegedés: a Maroson kialakult jégtorlasz miatt több háztartás udvarára tört be a jeges ár. Az Agerpres hírügynökségnek Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Ka­tasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője elmondta, a tűzoltók négy családi háznál siettek a lakók segítségére, ahol a vizet igyekeztek kiszivattyúzni, és állatokat mentettek meg a fulladástól. Ugyanakkor egy másik jégtorlaszt is felfedeztek az egyik hídnál, ami további házakat veszélyeztethet, amennyiben a folyó kilép a medréből. Mindkét torlasz körülbelül 500 méter hosszú és 40 méter vastag, a tűzoltók viszont nem tudják felrobbantani, mivel lakott területen vannak, ezért a Maros Vízügyi Igazgatóság segítségét kérték.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb