Győzelem Aradon is

A törött szélvédő és a víz sem volt túl nagy akadály

142

Remekül szerepeltek a csíki ralisok a hazai bajnokság második futamán. Az Arad Ralin a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros összetettben pontot szerzett, de megnyerte az RC3 géposztályt és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős harmadik lett a rali-2-ben és győzött az A1 kategóriában. Pedig mindkét párosnak volt gondja bőven.

Harmadik helyen zárt a Csató–Csikós páros a rali-2-ben Fotók: Balázs Attila

A technikai akadályok ellenére mindkét csíkszeredai páros sikeresen szerepelt a hazai ralibajnokság második futamán, a csíkiak az Arad Raliról három kategória-győzelemmel tértek haza. A technika ezúttal is megtréfálta őket, ennek ellenére kitűnő eredményeket értek el. Az Arad Ralit Simone Tempestini nyerte, aki ezúttal is minden szelektíven gyorsabb volt ellenfeleinél.
Az Arad Ralit jól kezdte a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős, kategóriájukban a leggyorsabbak voltak a szépfalui szelektíven. A Sistaróc szelektíven viszont majdnem feladásra kényszerültek.
– Noha kétpercenként volt az indulás, utolértük az előttünk rajtoló Dragoș Dinut, aki defektet kapott. Majdnem egy kilométert mentünk mögötte, autójáról pedig csak úgy hulltak le az alkatrészek, amelyek a mi kocsinknak ütköztek. Mikor előzni próbáltuk, autójuk két követ dobott fel, az egyik a motorháztetőnkről az autó fölé pattant, a másik viszont telibe találta a szélvédőnket, ami betörött. Szerencse, a navigátor oldalán talált el a kő, így engem nem zavart a kilátásban, de veszítettünk fél percet Dinu mögött – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a szuperszpeciálon engedték őket versenyzeni, közben a szervizesek megrendelték az új szélvédőt. – Szombat reggel kávéval vártam a küldöncöt, aki Târgu Jiu-ból hozta az új szélvédőt, volt húsz percünk, hogy betegyük, a ragasztó megkössön, és elinduljunk a második nap is – mondta Cseh. És hogy ne legyen ezután sem könnyű a versenyük, a pilóta és a navigátor közötti távbeszélő elromlott. – A nap első szelektívjén gyakorlatilag ordítottam a kocsiban, hogy hallja a diktálást a pilóta – mondta Cseh, majd hozzátette: – A szakaszon volt két patakocska, ami átfolyt az úton. A nézők mindkettőnél egy minigátat emeltek kőből, így a keskeny patakmeder helyett egy jó nagy vízátfolyás lett, ezen pedig keresztül kellett menni. Ahogy az első patakon áthajtottunk, az autóba befolyt a víz és megtelt a lábtér, a forró lemezektől ez elkezdett párologni, és olyan gőz lett a beltérben, hogy alig lehetett kilátni – mondta Cseh Vajk Imre, akinek a Zarándnádas szelektív előtt végül sikerült az átbeszélőt megjavítania. – A második körben már tudtuk, lassan kell áthajtani az átfolyásokon, de így is féltünk, nehogy ott ragadjunk – tette hozzá a navigátor.
Az utolsó szelektíven is akadt problémájuk a csíkiaknak. – A pályabejárások alatt észleltük, hogy Zarándnádason nagyon puha az út a sok esőzés miatt, és tudtuk, a második átmenetelre az ideális ív kisáncosodik. De arra nem gondoltunk, hogy olyannyira kiássák az autók, hogy a megemelt hasmagasság ellenére az autó alja éri majd a földet. Volt is pár műanyagvédő, amit utánunk a szurkolók összeszedhettek szuvenírként – mesélte nevetve Teslovan Adrian. Hozzátette, azonban minden jó, ha a vége jó. – Sikerült összetettben is a pontszerzés, két kategóriában nyertünk és mindkettőben vezetjük a bajnokságot. Örülünk, hogy a problémák ellenére jól zártuk az Arad Ralit – tette hozzá a csíki pilóta.

A patakon való átkelés is gondot okozott a Teslovan–Cseh párosnak. Vizes lett a lábuk

Dobogón zártak
A Csató Roland és Csikós Sándor alkotta csíki párosnak egy nappal a verseny előtt még az indulás sem volt biztos, ennek ellenére a harmadik helyen zártak a rali-2-ben, azaz a másodosztályban. Akárcsak a Teslovan–Cseh párost, úgy a Csató–Csikós kettőst is megviccelte a patak. – Az Arges Rali után az autónk váltóját kellett javítani, de egy alkatrész későn érkezett meg. A versenyt megelőző nap reggelén az autó otthon, mi meg Aradon voltunk, s csak reméltük, hogy az ünnepélyes rajtceremóniáig a Suzuki Ignis is megérkezik. De végül a gépátvételre ideért a kocsi – mondta Csató Roland. A versenyt jól kezdték, az első szelektíven mindössze négy tizedmásodperccel autóztak rosszabbat a leggyorsabb versenyzőnél, a második szakaszon ugyan fél perccel elmaradtak a győztestől, ám a harmadik szelektíven ők voltak a leggyorsabbak, és a másodosztályban át is vették a vezetést.
Ám a probléma őket sem kímélte. – Az Arad központjában tartott szuperszpeciálon üzemanyag nélkül maradtunk, a szakaszt ugyan sikerült teljesíteni, de nagyon sok időt vesztettünk – mondta Csató. Hozzátette, az autó elektronikája meghibásodott, a motornak rossz üzenetet küldött, megugrott az üzemanyag-fogyasztás, pedig tele tankkal indultak el.
Vasárnap Konopon ők is átkeltek a mesterségesen megduzzasztott patakon, ám az autó motorja leállt. – Befolyt a víz a motortérbe, és fél percünkbe telt, mire életet leheltünk az autóba. De szerencsére folytatni tudtuk a versenyt, a végén pedig nemhogy befejeztük, hanem összetettben a harmadikok lettünk. Pedig csütörtök délben a rajtunk is kérdéses volt – nyilatkozta lapunknak Csató Roland.

Eredmények
Összetett: 1. Simone Tempestini (Hyundai i20 R5), 2. Dan Gârtofan (Skoda Fabia R5), 3. Valentin Por­ciș­teanu (Citroen C3 R5), 4. Se­bas­tian Barbu, 5. Constantin Aur (mindketten Skoda Fabia R5), 6. Bog­dan Marișca (Ford Fiesta R5), 7. Cristian Dolofan (Peugeot 208 R5), 8. Andrei Gârtofan (Subaru Im­preza N15), 9. Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre (Citroen DS3 R3T Max), 10. Mihnea Mureșan (Peugeot 208 R2).
Géposztálygyőztesek: RC2: Tem­pestini; RC2N: Andrei Gâr­to­fan; RC3: Teslovan / Cseh; RC4: Mureșan; RC5: Ma­ior Norbert (Peugeot 106); N11: Bogdan Năstase (Mitsubishi Lancer).
Kategória/győztesek: elsőkerék-meghajtású autók: Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre; kezdők: Andrei Ge­orgescu (Suzuki Swift Sport); juniorok: Maior Norbert; Dacia-kupa: Bogdan Gheorghiu (Dacia San­dero); Suzuki-kupa: Dănuț Budai (Suzuki Swift Sport).
Rali-2 (másodosztály), összetett:
1. Claudiu Albuț (Suzuki Swift Sport RS), 2. George Marinescu (Dacia Logan), 3. Csató Roland/Csikós Sándor (Suzuki Ignis). A Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős az A1 kategóriát megnyerte.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek