szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Győzni mennek Nagyszebenbe is

A hazai ralibajnokság ötödik futamát rendezik ma és holnap, a Szeben Rali a nyári szünet előtt az utolsó verseny. A pontvadászat felén túl lesznek a hétvégén a ralisok, a nyári pihenő alatt indulhat a számolgatás, ki melyik verseny eredményét nem veszi majd számításba a végelszámolásnál. A rajtnál két csíki páros is lesz, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában listavezetőként, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta duó a Rali-2-ben az A1 kategória éllovasaként vág neki a ma kezdődő futamnak.

Négyből háromszor győzött idén a Teslovan–Cseh páros Fotó: Rallyphoto Hunters/Archív

A nyolc versenyből álló hazai ralibajnokságból négyet teljesítettek már a pilóták, az ötödikre pedig ma és holnap Szeben megyében kerül sor. A Szeben Rali fénykorában murva­utakon zajlott, egy alkalommal az Európa-bajnokság elődjeként létrehozott IRC (International Rally Challenge) sorozat egyik futamának is helyszíne volt, igaz, az azóta eltelt kilenc év során voltak évek, amikor nem tartottak Nagyszeben környékén versenyt, majd az aszfaltborításra szavaztak a szervezők. Idén is aszfaltutakon zajlik majd a verseny, érdekesség, hogy nem az első napot, hanem a futamot zárja majd a Nagyszeben utcáin kijelölt pályán sorra kerülő szuperszpeciál, amelyen elsőként a Rali-2 mezőnye száguld majd végig.
Csíkszeredából ezúttal is két páros indul a Szeben Ralin. A Tes­lovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta kettős az elsőkerék-meghajtású autók géposztályában a bajnokság felénél 80 ponttal éllovas a 64,6 pontos Mihnea Mureșan és az 54 pontos Maior Norbert előtt, míg az RC3-as géposztályban Mihai Manole vezet 59,4 ponttal, a csíkiak 58 ponttal a második helyen állnak. Azonban csalóka az állás, mert amíg Manole eddig minden versenyen pontozott, addig a Teslovan–Cseh páros a Bákó Ralin kiesett, így Manole leggyengébb pontszámát törlik majd a bajnokság végén, ami jelen pillanatban mínusz 12 egység, ezt figyelembe véve már a csíkiak vannak kedvezőbb helyzetben.
A Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős az évet a Rali-2-ben – azaz a másodosztályban – teljesíti. A csíkiak az A csoportban 31 ponttal a hetedik helyen állnak, a listavezető Claudiu Albu 61 pontot gyűjtött a bajnokság feléig. Az A1-es géposztályban viszont 37 ponttal listavezetők a csíkiak, előnyük tíz pont a második Cristian Pesotchihoz képest.
A Szeben Ralira összesen 67-en neveztek, ebből ötvenen az országos bajnokságban, hárman a veterán autók pontvadászatában és 14-en a másodosztályban harcolnak a pontokért.

A pályák
A szervezők egy elég kompakt pályát jelöltek ki a Szeben Ralira. Ma a Resinár és Popláka közötti 8 km-es szelektívvel kezdődik a verseny, majd a 11,5 km-es Guraró és Szebenjuharos távot teljesíti a mezőny. Egy átcsoportosítást követően a versenyzők immár Szebenjuharosról indulnak el és az előző két szelektívet a másik irányban is teljesítik.
Holnap egy négy szelektívből álló hurokkal kezdik a versenyt a pilóták, amelyet kétszer is teljesítenek: a Buzd szakasz 10,1, a Hosszútelke 5,7, a Székásgyepü 8,2, míg a Doborka szakasz 7,15 km hosszú. A fent említett szakaszok kétszeri teljesítését követően Resinár nyugati kijáratától indulnak fel a versenyzők Szebenjuharosra, a 11 km-es táv megtétele és egy átcsoportosítás után pedig lefelé is teljesítik a sze­lektívet. A versenyt Nagyszeben központjában a szuperszpeciál zárja.
– A verseny első szakasza, a Popláka nagyon gyors, rengeteg az egyenes rész benne és nagyon jó az út. A Buzd szelektív is a gyorsok közé tartozik, Hosszútelke, Székásgyepü és Doborka viszont inkább technikás. Vannak azonban útegyenletlenségek Hosszútelkén, ami nagy figyelmet igényel. A Szebenjuharosra felvezető szakasz eleje szűk, sok a hajtűkanyar, az ereszkedés során a féktávokra kell figyelni, majd a végén a fékek hűtésére – nyilatkozta tegnap a pályabejárásokat követően lapunknak – Cseh Vajk Imre navigátor. Hozzátette, remélik, hogy újabb győzelemmel térhetnek majd haza Nagyszebenből.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb