Hasznos tippek kezdő vállalkozásoknak

Kecsegtető kormányprogram kötelezettségekkel

83

Érdemes legalább három-négy ember alkalmazásával számolniuk azoknak a viszonylag frissen indult vállalkozásoknak, amelyek sikeresen szeretnének pályázni a Start-Up Nation elnevezésű kormányprogramnál elérhető 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra – hangzott el tegnap az Itthon is van jövő című csíkszeredai gazdasági fórumon.

Nem csak fiataloknak jár a támogatás. Finanszírozási ugródeszka Fotó: László F. Csaba

A gazdasági konferencia a megyei elöljárók köszöntőivel kezdődött, majd Fancsali Kálmán, az Eurotop Consulting Kft. vezetője előadása következett az összesen kétmilliárd lej összköltségvetésű új vállalkozásokat támogató kormányprogramról és a benne rejlő lehetőségekről.
A tanácsadó cég vezetője elmondta: igaz ugyan, hogy a program hivatalosan a fiatal vállalkozásokat segíti, de ez nem jelenti azt, hogy a 35 évnél idősebb korosztály ne pályázhatna sikerrel, ugyanis életkori kikötés nincs a pályázati kiírásban: kizárólag az számít, hogy új legyen a vállalkozás. Az sem gond tehát, ha valaki 42-45 éves, ha van egy vadonatúj vállalkozása. Hozzáfűzte: a kétmilliárd lejes keretösszeg meglehetősen nagynak számít, ugyanis az átlagos kormányprogramok általában 50-60 millió lejes büdzséből működnek.
A pályázatot decemberben írják ki, ezért még senki nem késett el, csak egy jó elképzelésre van szükség. A kezdő vállalkozásokat segítő program előnye, hogy szinte mindent el lehet számolni, a bérköltségeket és a szakmai továbbképzéseket is beleértve. Ráadásul a támogatásra jogosult cégek tevékenységi köre is meglehetősen széles, csupán a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlanügynökségek és a szerencsejátékokkal foglalkozó cégek vannak kizárva.

Kötelezettségek is akadnak
Fancsali Kálmán ugyanakkor elmondta: természetesen az ilyen mértékű támogatással kötelezettségek is járnak. A támogatást elnyerő vállalatnak legalább négy évig működnie kell, csak új gépeket vásárolhatnak és legalább egy munkavállalót alkalmazniuk kell. Fancsali ugyanakkor azt javasolta a megyeháza márványtermét megtöltő potenciális fiatal vállalkozóknak, hogy a sikeres pályázat érdekében célszerű legalább három-négy ember alkalmazását vállalni. Már csak azért is, mert a támogatás mértéke függ az alkalmazottak létszámától is. Hozzáfűzte: lényeges körülmény, hogy a tavalyi pályázati kiírás 33 százalékát lehívó Bukarest, Ilfov és Kolozs megyéket idén kizárták a támogatásra jogosultak listájából. Hargita megyében egyébként tavaly 255 pályázatot nyújtottak be, a fiatal vállalkozások összesen 526 új munkahelyet teremtettek.

Hetven éve nem volt ilyen kevés munkanélküli
Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) munkatársa ugyanakkor többek közt azokról a kedvezményekről, támogatásokról számolt be, amelyek akkor járnak a vállalkozóknak, ha frissen végzett munkaerőt alkalmaznak, vagy olyan személyt vesznek fel, aki több mint 50 kilométerre költözik eredeti lakhelyétől. Előadásában ugyanakkor elhangzott: hetven éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Hargita megyében. Jelenleg mindössze 5655 regisztrált munkanélküli szerepel a nyilvántartásukban, ezek közül azonban csak 1300 kap munkanélküli segényt.

Kiss Előd-Gegely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek