Gyorsulásban is van bajnoki érmese Csíkszeredának: Második helyezett Vargyasi Zoltán

10

Idén először írtak ki országos bajnokságot az egyik leglátványosabb autós sportágban, a gyorsulásban. Az Amerikai Egyesült Államokban népszerű sportág Európában is teret hódít. A hazai szakszövetség szerint idén összesen 344 sportoló vett részt a bajnokságban, közöttük a csíkszeredai Vargyasi Zoltán is, aki az AP3 kategóriában a második helyen zárta a pontvadászatot.

A rajtot megelőző pillanatok. Negyedmérföld száguldás tíz másodperc alatt

Nem tartozik a legolcsóbb sportágak közé az autósport, ezen belül pedig a rali és a gyorsulási szakág rengeteg anyagi erőfeszítést igényel, pláne, ha komolyan akarják űzni. Az ország autósportban sikeres versenyzői térképén Hargita megye előkelő helyet foglal el, hiszen a rali szakágban a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros bajnoki arannyal és ezüsttel gyarapította idén is kategóriájukban az éremkollekciót, míg rali-2-ben a Csató Roland és Csikós Sándor kettős első bajnoki évükben kategóriaelsőséggel zárt. A Richy Racing Team pilótái pedig a Time Attack és a másodosztályú hegyibajnokságban szereztek számos bajnoki elsőséget, második és harmadik helyet idén is, akárcsak az elmúlt idényben.
Vargyasi Zoltán hat éve a gyorsulási versenyek rendszeres résztvevője, öt évig nem, de idéntől már a szakágban is szerveztek országos bajnokságot, ezt a Román Autósport Szövetség égisze alatt két klub szervezte. Aradon három, a Brăila megyei Ianca repülőterén pedig két versenyt tartottak, a szakszövetség közlése szerint összesen 344 pilóta indult a pontvadászatban. A csíkszeredai pilóta az AP3 profi kategóriában szerepelt, és a második helyen zárta a bajnokságot.
– Nyolc éve kezdtük el barátaimmal, kollégáimmal építeni az autót, az Audi S3-ból azóta majdnem semmi sem eredeti már. Az autóban gyárilag egy 1,8 literes, turbófeltöltős, 224 lóerős (LE) erőforrás volt, azóta már 2,8 literes VR6-os motor van, amely idén 700 LE-t tudott leadni. De jövőre már ez is a múlté lesz – mondta lapunknak Vargyasi Zoltán. A csíki pilóta hozzátette, kategóriájában minden futamon dobogón zárt, de az első hely idén nem jött össze.
A futamok során negyedmérföldes – 402 méteres – távon gyorsulnak az autók, a csíki pilóta Iancán ezt a távot 9,81 másodperc alatt teljesítette, ez volt az idei évben a legjobb eredménye. Jövőben viszont az átépített autóval kilenc másodperc alá szeretné szorítani ezt az időeredményt. – Az autó idén 2,7 másodperc alatt gyorsult fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, a negyedmérföldes táv végénél valahol 270 km/óra volt a végsebességünk, innen pedig 300 méter állt a rendelkezésünkre megfékezni a gépet. Ilyen sebességnél egy pillanatnyi dekoncentráció akár katasztrófához is vezethet, így nemcsak technikailag, hanem fizikálisan és mentálisan is keményen kell készülni egy versenyre – tette hozzá Vargyasi Zoltán.

