Gyógyszerforgalmazási helyzetkép: Évről évre többet és többért…

20

A hivatalos statisztikai adatokból az derül ki, hogy az utóbbi időszak során a hazai gyógyszerfogyasztás évről évre növekedett. Nem kimondottan helyi jelenség, de egyes szakértők szerint ez a tendencia mindenképp kedvezőtlen. Igen, mert a dolgok ilyenszerű alakulásában közrejátszott a megbetegedések számbeli gyarapodása és egyes súlyos, rendszerint hosszas gyógy­kezelést igénylő megbetegedések „térhódítása”. Mindenekelőtt szív- és érrendszeri megbetegedéseké…

Tavaly a gyógyszerpiac teljes üzleti forgalma elérte a 17,8 milliárd lejt, ami 2018-hoz viszonyítva 18%-os növekedést jelent. Azon belül iramosabb bővülés mutatkozott a vény nélkül kibocsátható gyógyszerek (OTC) terén, amelyek esetében a Cegedim piackutató cég adatai szerint az áruforgalom meghaladta a 4 milliárd lejt. Ennek ellenére a piaci részesedés tekintetében az első helyet a vényköteles gyógyszerek (Rx) szegmense foglalta el, amelyek piaci forgalma 15,5 milliárd lej volt (ebbe az értékbe belefoglaltatik az országos programok keretében felírt gyógyszerek is, valamint a kórházi gyógyszertárak révén felhasznált mintegy 2,3 milliárd lej értékű gyógyszer is). A vény nélkül kiadható gyógyszerek esetében az üzleti forgalom tekintetében szem előtt kell tartani azt is, hogy azok árai hatóságilag nem szabályozottak, s ennek okán mind a hazai gyógyszergyártók, mind pedig a nemzetközi cégek egyre több ilyen típusú gyógyszert ajánlanak, így ösztönözve azok eladását, illetve vásárlását. Amúgy a hazai piacon jelenlévő gyógyszergyártók eladási toplistáját a Sanofi vezette 2019-ben, mintegy 930 millió lejes eladási értékkel. A második helyre a Merck, a harmadikra pedig a Novartis került. A volumenek tekintetében, azaz az eladott gyógyszerek száma tekintetében a helyi gyártók uralják a piacot. E tekintetben az első helyet az indiai érdekeltségű Sun Pharma cégcsoport kötelékeibe tartozó kolozsvári székhelyű Terapia gyógyszergyár foglalta el, amely 2019-ben 56 millió doboz gyógyszert dobott a hazai piacra (ami a megelőző esztendőhöz viszonyítva 10%-os növekedést jelent). A második helyet a cseh érdekeltségű Zentiva Csoport érdekeltségű bukaresti gyógyszergyár foglalta el, 43 millió doboz gyógyszerrel. A harmadik helyet a hazai érdekeltségű jászvárosi székhelyű Antibiotice Rt. foglalta el 31 millió doboz gyógyszerrel. A volumen függvényében megállapított rangsor első 10 szereplője a múlt esztendőben együttesen több mint 320 millió doboz gyógyszert értékesített, abból hazai gyártmányú 177 millió doboz volt, azaz a teljes volumen 55%-a. A volumen tekintetében a hazai gyógyszergyártás jelentős hányadot képvisel, de ez másként fest az eladási érték alapján készült toplista esetében. Azon a toplistán csak két helyi gyár szerepel, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi 10 esztendő során a romániai gyártmányú gyógyszerek piaci részesedése az áruforgalom értéke tekintetében 10% alá csökkent. Különben országunkban egyre kevesebb gyógyszergyár működik, számuk 120 körül van, de azok túlnyomó többsége a gyártott gyógyszerféleségek száma és volumene tekintetében nem nevezhető jelentősnek. Ez kikövetkeztethető abból is, hogy együttes éves üzleti forgalmuk 2,5 – 2,6 milliárd lej körül van. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Cegedim piackutató cég számításai szerint egy romániai lakos évente átlagosan 28 lejt költ gyógyszervásárlásra.

Új piaci szereplő
A gyógyszerforgalmazás terén az elmúlt időszakok során vezető pozícióra tettek szert az üzlet­láncokat működtető nagy cégek,
a Sensiblu, a Catena, a HelpNet, a Dona és a Ropharma. (Azok majd mindegyike jelen van megyénkben is, legtöbbel a Catena.) Nemrégiben megyénk lakosai kézhez kaphattak egy reklámújságot, a Dr. Max gyógyszertárakét. Tulajdonképpen nincs szó egy új piaci szereplőről, hanem amolyan átrendeződésről. A Sensiblu és a Punct hálózatok tulajdonosa, a cseh érdekeltségű Penta Investments úgy döntött, hogy a hazai piacon birtokolt több mint 618 gyógyszertára közül 418 február 10-től kezdődően „átkeresztelődik”
Dr. Max megnevezésre, s ezzel egyidejűleg megszűnik a Punct megnevezés. A Dr. Max brand amúgy jelen van Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szerbiában és Olaszországban, azaz európai szinten 2100 gyógyszertárral. A romániai megjelenés nyomán számuk meg fogja haladni a 2500-at. A Sensiblu gyógyszertárhálózat több mint 200 egységgel továbbra is az ügyfelek rendelkezésére fog állni, jobbára városon – áll a Penta Investments közleményében. A Dr. Max brandról tudni kell, hogy az alacsony árak szegmensére alapoz, s ez olvasható ki abból a reklámújságból is, amely az elmúlt napokban a megyénkbeli lakosokhoz is eljutott.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek