Házhoz rendelhető az olvasnivaló

99

Mozgókönyvtárral bővült a székely­udvar­helyi téka szolgáltatási köre: idős embereknek, mozgáskorlátozottaknak házhoz szállítják a kívánt olvasnivalót. Amiből van bőven, hiszen rengeteg új könyvet sikerült vásárolni a tavaly. A könyvtárat 2016-ban majdnem annyian keresték fel, mint amennyi Székelyudvarhely lakossága.

Időszerű volt a gépek cseréje az olvasóteremben. Soha jobbkor Fotó: Városi Könyvtár

A könyvkölcsönzésen túl pezsgő kulturális élet zajlik a könyvtárban, ezt láthatjuk, ha az elmúlt esztendő programjait az intézmény közösségi oldalán is visszapörgetjük – mondta Rendi Éva. A téka munkatársa kiemelte: az előző évekhez képest még több rendezvényt szerveztek a tavaly, és pozitívumként könyvelte el, hogy egyre többen vesznek részt ezeken. A legnépszerűbb program a Nyitott Könyvek Éjszakája volt, majd a sakkversenyek következnek a sorban. Megnövekedett ugyanakkor a nemrég kialakított játszóterem iránti érdeklődés is, még csíkszeredai csoportot is fogadtak a társasjátékok gazdag tárházát felvonultató teremben.
– A tavaly meghirdetett irodalmi pályázatunknak is nagy sikere volt, összesen 161 pályamunka érkezett be, nemcsak Udvarhelyszékről, hanem Szatmárnémetiből, Kolozs­várról, Csík­szeredából, több háromszéki településről is küldtek pályamunkát. Ezekből Ifjú gondolatok címmel kötetet adtunk ki – részletezte Rendi Éva.

Több a női olvasó
A könyvtár tavalyi látogatottsági mutatója 33 533 bejelentkezett olvasó, ez a szám alig marad el a város lakosságának számától. A beiratkozott olvasók száma
17 453, ők azok, akik csak időnként veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait, valamivel több mint négyezer személy pedig rendszeres olvasónak számít – mondta Rendi Éva. Érdekes adat, hogy látogatóik 75-80 százaléka nő. A tavaly 673-an iratkoztak be, köztük nagyon sok gyerek, fiatal és idős személyek is.

Gyarapodó állomány
Elégedetten nyilatkozott Rendi Éva a könyvállomány gyarapításáról is.
– Saját költségvetésből talán 10 éve nem sikerült ennyi új könyvet vásárolni. Rendszeresen megkérdezzük az olvasókat is (többek között a Facebook közösségi oldalon), hogy mit szeretnének, és az igényekhez igazítják a vásárlást. 14 ezer lejből 400 új kötetet szereztünk be az elmúlt évben, de több száz kötet érkezett külföldi adományokból, pályázatok eredményeként, így összesen 1721 kiadvánnyal sikerült gazdagítani a kínálatot – közölte a könyvtár munkatársa.
– A székelyudvarhelyiek mindent olvasnak. Nemcsak irodalmat, hanem szakirodalmat is, és nemcsak az ún. trendi könyveket, hanem klasszikusokat is – tette hozzá.
A könyvkölcsönző részleg munkatársai még elmondták, hogy tavaly nagyon kapós volt az olasz írónő, Margaret Mazzantini Újjászületés és Ne mozdulj! című könyve, sokan keresték Ken Follett írásait és a kortárs magyar írók könyveit.
Folytatják a rendezvények szervezését, a népszerű programokat, mint például az elemi osztályosoknak szóló, olvasásra nevelő foglalkozássorozatot, de csillagászattól kézműves tevékenységekig terjed a kínálat. Ezt már Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója mondta el nekünk, aki egy „újramelegített” szolgáltatásról is beszámolt.
– Korábban már próbálkoztunk, most újra elindítottuk a mozgókönyvtárat, amellyel kimondottan a mozgásukban korlátozott, idős, valóban rászoruló, de olvasni szerető embereket szólítjuk meg. Előzetes egyeztetés alapján egy kolléganőnk a város területén házhoz viszi, majd vissza is hozza a kért olvasnivalót, ezért hétköznaponként 13:00–15:00 óra között kell hívni a 0740–649113-as telefonszámot – közölte Szőcs Endre.

Új gépek az olvasóteremben
Kiemelte még, hogy sikerült bővíteni az olvasóterem számítógépes infrastruktúráját, miután 5 gépet kaptak adományként a Melinda-Impex STEEL cégtől, így már 6 gép áll az olvasók rendelkezésére, természetesen internet-hozzáféréssel.
– Kapóra jött az ajándék, hiszen a korábban pályázati pénzből vásárolt gépeink már nagyon elavultak voltak, vagy már nem is működtek – mondta az igazgató.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.