Nincs tesztlehetőség
A csíki pilóta legnagyobb problémája, hogy nincs ahol edzeni az ország területén. – Reptereket nem lehet kibérelni, noha ezeken lenne megfelelő körülmény arra, hogy gyorsulást, futást és fékezést is gyakoroljunk. Közútra pedig nem mehetünk két okból sem: egyrészt törvény tiltja, másrészt nagy a balesetveszély. Noha van Csíkszereda környékén is egy kilométernyi egyenes útszakasz, túl nagy és bonyolult a procedúra ennek teljes lezárásához, másrészt nem is olcsó mulatság. Ezt csak egy autósért nem éri meg megtenni, a környéken pedig nincs más DRAG-pilóta rajtam kívül – mondta a csíkszeredai versenyző. Hozzátette, cégének van autóteljesítményt mérő padja, ezen szoktak teszteket végezni, de ez sosem ad releváns eredményeket. – A környezetet nem lehet leszimulálni egy műhelyben. Vettünk ugyan nagy teljesítményű ventilátort, hogy valamilyen módon az ellenszelet szimuláljuk, de az időjárási hatások szabadban teljesen mások. Verseny alatt kell kalkulálni a hát-, oldal- vagy szembeszéllel, nedves aszfalttal, a futófelület hőmérsékletével, egyszóval mindennel, amit egy műhelyben nem lehet megtenni. Ezért lenne fontos a tesztlehetőség, ami egyelőre nincs megoldva sem nekem, sem másnak az országban – mondta Vargyasi Zoltán.

Átépítik a kocsit
Az Audi már átépítés alatt van, az erőforrás cseréje mellett a széria DSG-automata váltó külön számítógép-vezérlést kap, ezzel pedig romániai premier része lehet Vargyasi Zoltán autója. – Az idén a széria DSG váltó volt a kocsiban, jövőben is marad, csak külön vezérlése lesz, így öt milliszekundum alatt váltja majd a sebességet a szerkezet – mondta Vargyasi, hozzátéve, hogy a litván FCP Engineering cég szponzorként szállt be a projektbe, ők végzik az átalakítást. Szintén újdonság, hogy az autó erőforrását nem vízzel, hanem jéggel hűtik majd a jövő évben, ez a technológia bevezetése is az autó átépítésének része. Akárcsak a fékezőernyő, hiszen minél erősebb és gyorsabb egy autó, annál nagyobb féktávra van szükség a megálláshoz, lassításhoz, éppen ezért kap az autó egy ejtőernyőhöz hasonló szerkezetet.
Dolgoznak az erőforráson is, de az autó karosszéria-elemeit, valamint a bukókeretet is cserélik. – A váltó tuning után a motort is megpróbáljuk erősebbé tenni, a cél az 1000 LE elérése, ami úgy néz ki, meg is lesz. Ezen felül könnyítjük az autó karosszériáját, minden elem karbonszálas anyagból készül majd, ugyanakkor új pilóta-bukókeretet is kap a versenygép – tette hozzá a csíki pilóta.
Az autó súlyának csökkentése, valamint a motor további erősítése során elérhetővé válik egy bűvös szám is: az egy kilogramm súly egy LE-vel párosul. Csak hasonlításképpen: egy raliautó minimális súlya 1250 kg, a motorteljesítménye pedig legtöbb 300 LE. Jelenleg a Forma–1 sorozatban versenyző autók érik el, némelyek pedig meg is haladják a kg/LE-t.

Nem számol
Költségvetést készít ugyan egy-egy versenyre, de mivel az autót folyamatosan fejlesztik, így pontosan nem tudta megmondani Vargyasi, mekkora összeget költött eddig.
– Nagyjából ötszáz euróba beleférünk egy-egy fordulóra, de ez is változhat. Például Aradon jó minőségű aszfaltborítása van a reptérnek, ezért itt speciális abroncsokat használunk. Iancán viszont ezeket fel sem tesszük az autóra, mert betonborítás van a pályán, sok az apró mélyedés, így ott más „papucsot” kap a versenygép – mondta a csíki pilóta. Hozzátette, az oldalfal nélküli abroncsokat minden hazai pilóta az Amerikai Egyesült Államokból rendeli, s mivel neki összkerék-meghajtású az autója, ezért neki kettő helyet négy kell belőle.
– Az oldalfalas abroncsok sem olcsók, azokat viszont Európából is be lehet szerezni – tette hozzá Vargyasi.
Idén öt versenyt tartalmazott a bajnokság, a román szakszövetség közlése szerint a 2020-as DRAG pontvadászat legkevesebb négyfordulós lesz, de arra való tekintettel, hogy a sportág egyre népszerűbb és egyre többen próbálkoznak gyorsulási versenyen való részvétellel, elképzelhető, hogy jövőben is lesz legalább öt futam a kiírásban. A versenynaptár véglegesítésére azonban még legalább egy hónapot várni kell.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek