Híres Szárhegyi Káposztavásár

Hálát adtak és ünnepeltek

157

A hagyománynak megfelelően a cárinában alkudoztak, aztán a káposztavágást követően a vásártéren ünnepelt Gyergyószárhegy népe, hálát adva az idei termésért. A hétvégén tartották a Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált.

Kevés termett, de kelendő a szárhegyi káposzta Fotó: Lázár Hajnal

Idén a megszokottól eltérően többnaposra tervezték Szárhegyen a káposzta ünnepét. A programok már pénteken elkezdődtek, de a legfontosabb eseményt, a káposztavágást most is szombatra időzítették. Reggel a cárinába vonultak a népviseletbe öltözött fiatalok és a gazda, Lukács Géza. Danguly Ervin polgármester ezúttal vásárlóként volt jelen a hagyományőrző ceremónián, alkudozott, hogy a kalákások munkájáért, pálinkáért és friss perecért káposztát kapjon. A vásár megköttetett, s a plébános is áldását adta, a káposzta a traktorra került, így elkezdődhetett a mulatság. A helyi káposztatermelők kínálták eladásra portékájukat, s a vásárlóknak is elmondták, idén gyenge lett a termés, hiszen a nagy mennyiségű nyári csapadék jelentős kárt okozott a káposztaföldeken. A háromszáz éves múlttal rendelkező, vékony héjú, lapos fejű káposzta iránt nagy a kereslet, már a vásáron sokat eladtak a termelők, a maradékot pedig néhány nap alatt értékesítik, nagy mennyiségben senki nem tud eladni az idén. Tavalyhoz képest egy lejjel drágábban, 2 lej 50 baniért adják idén a káposztát.

A rendezvényen ezúttal is megtartották a káposztafőző versenyt, s volt sok érdekes gyermekprogram, valamint szórakoztató rendezvény, koncert és bál is.
Az idei fesztiválon nemcsak a vásártéren találkozhattak az érdeklődők a káposztával, hiszen fotókiállítást is megnyitottak, amely a szárhegyi káposztát mutatta be. Kiadvány is napvilágot látott ez alkalomra, amelyben a káposzta eltevésére és főzésére vonatkozóan adnak hasznos tanácsokat az olvasóknak. „Ha még nem vásárolt, vásárolja bizalommal! Ha már vásárolt, fogyassza egészséggel! hirdeti a kis füzet.
A szárhegyiek idén is hálát adtak a termésért, és testvértelepülésekről érkezett vendégekkel együtt ünnepelték az országban elsőként levédett káposztát, amelyet szeretnének megőrizni és tovább népszerűsíteni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek