„Győzött” a Dacia Duster

Dacia Duster – Orange Atacama a bemutatkozás hivatalos színe...
405

Nem túlzás azt állítani, hogy hazai viszonylatban is már hagyománya van annak a versenynek, amely során egy szakújságírókból álló zsűri dönt az év autójáról. Immár a 19. kiadáshoz érkezett ez a versengés (igaz, egy esztendő menet közben kimaradt), s a 2018-as esztendő romániai autójáról a múlt héten döntött a Romániai Autós Újságírók Egyesületének (APAR) tizennégy tagot számláló zsűrije. Az eredményhirdetéskor derült ki, hogy az elérhető maximális 210 ponttal ismét a Dacia Duster került az első helyre, igaz, az új generációs Duster. Azért mondjuk, hogy ismét, mert hét évvel ezelőtt is ez a modell szerezte meg a hazai versenyben az első helyet.

Dacia Duster – Orange Atacama a bemutatkozás hivatalos színe…

A hazai piacon az idei esztendőben megjelent 43 új modellt nevezték be a szóban forgó versenyre, azokat, amelyek eleget tettek a kiírási kritériumoknak. Több szakasz után a „döntőbe” hét modell került be, nevezetesen az Alfa Romeo Stelvio, a Citroën C3 Aircross, a Dacia Duster, a Ford Fiesta, a Honda Civic, a Kia Stonic és az Opel Crossland X. December első hetében a zsűri tagjai újabb próbáknak vetették alá ezt a hét modellt, többek között közúton történő tesztelésnek, valamint a Titi Aur Akadémia próbapályáján végzett különböző teszteléseknek és vizsgálatoknak. Az elérhető maximális pontszám 210 volt, s az eredményhirdetéskor derült ki, amint már arra utaltunk, hogy a tizennégy zsűritag mindegyike az új generációs Dusterre szavazott. A második helyre 112 ponttal az Opel Crossland X került, a harmadikra pedig a Kia Stonic 109 ponttal. A további sorrend: Citroën C3 Aircross, Ford Fiesta, Alfa Romeo Stelvio és Honda Civic.
Mindenképp megvan a maga jelentősége annak, hogy a Dacia Duster másodszor is az év autója lett Romániában, mert az jó hírverést jelent úgy általában a hazai autógyártás számára. Egyébként áttekintve a verseny történetét, érdemes utalni arra, hogy a Renault csoport (beleértve a Daciát is) ötször került az első helyre, a Ford és az Opel háromszor, az Opel Corsa modell kétszer is az első helyre került, igaz, hétesztendős különbséggel és két különböző generációval. Ötször szerezték meg az első helyet ázsiai márkák, s e tekintetben a rekorder a Kia volt, amely a C’eed, illetve a Rio modellel került annak idején az első helyre. Az elmúlt 18 esztendő során az első helyet kilenc különböző márka foglalta el.

A növekedés motorja
Az ma már vitathatatlan, hogy üzleti szempontból is szerfelett ígéretes modellnek bizonyult a Dacia Duster, és nem túlzás azt állítani, hogy a mioveni-i gépkocsigyár fejlődésének igazi motorjává vált az elmúlt esztendők során. Ez vonatkoztatható az export alakulására is, de tágabb értelemben megvolt a maga jelentősége országunk GDP-alakulása szempontjából is. Érdemes felidézni a mostani esemény kapcsán a Duster gyártásának egyes vetületeit. Az indulás évében, 2010-ben ebből a modellből 86 239 készült, a gyár fizikai termelésének 25%-a, a következő évben viszont már megközelítette a 169 000-et, s ilyenképpen a teljes termelésnek ez a modell az 51%-át tette ki. A következő esztendőben, azaz 2012-ben egyes más modellek előtörése nyomán némileg csökkent a legyártott Duster modellek száma, nevezetesen 133 ezerre, ami a gyár termelésének 43%-át jelentette. Ez a tendencia folytatódott 2013-ban is, amikor a legyártott darabszám 123 213 volt, ez pedig 36%-os részarányt jelentett. A fordulat esztendejét jelentette 2016, amikor is a szerelőszalagokról 190 419 Duster került le, ami 60%-os részarányt jelent, az idei esztendő pedig úgy tűnik, hogy igazi betetőződés lesz, ugyanis előreláthatólag mintegy 200 000 Duster fogja elhagyni a gyárat, s ennek a modellnek a részesedése elérheti a 64%-ot. 15 000 eurós átlagárral számolva ez azt is jelenti, hogy az idei Duster-termelés értéke akár a 3 milliárd eurót is meghaladhatja. Ha szem előtt tartjuk a 2010 és 2017-es esztendő közti időszakot, akkor több mint 1,2 millió Duster személygépkocsival kell számolnunk, s azok együttes értéke meghaladja a 18 milliárd eurót. Nos, ilyen körülmények között nem túlzás azt állítani, hogy az Automobile Dacia üzleti forgalmának a gyarapodásához közvetlenül járult hozzá a Duster, akárcsak az export bővüléséhez. Ilyen összefüggésben sokatmondó az a tény, hogy a gyár múlt esztendei üzleti forgalma elérte a 4,6 milliárd eurót, s abból több mint 2,8 milliárd euróval részesült a Duster. Az idei esztendő tekintetében nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az üzleti forgalom szempontjából megvolt, megvan annak is a jelentősége, hogy a Duster már megvásárolható automata sebességváltóval, valamint az sem, hogy az új generációs Duster egyes változatai azok árai okán „többet hoznak a konyhára”. Amúgy a 2018-as esztendő a Dacia történetében két jelentős eseményt is jelent: a Duster lesz az az első modell, amelyből egy év leforgása során sikerül legyártani 200 000 (vagy esetleg annál több) darabot, ugyanakkor ebben az évben lesz 50 esztendeje annak, hogy termelésbe bocsátották a Dacia első modelljét, a Dacia 1100-at.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.