Hiányérzet dacára is megerősödni

121

A „gyimesbükki csoda” után tizenegy esztendővel először lehetünk részesei olyan zarándoklatnak az ezeréves határnál, amelyen nem vállal különösebb szerepet Deáky András. A gyimesbükki magyar értékek fáradhatatlan őrzője és teremtője idén csak a háttérből követi az eseményeket, de keze munkája, összefogásra buzdító üzenete ezúttal is belengi majd a zarándoklatot. Ezúttal a Rákóczi-vár felújítására sem lesz gyűjtés, de ez egyáltalán nem jelent feladást.  Kovács Hont Imre járt a helyszínen.

lkeserítő kijelentéssel fogadott bennünket Deáky András nyugalmazott iskolaigazgató, panziótulajdonos, amikot a minap a tízezrek zarándokhelyévé vált Gyimesbükkön a pünkösdi hétvége programjával kapcsolatban kerestük fel: kissé „szerényebb” egészségi állapota miatt nem vállal semmiféle közszereplést, egyszerű vendéglátóként néz a programok elébe. Megtörve nincs ugyan, de ezúttal a háttérben marad.
– Salamon József plébánossal minden egyes programpontot egyeztettünk, így az előkészítésnek ezúttal is aktív résztvevője voltam, de úgy döntöttem, idén nem fogok felszólalni – mondta Deáky András.
Mások mellett neki köszönhető, hogy immár 11 éve felújították a valamikori Magyar Királyság legkeletibb, 30-as számú vasúti őrházát, és 2008-ban mintegy 40 ezer magyar látogatott el a helyszínre. Ekkor esett meg a „gyimesbükki csoda”, amelynek tízéves évfordulóján, tavaly is hatalmas zarándoksereg gyűlt össze. Deáky András ha nem is mond beszédet, a gyimesi hegyek visszhangozni fogják örök érvényű szavait: ne különböző politikai pártok színében gyűlöljük egymást, hanem állapodjunk meg egy olyan nemzeti minimumban, ami szükséges önazonosságunk megőrzéséhez, megéléséhez.
Üzenete azért is fontos, mert mint kifejtette: újabban az úzvölgyi temető-ügyben is nemcsak a dormánfalvi polgármester, hanem a közülünk valók is nagyot hibáztak, amikor szemeteszsákokkal fedték el az illegális betonkereszteket. A Bákó megyéhez csatolt Gyimesbükkön érezni lehet a változást a hangulatban – jegyezte meg –, de remélhetőleg ez nem befolyásolja majd a Rákóczi-vár régóta dédelgetett újjáépítését lehetővé tevő építkezési engedély újrakibocsátását.


Mint arról többször beszámoltunk, a kivitelezés majdnem elkezdődött, de a polgármesteri hivatal hanyagsága miatt az engedély érvényét vesztette, ezért újra kellett kérni. Most már megvan minden szakhatósági engedély, Deáky András pedig bízik benne, hogy legkésőbb július végére a végső engedély is a kezükben lesz.
– A pénzgyűjtést abbahagytam. Nem érzem helyesnek, hogy tovább gyűjtsek, amíg nincs meg az engedély. Így idén pünkösdkor sem árusítunk téglajegyeket – mondta a panziótulajdonos. Eddig egyébként több mint 202 ezer lej gyűlt össze, a teljes újjáépítés költségei pedig várhatóan meghaladják az egymillió lejt. Megbízható ígéret alapján a polgármesteri hivatal is besegít – sőt állami pénzekre is pályázott már erre a célra –, és Deáky András továbbra is vallja, hogy anyagi akadályok nem lesznek: amint a munka elindulhat, rengeteg támogató fog segíteni.
Az idei gyimesbükki pünkösd tehát az új erő gyűjtésének pünkösdje lesz. És ha kellő erő összegyűlt, a tervek pedig zöld utat kapnak, bízhatunk benne, hogy végre sikerül megvalósítani az ezeréves határ „felújításának” ezt a legmerészebb álmát is.

A gyimesbükki pünkösdi program

Június 7., péntek
11.40 óra: a Boldogasszony zarándokvonat érkezése, utasainak fogadása a gyimesbükki vasútállomáson
12.00 óra, Kontumác: szentgyónás elvégzésére lehetőség; előadás: Emlékezzünk és töltekezzünk az imádság erejével; szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülőben
13.00 óra: Dani Gergely 100 éve született – megemlékező gondolatok Dani Gergely atyáról, a Dani Gergely Általános Iskola diákjai és pedagógusai előadásával. Felkészítő tanár: Antal Etelka igazgató
14.00 óra: Isten útján járó zarándoklatra indító szentmise Márton Áron püspök atyára emlékezve, aki 1949-ben, a 458 megbérmált fiatal és számos hívő kíséretében indult Csíksomlyóra, a Segítő Szűzhöz. A szentmisét celebrálja Msgr. Tamás József gyulafehérvári segédpüspök
15.10 óra: a csíksomlyói gyalogos zarándoklatra indulók külön áldásra gyülekeznek a kontumáci kápolnánál
15.15 óra: a zarándokok útra bocsátása és megáldása
16.00 óra: megérkezés a gyimesi nagy templomba
16.35 óra: a Boldogasszony zarándokvonat visszaindulása a gyimesi vonatállomásról

június 8., szombat
4.30 óra: a gyalogos zarándoklat folytatása a gyimesfelsőloki templomtól Csíksomlyóra
12.30 óra: szentmise a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál, a Nyeregben
18.00 óra: esküvős szentmise és keresztelés a Dani Gergely építette templomban, a Márton Áron püspök atya 70 évvel ezelőtti bérmálásának és Csíksomlyóra indulásának színhelyén
19.30 óra: gyertyás körmenet vendégeinkkel és a helyi hívekkel a gyimesi kálvárián

június 9., pünkösdvasárnap
11.13 óra: a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokvonat érkezése a gyimesbükki pályaudvarra.
Kontumácban:
10.00 óra: szentgyónás elvégzésére lehetőség; rózsafüzér imádság; szentségimádás
11.30 óra: Emlékezzünk és töltekezzünk az imádság erejével  pünkösd napján – Miklós Szilárd gyakorlatiéves kispap és Mester Arnold kispap vezetésével
12.00 óra: Emlékezzünk nagyjainkra – zenés élőadás Ft. Pap László lelki igazgató vezetésével, a marosvásárhelyi Mustármag közösség előadásában (a szabadtéri színpadon)
12.55 óra: a zarándokok köszöntése: Görbe Vilmos polgármester, Salamon József plébános
13.00 óra: Megemlékezés Dani Gergely atyáról – Antal Erzébet ny. tanítónő méltató gondolatai
13.05 óra: szentmise a pünkösdi zarándoklat 12. évfordulóján – celebrálja Salamon József gyimesbükki plébános

Az őrháznál:
14.30 óra: a Szent István király tiszteletére felmatricázott mozdony érkezése; a településünk képviselőinek köszöntője és a gyimesbükki Dani Gergely Általanos Iskola diákjainak műsora – vezeti Antal Etelka igazgató
16.25 óra: a Székely gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokai elbúcsúznak Gyimesbükktől és indulnak Madéfalva felé

18.00 óra: szentmise a Dani Gergely építette templomban

Június 10., pünkösdhétfő
8.00 óra: a gyimesbükki gyalogos zarándokok indulása Gyimesközéplokról Gyimesbükkbe
11.00 óra: hálaadó szentmise a Csíksomlyóról visszaérkezett zarándokokkal a plébániatemplomban.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek