Gyors helyi döntésekkel és kalákával lehet orvosolni a bajt

60

Az árvízkárokat mérték fel Hargita Megye Tanácsa munkatársai a tegnap délután Kányád és Felsőboldogfalva község falvaiban. Mint tapasztalhatták, a 133-as megyei út Székelydálya és Ége közötti szakaszán az árok nincs megfelelően kitakarítva, így nagyobb esőzések idején a víz kiönt a kövezett útra, medret vág magának. Dályán a patak támfalát újra kell építeni, mivel az a föld terhelésétől befelé dől, Ége Székelyderzs felőli kijáratánál pedig az árvíz a híd betonelemeit teljesen tönkretette, alámosta a földes részt.

Az utak és a támfalak rendbetételére kormánytámogatást kérnek
Az utak és a támfalak rendbetételére kormánytámogatást kérnek

György Sándor, Kányád polgármestere elmondta, a legnagyobb károk az infrastruktúrában keletkeztek, az áradás utakat rongált meg, kavicsozott és aszfaltrétegeket tett tönkre, ezenkívül nagyon sok kút vize vált ihatatlanná.
– Vasárnap este önkéntesek és hivatásos tűzoltók szivattyúzták a vizet, most következik a kárfelmérés a gazdaságokban. Sok bejelentés érkezik nemcsak ingatlanokban, hanem mezőgazdasági területeken is keletkezett károkról – számolt be a kányádi községvezető.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint minden ilyen helyzetben gyorsan kell döntéseket hozni, mert így könnyebb mindenkit meggyőzni arról, hogy segítsen a felhőszakadás okozta gondok megoldásában.
– Hiszek abban, hogy helyben, azonnal kell megoldást keresni, és kalákában orvosolni a bajt. Ugyanakkor kérünk pénzt a kormánytól az utak és a támfalak rendbetételére, és fontos, hogy a vízügyi hatóság is tegye a dolgát – nyilatkozta a megyeelnök.
Sándor György megyei tanácsos elmondta, hogy Peteken a víz sok helyen alámosta a tavaszi karbantartáskor rendbe tett részeket, megtöltötte az átereszeket, befolyt az udvarokra. Hozzátette: a falun áthaladó 137A megyei út Brassó megyével köti össze a térséget, ezért is fontos a rendbetétele.
A Felsőboldogfalva községhez tartozó Ócfalván megállapították, hogy az Országos Vízügyi Igazgatóság nagyon sürgős beavatkozására van szükség, mert a Maros Megyei Vízügyi Igazgatóságot, amelyhez a térség tartozik, nem ura a helyzetnek. Mederszabályozásra és támfalas partvédelemre van szükség – hangzott el. A megyei tanács munkatársai abban maradtak a falu lakosságával, hogy együtt, közös petícióban fordulnak az Országos Vízügyi Igazgatósághoz, hogy a gondokat kellő súllyal tudják bemutatni, mivel közel száz családnak immár negyedik alkalommal viszi el minden ingóságát a Hodos-patak. Borboly Csaba elmondta, hogy ebben együtt kell dolgozniuk, és közösen kell kérniük a hatóságokat – vízügyi, prefektusi és más közintézményt – ahhoz, hogy meghallják a hangjukat.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.