Hagyományos vetőmagokat cserélnek

134

Negyedik alkalommal szervezik meg Gyergyószentmiklóson a Magbörzét. A cél a hagyományos helyi vetőmagok csereberéje, ugyanakkor az érdeklődők szakemberektől kaphatnak hasznos információkat a kertészkedésről.

Bár még bőven van hó a kertekben, aki veteményezni szeretne, annak már terveznie kell a szaporítóanyagok beszerzését. Ebben segít idén is a Gyergyói Magbörze, amelyet a művelődési központ és a Halasági Csibi termékek készítői szerveznek péntek délután.
„Cseréljünk gyergyói hagymákat, jó székely pityókákat, s kövér fuszulykamagokat!” – szól a szervezők felhívása. Kiemelik, ezúttal a pénzről kissé feledkezzenek meg a résztvevők, s kerüljön előtérbe a cserebere. Régi hagyományos vetőmagokat, szaporítóanyagokat (gyökér, palánta) várnak, amelyeket jó szívvel ajánl fel tulajdonosuk. Zöldség-, gyümölcs-, fűszer- vagy virágmagokat is lehet vinni.
Az egyszerűség érdekében, a szervezők azt javasolják: mindenki csomagolja kis adagokba a magokat (nagy növényekből 5-6, kis növényekből 20 magot), felcímkézve névvel, elérhetőséggel, a begyűjtés idejével és helyével, tapasztalat szerint ültetési tanácsokkal, valamint a növényfajta nevével. Aki viszont tavaly ősszel nem fogott magot, de szeretne hagyományos vetőmagokra szert tenni, annak sem kell távol maradnia a rendezvénytől, a szervezők arra biztatják, vegyen részt, s válogasson a részt vevő termelők asztaláról, ősszel pedig ne felejtsen el magot fogni.
A börze a cserebere mellett tanulási lehetőséget is kínál az érdeklődőknek, ugyanis idén is lesznek előadások. Bara István gyergyószentmiklósi gazda Az vagy, amit megeszel címmel tart előadást, Ferencz Lehel kertészmérnök a gyümölcsösben alkalmazható magfogásról oszt meg hasznos tudnivalókat, Jére Lajos őstermelő pedig a zöldségek esetében beszél ugyanezen témáról. A rendezvény pénteken 16 órakor kezdődik a művelődési központ Karancsi Sándor termében. Előbb az előadásokat tartják meg, majd befejezésként lehet magokat cserélni, vásárolni. A belépés minden résztvevő számára ingyenes.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek