Gyümölcstermesztő és méhésztanfolyam indul

336

Az utolsó betöltetlen helyekre várja a napokban induló méhésztanfolyamára a jelentkezőket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A Hargita Megyei Méhészegyesülettel közösen szervezett, akkreditált felkészítővel párhuzamosan a szakigazgatóság a gyümölcstermesztőket is akkreditált tanfolyamra invitálja.

Méhcsaládjait vizsgáló méhész. Tanfolyamon elsajátítható szakmai ismeretek

Immár napok kérdése, és elindítja a kezdő és gyakorlott méhészek számára egyaránt ajánlott téli tanfolyamát a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság – tájékoztatta lapunkat Ábrahám Emma, az intézmény aligazgatója. Megjegyezte, indulás előtt áll a szakigazgatóság gyümölcstermesztőknek szóló akkreditált tanfolyama is. Mindkét képzésre – azaz a méhész és gyümölcstermesztőre is – fogadják még a jelentkezőket, ám nem árt igyekezni: a szabad helyek száma ugyanis korlátozott.
Ábrahám Emma elmondta, a gazdák az utóbbi hetekben egyre érdeklődőbbé váltak a Mezőgazdasági Igazgatóság általános hegyvidéki mezőgazdász tanfolyama iránt is, ám itt a jelentkezők száma pillanatnyilag még nem elégséges egy önálló osztály elindításához.
A méhészeti, valamint a gyümölcstermesztési tanfolyamokat 360 órásra tervezik, ebből 120 órát az elméleti ismeretanyag átadására, a többit pedig a résztvevők gyakorlati felkészítésére szánják. Ezzel szemben a növénytermesztőknek, állattenyésztőknek kínált általános hegyvidéki mezőgazdász képzés 720 órás, amiből 280 óra az elméleti oktatás, ám a tananyagnak a szűken vett mezőgazdasági tantárgyakon túl gépészettel, agrármarketinggel, menedzsment-ismeretekkel és a farm pénzügyi, gazdasági teljesítményének követéséhez elengedhetetlen számviteli információkkal is gyarapodhat a gazdák tudástára. A tudásukról sikeresen számot adó gazdák mindhárom tanfolyam végén a Hargita Megyei Munkaügyi Hivatal által kibocsátott hivatalos diplomát vehetik át, amit az uniós farmfejlesztési pályázataikhoz is felhasználhatnak.
Az induló méhész és gyümölcstermesztési tanfolyamokról bővebb információval a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársai szolgálnak. Érdeklődni a csíkszeredai megyeháza második emeletének 245-ös számú irodájában vagy pedig telefonon a 0266–312318, a 0740–075844, illetve a 0745–327969-es telefonszámokon lehet. A méhésztanfolyamon való részvételi szándékukat ugyanakkor az érdeklődők a Hargita Megyei Méhészegyesület csíkszeredai, Temesvári sugárúti székhelyén is jelezhetik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek