2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Gyógyszerek tárolása a nyári időszakban

Nyáron a meleg miatt különösen körültekintőnek kell lenni a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban – figyelmeztetnek a Webbeteg.hu egészségügyi portál cikkében. A gyógyszerek otthon és az utazások során is csak akkor őrzik meg minőségüket, és így hatásosságukat, ha betartjuk a csomagolásukban elhelyezett betegtájékoztatóban előírt tárolásra vonatkozó utasításokat. A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek.

Alapszabályok

A gyógyszereit mindig tartsa az eredeti csomagolásukban, hogy szükség esetén kéznél legyen a tárolás körülményeit is előíró tájékoztató. Amennyiben elveszítette az alkalmazás feltételeiről szóló iratot, az interneten számos betegtájékoztató megtalálható. A gyógyszeres­dobozokon feltüntetett információkból, illetve a betegtájékoztató alapján tájékozódhatnak a betegek arról is, hogy az adott gyógyszert meddig lehet felhasználni. Lejárt szavatosságú gyógyszert ne használjon!

A tárolási hőmérséklet

Az előírások általában hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. A hűtést nem igénylő gyógyszerek szobahőmérsékleten, azaz 15–25 Celsius-fok között tárolandók. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek 5–15 Celsius-fok között tárolandók. Azok a gyógyszerek, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2–8 Celsius-fok között tárolandók. Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt nem tiltja a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató. Bizonyos gyógyszereket fénytől védve kell tárolni, a betegtájékoztatójukban megtaláljuk az erre vonatkozó előírást. Az inzulin mindig hűtve tárolandó, ellenkező esetben megromlik.

A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja. A gyógyszerek erős hőhatásnak lehetnek kitéve például egy többórás autóút alatt, ennek következtében elveszíthetik hatásukat. A napsugárzásnak és hőhatásnak kitett kúpokat, kenőcsöket, krémeket, oldatokat ki kell dobni. Hosszabb ideig tartó hőhatásra megváltozik például az asztmaspray-k hatóanyag-koncentrációja is, és ilyenkor a megszokott adagolásával már nem érhető el a kellő hatás.

Ha a gyógyszerkészítményen bármilyen rendellenesség észlelhető (például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik), nem szabad felhasználni, akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van.

Ha utazni készülünk…

A megelőzés céljából becsomagolt gyógyszerek mellett mindig vigyük magunkkal a krónikus betegségekre szedett gyógyszereket is. Ha a kiszemelt nyaralóhelyen nincs hűtő, érdeklődjön orvosától vagy a gyógyszertárakban, hogy a megszokott gyógyszereket milyen, hőre nem érzékeny gyógyszerekkel tudná helyettesíteni. Utazás során a gyógyszereket száraz helyen kell tárolni, el kell zárni a napsugárzástól. A legjobb, ha a gyógyszereket hűtőtáskába helyezve szállítjuk, de ne tegyük őket a hűtőakku közvetlen közelébe, különben megfagyhatnak. Mielőtt a hűtőtáskába tennénk, csomagoljuk őket egy vászonkendőbe. Ha a nyaralóhelyen vagy lakókocsiban túl nagy a  hőség, minden gyógyszert tegyen a hűtőszekrénybe. A fagyasztóba ne tegyen gyógyszert! Ha megérkeztünk úti célunkhoz, illetve haza, ne felejtsük az autóban a gyógyszereket. 

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb