szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Győzelemmel felérő második hely

Nehezen indult, végül viszont jól sikerült a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosnak a Iaşi Rali. A hazai másodosztályban szereplő Csató Roland és Csikós Sándor kettősnek viszont az első szelektív végzetesnek bizonyult. A hazai pontvadászat hatodik futamát Valentin Porcişteanu nyerte, így négyre nőtt a bajnoki címért harcoló pilóták száma, a bajnokságból még két futam van hátra.

Az első szelektív feléig jól ment a Csató–Csikós páros. A féltengely tört el a Suzukiban

Rosszul kezdődött, végül azonban sikeresen ért véget a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára a hazai ralibajnokság hatodik futama. A hétvégén tartott Iași Ralin a csíkiak a hivatalos edzésen balesetbe keveredtek, emiatt a verseny alatt folyamatosan technikai gondokkal küzdöttek, ám végül egy győzelemmel is felérő második hellyel tértek haza a moldvai városból az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, az RC3 géposztályt viszont megnyerték. A hazai bajnoki másodosztályban szereplő Csató Roland és Csikós Sándor számára viszont az első szelektív a verseny végét jelentette: a csíkiak versenygépének féltengelye eltörött, így feladni kényszerültek a Iași Ralit. Kategóriájukban és géposztályukban mindkét csíki páros harcban van még a bajnoki címért. Összetettben Valentin Posrcișteanu győzelmével zárult a Iași Rali, így két futammal a pontvadászat vége előtt négyszereplős lett a harc a bajnoki címért.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára már az is csoda volt, hogy rajthoz álltak a Iași Ralin.
– A hivatalos edzésen – shakedown – előttem elrajtolt egy másodosztályban szereplő pilóta, akit a szakasz fékezési zónájában utolértem. Ő gyakorlatilag megállt egy olyan helyen, ahol nem szabad, mi több, állítólag tolatott is, én pedig teljes sebességgel hátulról elütöttem. Az autónk eleje eléggé megrongálódott, cserélni kellett az intercoolert, a hűtőt, ventilátort, maszkot. Szerencsére a rövid idő ellenére ezeket sikerült beszereznünk Iași-ban – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, az ütközésnek a verseny alatt is voltak következményei.
– Az edzésen elszenvedett balesetet követően úgy vágtunk neki a versenynek, hogy mindegy, melyik helyen zárunk, csak szerezzünk pontot – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, szenvedtek az autóval, hiszen menet közben derült ki, hogy versenygépük hátsó hídja elállítódott. – A harmadik szelektíven előttünk balesetezett Simone Tempestini, mi pedig amikor a bajnoki címvédő autóját kerültük ki, elértünk egy hídfőt és megsérült a fékrendszer. Gyakorlatilag csak az első kerekeken volt fékezés – tette hozzá a navigátor. Az összekötő szelektíven megálltak és megtalálták a hibát is, amit szerencsére egy drótdarabbal és egy kötegelővel orvosolni tudtak – Azt használhatod, amid az autóban van. Nekünk szerencsére volt kötegelőnk, így rögzíteni tudtuk a fékpumpát, mehettünk tovább – mesélte nevetve a csíki navigátor.
A pénteki izgalmakat követően szombaton már jól ment a csíkiak versenygépe, az elsőkerék-meghajtású autósok között a negyedik helyen álltak, amellyel meg is voltak elégedve.
– Az utolsó szelektív előtt elérhetőnek tűnt a harmadik hely, így ennek megfelelően kezdtük a zárószakaszt. A szelektív végén az addig második Eugen Caragui megjárta az árkot, Maior Norbert pedig technikai gondokkal küzdött, így két helyet léptünk előre, és a második helyen zártunk az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában. Ez a második hely számunkra egy győzelemmel ér fel, ha arra gondolunk, hogy a hivatalos megnyitón gyalog, autó nélkül jelentünk meg, mert a versenygépünket éppen akkor rakták össze a szerelők – mesélte nevetve Cseh Vajk Imre.
A Csató Roland és Csikós Sándor páros számára viszont az első szelektíven ért véget a Iași Rali. A csíkiak Suzuki Ignis Sport versenygépének féltengelye nem bírta a terhelést a Cioca Boca nevű szakaszon, és eltört, így idén immár második alkalommal voltak kénytelenek idő előtt befejezni egy viadalt, mindkét alkalommal a technika tréfálta meg a Csató–Csikós párost.
A bajnokságból még két futam van hátra: szeptember 27-én és 28-án Kolozsvár környékén tartják a Transzilvánia Ralit, míg október 18-án és 19-én a Brassó Ralit, előbbi a TER-sorozatban (Tour European Rally) is számít, így 1.2-es szorzós lesz a hazai pontvadászatban.

Az első szelektív feléig jól ment a Csató–Csikós páros. A féltengely tört el a Suzukiban

A pontszerzők
Összetett: 1. Valentin Por­ciș­te­anu (Citroën C3 R5), 2. Dan Gâr­to­fan (Skoda Fabia R5), 3. Cătălin Grigoriu (Ford Fiesta R5), 4. Juhos Zoltán (Skoda Fabia R5), 5. Călin Bucur (Mitsubishi Lancer EVO 10), 6. Mihnea Mureșan (Peugeot 208 R2), 7. Teslovan Adrian / Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max), 8. Eugen Caragui (Peugeot 208 R2), 9. Maior Norbert (Peugeot 106), 10. Mihai Manole (Renault Clio R3).
Géposztály-győztesek: RC2: Valentin Porcișteanu; RC2N: Călin Bucur; RC3: Teslovan Adrian / Cseh Vajk Imre; RC4: Mihnea Mureșan; RC5: Maior Norbert.
Összetettben Porcișteanu 193,4 ponttal vezeti a bajnokságot a 176 pontos Dan Gârtofan, a 148,2 pontos Simone Tempestini és a 105,4 pontos Sebastian Barbu előtt. Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a Teslovan–Cseh páros 126,6 ponttal listavezető a 94,6 pontos Mureșan előtt, míg az RC3-as géposztályban a csíkiak az elsők.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb