Gyógynövénytermesztési tanfolyam indul

Csomagolt teafüvek Szentábrahámról. Üzleti lehetőségek a gyógynövénytermesztésben

A kerti gyógynövénytermesztés, illetve a természetből begyűjtött gyógyfüvek szárítása, felhasználása iránt érdeklődőknek szervez tanfolyamot Csíkszeredában a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány – tájékoztatta lapunkat Máthé Emma, az alapítvány felnőttoktatási programokért felelős munkatársa. A közel két és fél hónaposra tervezett felkészítők sora június elsején kezdődik. Akit a gyógyteák, gyógyfüvek termesztése és a feldolgozása komolyan érdekel, május végéig még jelentkezhet.

Csomagolt teafüvek Szentábrahámról. Üzleti lehetőségek a gyógynövénytermesztésben
Csomagolt teafüvek Szentábrahámról. Üzleti lehetőségek a gyógynövénytermesztésben

Úgy tűnik, komolyan gondolja a gyógynövényter­mesztés székelyföldi fel­len­dítésére és szakmai alapjainak megteremtésére irányuló terveit a Pro Agricultura Hargitae Uni­versitas Alapítvány. Az egy hónappal ezelőtt, a csíkszeredai gyógynövény-termesztési konferencián vázolt elképzeléseket, fejlesztési lehetőségeket a gyakorlat terén is mihamarabb szeretnék tesztelni, kipróbálni. A gyógynövénytermesztéshez elengedhetetlen tudást, gyakorlati tanácsokat első körben neves szakemberek bevonásával induló, nem hivatalos tanfolyam révén kívánják átadni, megosztani az érdeklődőkkel. A csíkszeredai, két és fél, három hónapos felkészítőt ugyanakkor – második körben – a magyarországi gyógynövénykertek felkeresésével, megtekintésével is megtoldják – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Máthé Emma, az alapítvány munkatársa. A csíkszeredai gyógynövény-termesztési tanfolyam június elsején kezdődik.
– A tanfolyam keretében Ma­calik Ernőtől tanulhatnak az érdeklődők. A tanár úr saját kertjében mutatja be, hogyan kell termeszteni a gyógynövényeket, de külön előadás taglalja a gyógynövény szárítás technológiáját is. Arra is kitérünk, hogyan, milyen lépésekből lehet a gyógynövénykertünket, illetve a természetes gyógynövényekben bővelkedő mezőket, havasi kaszálókat, a spontán flórákat biósítani, hivatalosan elismertetni. Ezen keresztül az illető területekről származó gyógynövényeket és gombákat is biotermékekként lehet kínálni és értékesíteni. Ugyanakkor az sem mindegy – és épp ezért külön előadás témája lesz –, mikor gyűjtjük be a gyógynövényeket. Macalik tanár úr az optimális időszak meghatározására gyógynövénygyűjtési naptárt állít össze. A Sapientia egyetem laborjában ugyanakkor Szép Sándor professzor úr irányításával a gyógynövény-eszenciák kivonását, hatóanyag-elemzését is elsajátíthatjuk – sorolta a képzés tartalmi részleteit Máthé Emma.
Elmondta, a gyógynövényter-
mesztési tanfolyam a tervek szerint 20-25 résztvevővel indul, de május végéig még fogadják az érdeklődőket. A tanfolyamra jelentkezni Máthé Emmánál a 0745–327972-es telefonszámon, illetve a mathe.emma@pahru.ro e-mail-címen, vagy pedig személyesen, az alapítvány csíkszeredai, Taploca út 20. szám alatti székhelyén lehet. A képzésen a magyar Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően jelentős kedvezménnyel vehetnek részt a gazdák: a tanfolyam díját mindössze 150 lejben határozták meg.

Domján Levente