2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Helyi érték és innováció

Webáruházak létrehozásával pró­bálkozhattak tanulmányi verse­nyen székelyudvarhelyi diákok. A résztvevők nemcsak a technikai részletekbe, hanem az online marketing és dizájn rejtelmeibe is betekinthettek a több héten át zajló projekt során. Az újabb lépcsőfokon már a helyi termelőket viszik ki a világhálóra.

Tanultak, alkottak, fejlődtek. Webárulázzal fertőzött fiatalok Fotó: Webáruház-Láz

A tavaly decemberben elindított projektben két udvarhelyi középiskolából, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból és a Tamási Áron Gimnáziumból tíz csapat, összesen 43 középiskolás nevezett be a WEBÁRU-LÁZ című tanulmányi versenyre, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatásával egy helyi magáncég (SimanIT IBS Kft.) bonyolított le – tájékoztatott Ferencz Zoltán projektmenedzser, társtulajdonos.

Minden (is) eladó
– Az e-kereskedelem világszinten évente 15-20%-kal bővül, és nem látszik, hogy a közeljövőben lassulna ez a tendencia. A székelyföldi helyi termelők, kézművesek ennek ellenére még csak elvétve árulják portékáikat a neten, közülük alig néhány rendelkezik saját online értékesítési felülettel. Számukra indítottunk most komplex programot, amellyel saját webáruházat készíthetnek majd el. Ennek első lépése volt ez a tanulmányi verseny, amellyel a jövő generációját is bevontuk a projektbe, hogy később ők is segíthessék a helyi termelők, kézművesek munkáját, online jelenlétének fejlesztését, illetve kedvet kapjanak akár saját webshop létrehozására is – magyarázta a szakember.
A jelentkezők első körben gyakorlatorientált képzésen vehettek részt saját iskolájukban, ahol webáruház-szerkesztési, webdesign és szövegírási ismereteket sajátítottak el, majd a csapatok elkezdhették a legkülönfélébb termékek eladására alkalmas online boltok megalkotását. Ferencz Zoltán projektvezető elmondta, hogy nem volt könnyű dolguk az elmúlt napokban, izgalmas értékesítési felületek közül kellett kiválogatniuk a legjobbakat. Többek között gördeszkákat, ruhákat, hangszereket, logózott ajándéktárgyakat, telefonokat kínáltak a diákok webáruházai, sőt pókokra szakosodott online bolt is „született”. A szoros versenyben a zsűri a webáruházak funkcionalitását, kialakítását, kinézetét és a befektetett munkát is értékelte.

Nem ér véget a láz
A tapasztalat, a szakmai tanácsok mellett minden csapat értékes könyvcsomagokban is részesült, marketing, dizájn és online kereskedelem témában. A projekt itt még korántsem ér véget, hiszen a két legjobb csapat a program további részében helyi termelők, kézművesek webáruházainak létrehozásában vesz majd részt, munkájukat ösztöndíjjal is honorálják – mondta el a szervezők nevében Ferencz Zoltán. A döntést szombaton hozták meg.
– Nagyon jó volt látni, hogy a fiatalok mennyi ötletet és kreativitást vittek bele a feladatba, és milyen ügyesen és gyorsan elsajátították a legszükségesebb ismereteket ahhoz, hogy saját webáruházat megalkossanak – fogalmazott a projektvezető.
A program második lépcsőjében részt vevő két csapat (a verseny első és második helyezettje) a Tamási Áron Gimnáziumból került ki, a Kiss Péter és Márton Tamás vezette társaság mélyülhet el jobban a webáruházak készítésének folyamatában.
Ferencz Zoltán felhívta még a figyelmet a „Refi” legjobbjaira is, az Error 404 nevet viselő csapat bútorok kereskedésére hozta létre webboltját, és ők a tanulmányi verseny harmadik helyét szerezték meg.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb