Gyűjtés a felbecsülhetetlen értékű kár enyhítésére

Nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

194

Szombaton késő este kigyulladt és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló, Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján a századfordulót követően épült görögkatolikus püspöki palota. A tűzvész okát továbbra is vizsgálják. A polgármesteri hivatal gyűjtést szervez a felbecsülhetetlen értékű károk enyhítésére, a megyei tanács 100 ezer lejes gyorssegéllyel segíti az állagmegőrzést.

Fotó: Costel Demian / bihon.ro

Este 22 órakor riasztották a tűzesethez a tűzoltóságot. Ötven tűzoltó kilenc tűzoltókocsival és két létrás kocsival két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén. A tűzoltók a közeli Sebes-Körösből szivattyúzták a vizet az oltáshoz. A tűzvésznek nincs halálos áldozata. Az oltás fél órával éjfél után fejeződött be, addig azonban teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet.

Szikrát hányt a szomszédos lámpaoszlop
A Bihar megyei prefektúra, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a rendőrség képviselői beszámoltak vasárnap este a tűz oltásáról és bejelentették: több feltételezéssel számolnak a tűz okait illetően.
Alexandru Csilik őrnagy, a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) parancsnokának első helyettese emlékeztetett: néhány nappal korábban elektromos problémák merültek fel a palota mellett húzódó Mihai Pavel utca lámpaoszlopain. Szombaton, egy órával a tűzvész előtt, 20 óra 46 perckor, egy személy betelefonált a 112-es egységes hívószámra és jelezte, hogy szikrák pattannak ki a palota mellett, a Mihai Pavel utca egyik lámpaoszlopából. Bár a tűzoltók azonnal riasztották az elektromos műveket, ennek csapata egy másik meghibásodás miatt csak 30-40 perccel később ért a helyszínre – mondta el Ioan Mihaiu prefektus.
A katasztrófavédelem képvi­selője elmondta: a tűzoltók a bejelentést követő két percen belül a helyszínen voltak. Csilik hozzátette: amikor látta a tűzvész méreteit, mozgósította a környező települések egységeit is, összesen 114-en vonultak a helyszínre.
Alin Haniş főfelügyelő, Bihar megyei rendőr-főkapitány bejelentette: a rendőrség hivatalból indított nyomozást rongálás gyanújával. A balesetek elkerülése végett az épületet védőkerítéssel vették körbe.
A sajtóértekezletre meghívott Anton Cioba, a görögkatolikus püspökség képviselője bejelentette: az intézmény különbizottsága dolgozik a károk felmérésén. Az épületnek nem volt biztosítása, mert nem volt használatban. Előbb, a tulajdonjog visszaállítását követően fel kellett volna újítani.

Gyűjtés és gyorssegély
A nagyváradi polgármesteri hivatal gyűjtést szervez. „Saját hozzájárulásunk mellett meg szeretnénk teremteni a lehetőséget azoknak, akik adakozni szeretnének a püspöki palota újjáépítésére, hogy ezt akár külföldről, akár itthonról megtehessék” – nyilatkozta Anca Sas, a nagyváradi polgármesteri hivatal szóvivője.
Ugyancsak összefogásra és adakozásra szólított fel vasárnap Alexandru Pugna, a művelődési minisztérium államtitkára, aki szombaton éppen Nagyváradon tartózkodott.
„Műemlék épületről van szó, amelynek újjáépítéséhez, lehetőségünk szerint, valamennyiünknek hozzá kell járulnunk” – hangoztatta az egyetemi tanulmányait egykor Nagyváradon végző államtitkár.
A Bihar megyei tanács 100 ezer lejt utal ki az újjáépítés első szakaszának finanszírozására. Az összegről a mai tanácsülésén szavaz a megyei önkormányzat. Adrian Simon, a Bihar megyei tanács szóvivője közölte, amint a testület jóváhagyja a tervezetet, gyors anyagi támogatást nyújthatnak a műemlék épület megmentéséhez szükséges sürgős munkálatokra.
A görögkatolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott, hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér délnyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görögkatolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkálatok zajlottak.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.