Gyűrűzik a botrány a DNA háza táján

88

Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem fordult volna az Igazságügyi Felügyelethez (IJ), de az hivatalból eljárást indított az Mihaiela Moraru Iorga ügyész és Vlad Cosma volt képviselő állításaival kapcsolatban, a fegyelmi vétség fennállását vizsgálva.


Alin Alexandru, az Igazságügyi Felügyelet szóvivője közölte az AGERPRES hírügynökséggel, hogy a vasárnap este nyilvánosságra került információk kapcsán hivatalból eljárást indított annak megállapítása végett, hogy történt-e fegyelmi vétség. Vasárnap este ugyanis az Antena 3 televíziócsatorna műsorában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyésze, Mihaiela Moraru Iorga azt állította, a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt.
„Egy adott pillanatban ki kellett jelölni a miniszterelnököt, és egy volt miniszter neve is felmerült. […] Azzal magyarázta ezt, hogy ha az illető urat kinevezik miniszterelnöknek, Dana Gîrbovan (a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnöke – szerk. megj.) lesz az igazságügyi miniszter, ami katasztrofális lenne ránk nézve” – fogalmazott Iorga.
Erre reagálval Kövesi azt nyilatkozta, hogy Iorga valótlanságot állít.
„Nem tárgyaltam sem Mihaiela Moraru Iorga megvádolt ügyésszel, sem más DNA-ügyésszel potenciális miniszterelnökként emlegetett exminiszterek dossziéiról. Nem gyakoroltam nyomást az ügyészekre, és nem avatkoztam bele a tevékenységükbe. Nem kívánom kommentálni vádlottak valótlan állításait” – mondta.
Ugyancsak vasárnap este, szintén az Antena 3 műsorában nyilvánosságra került több olyan hangfelvétel, amelyeken állítólag Lucian Onea, a ploieşti-i területi főügyész párbeszéde hallható Vlad Cosma volt képviselővel, aki ellen korrupció miatt emeltek vádat. A felvételek kapcsán a DNA tegnap sajtóközleményt adott ki, leszögezve, azokkal a Vlad Cosma és Sebastian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél.
A DNA állítása szerint ugyanis a befolyással való üzérkedéssel vádolt Vlad Cosma hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről. Ezt megelőzően az elmúlt napokban (utoljára február 9-én, pénteken) Vlad Cosmához közel álló emberek több ízben felkeresték a területi ügyészség vezető ügyészeit, akiknél megpróbálták elérni, hogy kedvezően járjanak el Vlad Cosma és apja, Mircea Cosma ügyében. Utóbbi ellen szintén büntetőjogi per folyik vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt – emlékeztet a DNA közleménye. Bizonyítékul a DNA közleményében nyilvánosságra hozta egy, a Mircea Cosma érdekeit képviselő személy és a DNA ploieşti-i kirendeltségének alkalmazottja közti, 2018. február 9-én lezajlott párbeszédről készült hangfelvétel szövegét. Ebben a vádlott érdekeiben közbenjáró személy azzal fenyegetőzik, hogy vasárnap olyan montírozott hangfelvételek jelennek majd meg a televízióban, amelyekkel „mindenkit tönkretesznek”, és „nagy botrány lesz belőlük, robbanni fog”.
A DNA tegnapi közleményé­ben leszögezi, hogy a közzétett hangfelvétellel a Mircea és Vlad Cosma, valamint a Sebastian Au­re­lian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél. Emiatt újabb eljárást indít a DNA, ezúttal többek közt zsarolás miatt – közli a DNA.
Viorica Dăncilă kifejtette: a látottak aggodalomra adhatnak okot minden román állampolgár számára. Hozzátette: korainak tartja arról nyilatkozni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak majd az ügyben.
A külföldön tartózkodó Tudo­rel Toader igazságügyi miniszter ugyanakkor tegnap azt nyilatkozta, hogy nem fordul az Igazságügyi Felügyelethez, mert már készült a DNA-ról jelentés, amelyet bármikor bemutathat. Szerinte az IJ csak lassítaná a folyamatot.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek