Gyűlöletkeltő kijelentései miatt jelenti fel az államelnököt a Szociáldemokrata Párt(PSD)

289

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál(CNCD) jelenit fel Klaus Iohannis államelnököt a Szociáldemokrata Párt(PSD) „hamis információkon alapuló gyűlöletkeltő kijelentései miatt” – jelentette be pénteken Marcel Ciolacu, az alakulat ügyvivő elnöke.

Marcel Ciolacu Facebook-üzenetben követeli a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) és a Külügyi Hírszerző Szolgálatot (SIE) ellenőrző parlamenti bizottságok összehívását, hogy hallgassák ki a két szolgálat vezetőjét az államelnök hamis információival kapcsolatban. Marcel Ciolacu úgy véli, hogy a Székelyföldet érintő kijelentéseivel Iohannis „tulajdonképpen takargatni akarta az általa vezetett PNL-kormány inkompetenciáját”.

„Iohannis el akarta takarni a PNL-kormány inkompetenciáját, amely nem állt elő a gazdaság újraindítását célzó projekttel. Ebben a helyzetben csupán az állampolgárok hoztak áldozatot, akik otthon ültek. Jogukban áll tudni, hogy mikor térhetnek vissza dolgozni, mikor vehetik fel fizetésüket. Azonban a PNL-kormány és Iohannis nem közöl velük semmit! Nevetséges elterelő hadműveletekhez folyamodnak” – írja Ciolacu.

A szociáldemokrata vezető szerint Iohannis elnök és a kormány nem adott megoldást a románok valós problémáira, ehelyett ‘gyűlöletkeltéshez, etnikumközi feszültségkeltéshez és hazugsághoz’ folyamodtak. Mint arról már korábban beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő szerdán bírálta Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

“Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. (…) A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában. Később az elnök tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította az autonómiastatútumot, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs amit keresniük a román parlamentben.

 

Agerpres/HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.