Győzelmi kényszerben a csíkiak

Nehéz mérkőzés vár a VSK-ra Bukarestben

71

A hazai kosárlabda-bajnokság középszakaszának negyedik fordulójában Bukarestben játszik a VSK Csíkszereda. A csíkiak ma utaztak el a fővárosba, a Rapid elleni találkozót holnap kora délután rendezik. A jövő héten a Románia-kupában is érdekeltek a csíki kosárlabdázók.

Két szoros meccset kaptak ki a csíkiak a Rapidtól. Nyerni mennek Fotók: László F. Csaba / archív

Nehéz mérkőzés vár a VSK Csíkszereda csapatára a férfikosárlabda-bajnokság középszakaszának negyedik fordulójában: Lászlófy Botond tanítványai a fővárosban játszanak holnap a Rapid ellen. A „vasutasok” a Kék csoport ötödik helyén állnak 30 ponttal, míg a csíkiak az utolsók 28 egységgel, ám a VSK egy mérkőzéssel kevesebbet játszott a fővárosi alakulathoz képest.
A két csapat az alapszakasz során kétszer játszott egymás ellen, Csíkszeredában 77:68-ra, míg a fővárosban 70:68-ra nyert a Rapid, mindkétszer elég nagy játékvezetői hátszéllel, mi több, az utóbbi találkozón kétszeri hosszabbítás döntött. Ennek fényében a bukarestiek a középszakaszban már a mérkőzést megelőzően is tettek azért, hogy ők legyenek az esélyesebbek: szombaton 14.30-ra tették a meccs időpontját.
– A kora délutáni időpont gyakorlatilag azt jelentette, hogy egy nappal korábban bent kell legyünk Bukarestben, ez pedig pluszköltséggel jár a klub számára. De mivel fontos mérkőzés előtt állunk, nem engedhettük meg magunknak, hogy ötórás utazást követően az autóbuszból ugorjunk a pályára – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond. A VSK edzője hozzátette, péntek délután érkeznek meg a fővárosba, így lesz pihenési lehetőségük a játékosoknak a találkozó előtt. – Minden mérkőzés fontos számunkra! Mi több, nagyon kell a győzelem ahhoz, hogy elérjük a célkitűzést, azaz a negyedik helyet a Kék csoportban. A Rapid két ponttal van előttünk, ezt egy sikerrel egyre faraghatjuk, majd a Târgu Jiu-i elnapolt meccs következik, amit úgyszintén meg kellene nyerjünk. Ha összejött a négy pont, akkor esélyeink megnőnek a negyedik hely eléréséhez – mondta a VSK edzője.
A csapatban egyedül Lokodi Mátyás játéka kérdéses, a csíki kosárlabdázó ugyanis napok óta derékfájással küzd, az edző viszont reméli, bevethető lesz a holnapi meccsen.
A Kék csoport negyedik fordulójában a Rapid – VSK Csíkszereda mérkőzésen kívül ma 18 órától a VSK Marosvásárhely – VSK Focșani, holnap 17 órától pedig a VSK Máramarossziget – Târgu Jiu összecsapást rendezik.

Készülnek a kupára
Február 14–17. között tartják a 3 x 3 kosárlabda Románia-kupa első négy tornáját, a VSK Csíkszereda Medgyesen lép pályára.
– Mivel olimpiai sportág lett a 3 x 3 kosárlabda, és plusz kvalifikációs pontot szerezhet egy ország, ha bajnokságot és honi kupát szervez, a hazai szakszövetség útjára indította a női és a férficsapatok számára is a pontvadászatot és a Románia-kupát – tájékoztatta lapunkat Lászlófy Botond. Hozzátette, a nőknél már a hetedik és a nyolcadik tornát tartják a Románia-kupa keretében, a férfiak pedig a jövő héten kezdenek. A bajnokságot nyárra tervezi a Román Kosárlabda Szövetség.
A VSK Csíkszeredát a medgyesi négynapos tornán csapatvezetőként Lokodi Mátyás vezeti, és amennyiben egészségügyi problémái megoldódnak, úgy pályára is lép. Rajta kívül a László testvérek, Botond és Arnold, valamint Raul Olariu, Andrei Damian és Adrian Movileanu játszik a VSK Csíkszereda színeiben.

3 x 3 kosárlabda
A 3 x 3-as kosárlabdában tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, melyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, melyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.
A 3 x 3-as kosár a legnépszerűbb utcai sportág, és mivel nem túl helyigényes, lényegében bárhol meg lehet rendezni. A kosárlabda 3 x 3-as formája a 2010-es ifjúsági olimpián mutatkozott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keretén belül, 2017-ben jelentették be, hogy a 2020-as tokiói játékokon olimpiai sportág lesz. Az intenzitása, illetve az ehhez szükséges ügyességi szint miatt nincsenek tradicionális húzónemzetek, így a 2020-as első olimpiai eseményen bárki nyerhet.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek