Gyümölcstermesztőket képeznek

115

A tavasz lassú kibontakozásával a gyümölcsösökben is megsokasodnak a teendők. A metszés, a tavaszi csemeteültetés, vagy épp az aktuális növényvédelmi feladatok elvégzéséhez azonban a lelkesedésen kívül tudás is szükséges. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tegnap indult gyümölcstermesztési tanfolyama ehhez kíván segítséget nyújtani.

A ház körüli csemetekertekben, gyümölcsösökben aktuálissá váló tavaszi munkálatokhoz időzítve gyümölcstermesztési tanfolyamot indított tegnap Csíkszeredában a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. Ábrahám Emma, az intézmény aligazgatója elmondta: a gyümölcsfák, gyümölcscserjék gondozására, karbantartására irányuló képzés indulását a térségből már nagyon sokan várták. Hozzáfűzte, ezt jelzi a tanfolyamra jelentkezők magas száma is. A képzést – bár a tudnivalók sorát az alapoktól kezdik – nemcsak a kezdő, hobbi kertészkedőknek ajánlják, hanem azoknak is, akik a gyümölcstermesztést jövedelemkiegészítő, vagy a későbbiekben akár fő megélhetési tevékenységként képzelik el.
– Akkreditált, 360 órás tanfolyamról van szó, ami 120 óra elméletet és 240 óra gyakorlatot foglal magában. A tanfolyam sikeres elvégzőinek a mezőgazdasági igazgatóság olyan diplomát tud átnyújtani, ami a támogatott eszköz- és gépvásárláshoz, a gyümölcstermesztésre és -feldolgozásra vonatkozó uniós pályázatokhoz is elfogadnak – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Ábrahám Emma. Az oktatási program keretében a hallgatók a gyümölcstermesztési tennivalók valamennyi fázisát megismerhetik, a csemetékkel betelepítendő terület kiválasztásától, a földminták elemzésétől kezdve el egészen a gyümölcsök leszedéséig, szakszerű tárolásáig, feldolgozásáig és szóba jöhető értékesíti formákig.
– A képzés során a gyümölcstermesztés teljes repertoárját átfogjuk. Segítünk kiválasztani a területet, és megválasztani az ültetendő alanyt. Természetesen szó lesz a ta­lajelőkészítésről, a telepítéssel kap­­cso­latos talajmunkálatokról, a nö­vényvédelmi munkálatokról, a gyü­mölcsfák metszéséről, és persze a be­ta­karításról. A gyümölcsök feldolgozási, valamint az értékesítési tudnivalóira a tanfolyamon belül külön teret szánunk, annak érdekében, hogy a feldolgozói tevékenységre pályázók diplomáit az AFIR (Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség – szerk. megj.) biztosan elfogadja – tette hozzá a tanfolyamot szervező szakigazgatóság helyettes vezetője. Aki résztvevőként a tanfolyam betöltetlenül maradt öt helyére jelentkezne, a napokban még megteheti, hisz a tegnapi, első találkozót követően a gyümölcstermesztés iránt érdeklődők elméleti tudását és gyakorlati ismereteit gyarapító munka java része csak ezután következik. A gyümölcstermesztési képzésre jelentkezni a 0266–312318-as vagy a 0756–156686-os telefonszámokon lehet, vagy pedig személyesen, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság megyeházán levő székhelyén.

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek