vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hargita megyei gépjármű-nyilvántartási adatok – Rossz műszaki állapotban

Az országos átlaghoz képest biztonságosabb a Hargita megyei közúti forgalom az autók műszaki állapota alapján: a megyében az ellenőrzött autóknak „csak” 22 százaléka jelentett veszélyt a forgalomra, míg országos szinten 37 százalék az arány – derül ki a Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) 2016-os statisztikáit felhasználó közleményből.

Románia-szerte több mint 76 ezer autó műszaki állapotát ellenőrizték 2016. január 4. és december 31. között, és a megvizsgált autók 5 százaléka azonnali, közvetlen veszélyt jelentett a forgalom számára. A járművek mintegy felénél találtak legalább egy műszaki hibát, 37,42 százalékukat ítélték fokozottan veszélyesnek. Leginkább a fékrendszerrel voltak aggasztó gondok, de gyakori volt a tengely és a kormánymű meghibásodása is. A megyei RAR közleménye hangsúlyozza a nyilvántartó országos igazgatójának a nyilatkozatát, miszerint az adatok nem a romániai autópark általános állapotát tükrözik, hiszen ellenőrzésekkor csakis azokat a járműveket vizsgálják, amelyek műszaki állapota gyanút ébreszt.
Hargita megyében a RAR-osok az elmúlt év során 1028 gépjárművet és utánfutót ellenőriztek. Közel 30 százalékuknál tapasztaltak műszaki vagy dokumentációs hiányosságokat, és 22,47 százalékuk meghibásodását veszélyesnek ítélték. A megyében leggyakrabban a világítással voltak gondok, továbbá a fékrendszer, a sasszé, a karosszéria vagy a gumik terén állapítottak meg rendellenességeket. 1,26 százalékuk nem esett át megfelelő időszakos műszaki ellenőrzésen (ITP), 5,05 százalékuk esetében pedig a szennyező anyagok kibocsátása meghaladta a megengedett szintet.
A közúti rendőrséggel közösen végzett ellenőrzések során 180 alkalommal büntettek, 142 esetben pedig bevonták a forgalmi engedélyt.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb