szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Győzni akarnak Bákóban

Ma és holnap Mojnyest, illetve Bákó környékén rendezik a hazai ralibajnokság negyedik futamát. A Bákó Ralin két csíkszeredai páros is érdekelt, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az RC3-as géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős a rali-2-ben és annak A1-es kategóriájában harcol a pontokért. Négy szelektív tekinthető meg a tévében is.

Ma és holnap tartják a hazai ralibajnokság negyedik futamát, a Bákó Ralit, amelyen két csíkszeredai páros is indul. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az RC3-as géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős a rali-2-ben és annak A1-es kategóriájában harcol a pontokért. Ma Mojnyest környékén három szelektív és az ónfalvi szuperszpeciál, holnap Bákó környékén újabb három gyorsasági szerepel a kiírásban, a második napon minden szakaszt háromszor teljesít a mezőny.
Ugyan a közelben versenyeznek a csíkiak, ám ezúttal is lehet követni őket a tévéképernyőkön keresztül, ma 15.15-től a vermești-i, majd 17.55-től az ónfalvi szuperszpeciált, holnap 12.55-től és 16.10-től a Rákova szakaszt közvetíti élőben a TVR 3.
A mai szakaszok ismertek a versenyzők számára, hiszen az elmúlt években a Runcu–Mojnyest–Vermești hurkot ralinként akár háromszor is teljesítették a pilóták. Idén viszont csak egy-egy alkalommal haladnak át a Mojnyest közelében lévő pályákon a versenyzők, az első szelektíven 14.23, a másodikon 14.56, a harmadikon pedig 15.34-kor rajtol az első versenygép, este hattól pedig Ónfalva utcáin lesz a szuperszpeciál.
– A tavalyhoz képest a Mojnyest környéki szakaszokon sokat romlott az utak minősége. Az elmúlt időszakban lehullott eső sok helyen lemosta a laza réteget az útról, sok a kő és a nagyobb kavics, a vízátfolyások pedig árkokat vájtak az útban – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a Vermești szakaszon a legjobb az út minősége, ami az első versenynapot illeti. – Kiásták és elvitték azt a követ, amely tavaly a borulásunkat okozta Vermești-en – tette hozzá nevetve Cseh Vajk Imre.
Holnap Bákó környékén folytatódik a verseny, az elmúlt évekhez képest csak egy szakasz maradt változatlan a szomszéd megye székhelye körül, ez pedig a 8,35 km-es Hemeius szelektív. A szervezők idén a Trebes szakaszon módosítottak, a 13,26 km-es szelektív első fele megegyezik az előző évi kiírásokban szereplő gyorsaságival, ám a második fele egy teljesen új murva úton zajlik majd. A Racova nevű szelektív 6,1 km-es, ez Buhus környékén található, és a nézők számára könnyen megközelíthető, ami elmondható egyébként a Bákó Rali összes szakaszáról.
A csíki navigátor azt mondta, a Bákó környéki utak minősége viszonylag jónak mondható. – A Hemeius szelektívvel nincs baj, Trebesen viszont folyik az erdőkitermelés, a szakasz újnak mondható részének szélén sok a farönk és az út minőségén is látszik a nehézgépek nyoma – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, a Racova szelektív is ismert számukra, hiszen a korábbi években Buhus néven szerepelt, egy része aszfalt és beton borítású. – Murva abroncsokkal a néhol homokos betonút nagyon csúszhat, de ezeken a részeken majd figyelmesebbek leszünk – mondta Teslovan Adrian.
Csató Rolandnak az idei lesz az első Bákó Ralija. – Nagyon tetszenek a szakaszok, remélem, hogy ahol a pályabejáráskor nedves volt az út, a versenyre felszárad. Az első napi szelektívek nagyon kövesek, emiatt lehet, hogy óvatosabb lesz mindenki, hiszen egy három szakaszból álló hurok első gyorsaságiján nem éppen a legjobb defektet kapni – mondta a fiatal csíki pilóta.
A versenyre előzetesen ötvenöten neveztek, a listáról hiányzik Simone Tempesti és Bogdan Marișca, azaz az elmúlt két év román bajnokai kihagyják a Bákó Ralit.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb