2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hektáronként 79 lejre számíthatnak

A tavalyi 19 euróhoz képest nagyságrendileg 1 euróval kisebb kiegészítő támogatásra számíthatnak idén a szántóterületekkel rendelkező gazdák – derül ki abból a jogszabálytervezetből, amelyet hétvégén bocsátott véleményezésre a mezőgazdasági minisztérium. Az állami költségvetésből folyósított különtámogatást a tervezetben hektáronként 17,72 euróban, azaz 78,92 lejben határozták meg.

Az ANT-támogatás mértékét ősz óta szeretnék tudni a gazdák. Kivárás Fotó: Domján Levente

Az elfogadási eljárás kötelező részeként közvitára bocsátotta a szántóföldi növénykultúrákra fizetendő, 2016-os átmeneti kiegészítő támogatásról (ANT 1) szóló határozattervezetét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ANT-támogatás nagyságának hivatalos megállapítására, de főként kifizetésére ősz óta várnak a gazdák: a mezőgazdasági területekre igényelhető egységes földalapú alaptámogatás (SAPS) mellett ugyanis ez a kiegészítő pénzügyi segítség az, amelyre Romániából a legtöbb növénytermesztő jogosult.
A szaktárca honlapján hétvégén közzétett, február 14-ig véleményezhető jogszabálytervezet értelmében a gazdák szántóföldjeikre – a szálas és zöld takarmánynövényekkel bevetett mezőgazdasági területekre is – hektáronként 17,72 eurós támogatásra számíthatnak, ami az átváltáshoz alkalmazott szeptember 30-i lej–euró árfolyam alapján hektáronként 78,92 lejként jelenik majd meg a jogosultak bankszámláin.
A mezőgazdasági minisztérium a szántóterületekre járó nemzeti átmeneti támogatás finanszírozására 119,442 millió eurót, vagyis közel 532 millió lejt szán: a támogatásról szóló kormányhatározat elfogadását követően a pénzt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) feladata folyósítani.
Decemberben Adrian Pintea, a kifizetési ügynökség vezérigazgatója saját számításai alapján még úgy vélte, a szántóterületekre já­ró nemzeti átmeneti támogatás nagysága 18–19 euró között lesz. A Hargita megyei gazdák tavaly, 2015-ös földalapú igényléseik után hasonló jogcímen hektáronként 19,1942 eurós kiegészítő támogatásban részesültek.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb