Gyorsabb a gyorshajtóknál

Újfajta sebességmérő készüléket vetettek be

603

Akár 1,2 kilométeres távolságból is képes a másodperc töredéke alatt kiszűrni a gyorshajtókat az a sebességmérő készülék, amelyet a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség közlekedésrendészeti osztálya kapott központi intézkedés nyomán. A rendőrök elégedettek a „kézi szerszámmal”, már több gyorhajtót is elkaptak.

Az autóvezető még észre sem veszi, a kamera máris rögzítette. A TruCamnek egyelőre nincs ellenszere Fotó: Vocea Olteniei

A TruCam LTI 20/20 készülék lézeres technológiát alkalmaz, és – a gyorshajtók nagy bánatára – performensebb az eddig ismert „rokonainál”: távolabbról és gyorsabban beméri a közeledő autó sebességét, ráadásul a radarjelzők sem hatékonyak ellene.
A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség tegnap közleményben „leplezte le” az újgenerációs turpisságot: már június 1-jétől rendelkezésükre áll az eszköz, ki is próbálták és kaptak is el gyorshajtókat a segítségével.
– A központi intézkedés jegyében tudomásom szerint szinte valamennyi megyei rendőr-felügyelőség közlekedési osztálya kapott egy-egy készüléket, így mi is. A sebességmérőket a megye teljes területén alkalmazzuk, és a kollégák szerint valóban nagyon hatékony és praktikus – nyilatkozta megkeresésünkre Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő. Hozzátette: nem a bírságolások, hanem a gyorshajtás visszaszorítása a céljuk, éppen ezért tájékoztatja a sofőröket arról, hogy immár ezzel az alig észrevehető módszerrel is elcsíphetik őket.
A TruCam fél kézzel is könnyen kezelhető kamerára hasonlít, és a lézeres technológiának köszönhetően akár 1200 méterről is képes észlelni a gyorshajtást, mindössze 0,33 másodperc leforgása alatt. Nagy felbontású felvételeket készít, így a rendszám is tökéletesen leolvasható. Az időjárási körülmények sem akadályozzák meg a bevethetőségét. A széles körben elterjedt radarjelző készülékek ráadásul nem ismerik fel. Egy-egy ilyen eszköz ára – a világhálón talált 2017-es források alapján – mintegy 6000 amerikai dollár, azaz közel 23 700 lej.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek