szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyümölcsöző vállalkozás

Az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál egyik résztvevője a zetelaki Szőcs László, a Szőcs Manufaktúra tulajdonosa volt, aki több hektáron termeszt fekete ribizlit. A külföldön tizenhárom év alatt megtakarított pénzét fektette a családi vállalkozásba.

Szőcs László közel három hektáron termeszt fekete ribizlit Zetelaka határában. A fiatal gazda nem csupán termesztéssel, hanem feldolgozással, illetve a nyers gyümölcs értékesítésével is foglalkozik, sőt, vásárban is árusítja a kész terméket. Hosszú távon szeretné elérni, hogy kevesebb gyümölcsöt dolgozzanak fel, és bogyósként értékesítsék. 2012-ben telepítette az első ötven árat, majd évről évre ötven-hatvan áranként gyarapodott az ültetvény.
– Egyelőre nem tervezzük bővíteni az ültetvényt, ezzel a gyümölccsel stagnálni fogunk, és a közeljövőben más gyümölcsökre összpontosítunk: többfajta őshonos szilvát, körtét, almát ültetünk. A ribizliből sem hibridet, hanem őshonos fajtát telepítettünk, ezért is húzódott több évig, amíg idáig felfejlődtünk mind a terület, mind mennyiség szempontjából. Saját magunk termesztettük tovább a növényt, hogy megőrizzük ezt a fajt – mondta László.
A feldolgozás nem egyszerű, ám László szerint érdemes mégis ezzel foglalkozni, van benne jövő, meg lehet élni belőle. Bő tizenhárom éves külföldi munka gyümölcsét fektette be a vállalkozásba, s úgy gondolja, legyen szó bármilyen vállalkozásról, ha kellőképpen odaáll a gazda, csakis nyereséges üzlet lehet belőle. A föld megmunkálása gépekkel történik, a szüretet pedig diákmunkával oldják meg.
A feldolgozást részben ők végzik, amit pedig hőkezelni kell, a Székelygyümölcs zetelaki üzemében dolgozzák fel. A termékpaletta széles: vannak tartósítószeres és -mentes, illetve hozzáadott cukor nélküli termékek is, ugyanakkor többféle rostos és rost nélküli lekvárt és szörpöt készítenek. Különlegességnek számít a feketeribizlis balzsamecet, amelyet salátaöntetként használnak.
– Készül egy hozzáadott cukor nélküli boralap, s amint ez kifő, hozzáadunk egy nemes baktériumot, amely ecetes váladékot bocsát ki és fölemészti a borban lévő alkoholt. Nyolc hónap alatt készül el, és nagyon finom gyümölcsecet válik belőle. Manapság divatos visszamenni az ősökhöz, mindenki nagymama receptje szerint próbálja elkészíteni a termékét. Mi is ehhez nyúltunk, nyolcvan százalékban megtartottuk az eredeti receptet, de a többit mi tettük hozzá – árulta el a zetelaki gazda.

Nagyálmos Ildikó

Előző cikkBékeotthon Melakában
Következő cikkSakksuli (394.)

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb