Győzött a vers

Megtartották a Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntőjét

61

Mindenki nyert a Versünnep Fesztivál Csíkszeredában megtartott erdélyi elődöntőjében, pénteken: egyrészt – bizonyos értelemben – valamennyi fellépő továbbjutott a budapesti döntőbe, másrészt a színházba látogató közönség is színvonalas zenés-verses műsort láthatott.

Színpadon a Borvilág zenekar. A döntőben is találkozhatunk velük Fotó: László F. Csaba

A versmondás egyszemélyes színház, csak teljes vértezettel felszerelt művész tudja mesterfokon művelni – hangzott el a zsűrielnök Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnökének nyitóbeszédében. Mint fogalmazott: 2005-ben szervezeték meg először Magyarországon a Versünnep Fesztivált, így idén elérkeztek a rendezvény 14. kiadásához.
– Nemcsak szórakozni, feltöltődni is érdemes színházba járni. A legfontosabb, hogy együtt lehetünk a vers szeretetében, a magyar nyelv bűvöletében – mondta a zsűri elnöke.
A Kolti Helga színész, Wein­berger Attila gitáros, énekes, producer és Visky Andrej rendező alkotta szakmai zsűri mondhatni mindenkit továbbjuttatott a csíkszeredai elődöntőből. Így a megzenésített vers kategóriában a sepsiszengyörgyi BRVLG – azaz kiejtés szerint a Borvilág zenekar – és a Bertóti Johanna és Páll András alkotta kolozsvári duó is döntős lett. Egyedül a Mocsikácska zenekar nem jutott tovább, de tagjai kivétel nélkül a Borvilág zenekarból kerültek ki, így érdemi kiesője nem volt a versenynek.
A hagyományos versmondás kategóriában Göllner Boróka marosvásárhelyi színművészhallgató és Puskás László csíkszeredai színművész jöttek, láttak és győztek. Azaz mindketten ott lesznek a budapesti döntőben.
Meghívottként Keresztes Szabolcs fuvolaművész is fellépett az est folyamán.
A fesztivál elődöntőit egyébként Kárpát-medence-szerte megszervezték, a döntőre pedig április 14-én kerül sor a budapesti Nemzeti Színházban.
A versenykiírás értelmében összesen négy kategóriában mérik össze tudásukat a hivatásos színészek és a szakmát épp most elsajátító színésznövendékek. Azaz vers- és prózamondás, énekelt vagy megzenésített vers, képző- és filmművészeti alkotás, valamint slam poetry szerepelhet a műsorban. Versenyen kívül ugyanakkor tehetséges műkedvelőknek is fellépési lehetőséget biztosít a fesztivál, az ő kiválasztásukba a helyi iskolák, illetve civil szervezetek segítenek be, úgy, hogy amatőr versmondó versenyt szerveznek.
Amint az esemény közösségi oldalán is olvasható, a Versünnep Fesztivál 2019-ben a 90 éve született Kányádi Sándorra, a 40 éve elhunyt Örkény Istvánra, a 70 éve született Nagy Gáspárra, a 170 éve elhunyt Petőfi Sándorra és Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezik.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek