2021. június 12, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Győzni akarnak Bákóban

Ma és holnap Mojnyest, illetve Bákó környékén rendezik a hazai ralibajnokság negyedik futamát. A Bákó Ralin két csíkszeredai páros is érdekelt, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az RC3-as géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős a rali-2-ben és annak A1-es kategóriájában harcol a pontokért. Négy szelektív tekinthető meg a tévében is.

Ma és holnap tartják a hazai ralibajnokság negyedik futamát, a Bákó Ralit, amelyen két csíkszeredai páros is indul. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős az RC3-as géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős a rali-2-ben és annak A1-es kategóriájában harcol a pontokért. Ma Mojnyest környékén három szelektív és az ónfalvi szuperszpeciál, holnap Bákó környékén újabb három gyorsasági szerepel a kiírásban, a második napon minden szakaszt háromszor teljesít a mezőny.
Ugyan a közelben versenyeznek a csíkiak, ám ezúttal is lehet követni őket a tévéképernyőkön keresztül, ma 15.15-től a vermești-i, majd 17.55-től az ónfalvi szuperszpeciált, holnap 12.55-től és 16.10-től a Rákova szakaszt közvetíti élőben a TVR 3.
A mai szakaszok ismertek a versenyzők számára, hiszen az elmúlt években a Runcu–Mojnyest–Vermești hurkot ralinként akár háromszor is teljesítették a pilóták. Idén viszont csak egy-egy alkalommal haladnak át a Mojnyest közelében lévő pályákon a versenyzők, az első szelektíven 14.23, a másodikon 14.56, a harmadikon pedig 15.34-kor rajtol az első versenygép, este hattól pedig Ónfalva utcáin lesz a szuperszpeciál.
– A tavalyhoz képest a Mojnyest környéki szakaszokon sokat romlott az utak minősége. Az elmúlt időszakban lehullott eső sok helyen lemosta a laza réteget az útról, sok a kő és a nagyobb kavics, a vízátfolyások pedig árkokat vájtak az útban – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a Vermești szakaszon a legjobb az út minősége, ami az első versenynapot illeti. – Kiásták és elvitték azt a követ, amely tavaly a borulásunkat okozta Vermești-en – tette hozzá nevetve Cseh Vajk Imre.
Holnap Bákó környékén folytatódik a verseny, az elmúlt évekhez képest csak egy szakasz maradt változatlan a szomszéd megye székhelye körül, ez pedig a 8,35 km-es Hemeius szelektív. A szervezők idén a Trebes szakaszon módosítottak, a 13,26 km-es szelektív első fele megegyezik az előző évi kiírásokban szereplő gyorsaságival, ám a második fele egy teljesen új murva úton zajlik majd. A Racova nevű szelektív 6,1 km-es, ez Buhus környékén található, és a nézők számára könnyen megközelíthető, ami elmondható egyébként a Bákó Rali összes szakaszáról.
A csíki navigátor azt mondta, a Bákó környéki utak minősége viszonylag jónak mondható. – A Hemeius szelektívvel nincs baj, Trebesen viszont folyik az erdőkitermelés, a szakasz újnak mondható részének szélén sok a farönk és az út minőségén is látszik a nehézgépek nyoma – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, a Racova szelektív is ismert számukra, hiszen a korábbi években Buhus néven szerepelt, egy része aszfalt és beton borítású. – Murva abroncsokkal a néhol homokos betonút nagyon csúszhat, de ezeken a részeken majd figyelmesebbek leszünk – mondta Teslovan Adrian.
Csató Rolandnak az idei lesz az első Bákó Ralija. – Nagyon tetszenek a szakaszok, remélem, hogy ahol a pályabejáráskor nedves volt az út, a versenyre felszárad. Az első napi szelektívek nagyon kövesek, emiatt lehet, hogy óvatosabb lesz mindenki, hiszen egy három szakaszból álló hurok első gyorsaságiján nem éppen a legjobb defektet kapni – mondta a fiatal csíki pilóta.
A versenyre előzetesen ötvenöten neveztek, a listáról hiányzik Simone Tempesti és Bogdan Marișca, azaz az elmúlt két év román bajnokai kihagyják a Bákó Ralit.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Tizenöt megyében van árvízveszély a hétvégén

HN-információ Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet az ország 15 megyéjére adott ki első fokú árvízriasztást. A riasztás hétfő délig van érvényben. A szombat délutántól...

A kormány azonnali lemondását követeli az AUR

A kormány azonnali lemondását követeli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely szerint az országos helyreállítási terv kapcsán jelzett rendellenességek a kabinet alkalmatlanságát bizonyítják. Az...

Egy gyergyói kutyamenhely segítséget kér

Bár gyakran láthatjuk, hogy napjainkban nem megfelelőképpen bánnak az állatokkal, bőven van példa arra környékünkön is, hogy egyesek akár egész életüket feláldozzák értük. A...

Legfrissebb