Gyorsan lépett a rendőrség: Azonosították a táblák megrongálóját

69

Alig 24 órával tette elkövetésétől számítva, a rendőrség elfogta azt a 30 éves Bákó megyei férfit, aki szombatról vasárnapra virradó éjszaka több székelyföldi település helységnévtábláján lefestette a magyar feliratot. Autójában a festékszórót is megtalálták.

Csíkszeredát sem kerülte el a rongáló, hamar azonosították a tettest                                                Fotó: news.ro

Tegnap délelőtt a megyei rendőrség honlapján adta hírül, hogy a vasárnap hivatalból elindított vizsgálat és nyomozás eredményeként rövid idő alatt sikerült azonosítani a helységnévtáblák megrongálóját.

Börtönbüntetéssel járhat
Lapunk is megírta, hogy vasárnapra virradóra több, 13A országút menti székelyföldi település helységnévtábláján fekete festékkel lefújták a magyar feliratot. Három udvarhelyszéki helység – Székelyudvarhely, Máréfalva és Székelyszentlélek – mellett vandalizmus áldozata lett egy csíkszeredai, valamint a Maros megyei Hármasfalu helységnévtáblája is.
A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség már vasárnap este közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése eredménnyel járt. Kiderült, hogy szombaton, január 4-én, 23:27 órakor egy Bákó megyei rendszámú személyautó érkezett be Székelyudvarhelyre, amelyik a város Csíkszereda felé vezető kijáratánál, a helységjelző táblánál 23:34 órakor állt meg. A rongálás bűncselekménynek minősül, aminek a kivizsgálása az Állami Rendőrség hatáskörébe tartozik, ezért a helyi rendőrség munkatársai a beazonosított autó rendszámát és a felvételeket átadták az illetékes hatóságoknak.
A megyei rendőrség azt írja, hogy a gyanúsított 30 éves Bákó megyei férfi festette le mindegyik Hargita megyei táblát, és ő a felelős a Hármasfalu felirat lefújásáért is. Autója átvizsgálásakor fekete festéksprayt is találtak. Tettéért akár két év börtönbüntetés is járhat.
Egyébként a bemázolt táblákat az országos útügy ideiglenesen eltávolította.

Szégyenletes évindítás
A közösségi oldalak szinte felrobbantak annak kapcsán, hogy Udvarhelyszéket is elérte az etnikai gyűlöletet kifejező akció. „Szégyenletes, hogy így indítjuk a 2020-as évet! Hivatalosan kérem a tettesek mihamarabbi beazonosítását és büntetését!” – írta ki Facebook-oldalára Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor. Incze Csongor megyei önkormányzati képviselő pedig kijelentette, hogy mint a Hargita Megyei Közrendi Hatóság elnöke, elfogadhatatlannak tartja az ilyen cselekedeteket.
Az RMDSZ feljelentést tett a rendőrségen – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. Hivatalos közösségi oldalán rámutatott: a magyar közösség elleni provokációnak tartják az ilyen eseteket, és az RMDSZ elvárja, hogy a tetteseket megbüntessék.
Facebook-felhasználók százai fejtették-fejtik ki véleményüket a magyar feliratok lefújása kapcsán a hatóságok és a politikusok munkájáról, az etnikai konfliktusok esetén tanúsított szerepvállalásukról. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere arra intette követőit, hogy „ilyenkor nem szabad hagyni, hogy elszabaduljanak az indulatok, mert a dühös, indulatos ember nem tud észszerűen cselekedni és nem tud emberhez méltóan fogalmazni sem, amikor hozzászólásaiban írja le véleményét.” Az udvarhelyi városvezető még kijelentette, hogy „gyerekes módon eltávolíthatják jelképeinket százszor is, gyerekes módon lefesthetik magyar feliratú tábláinkat ezerszer is, mi fogainkat összeszorítva százegyedszer, ezeregyedszer is helyre fogjuk állítani”.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek