Gyógynövényeinkről virtuálisan

„A tea az egészség”

25

Szombaton a virtuális térben tartották az ötödik Székelyföldi Gyógynövénynapot, az egészség ünnepét. A Mária Közösségi Kert, a csíksomlyói Szent István Kollégium és a Kájoni Teaház rendezvényének az volt a célja, hogy minél többen megismerjék a gyógynövényeket, azok jótékony hatását és alkalmazását. Az online eseményen bemutatkoztak a székelyföldi gyógynövénytermesztők is.

Öt évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal szervezték az első Székelyföldi Gyógynövénynapot a csíksomlyói Szent István Kollégium udvarán és a hozzá tartozó Mária-kertben. Az egészség ünnepének is nevezett rendezvényt ezúttal a járványügyi helyzet miatt az online térben tartották. Elsőként a tavalyi gyógynövénynapról készített videót tekinthették meg az érdeklődők, majd előadások következtek. Kolumbán Gábor, a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért elnöke azt mondta, örvendetes, hogy Székelyföldön mozgalommá nőtte ki magát a gyógynövényekkel való foglalkozás, és az ötödik gyógynövénynap egyben jó seregszemle is, hogy a nagyközönség megtudja, ki, hol, milyen mértékben foglalkozik a gyógynövényekkel.
– A gyógynövényekkel való foglalkozás, amelynek már hagyománya van Székelyföldön, elvezetett egy olyan szemlélet kialakításához, ami az egészséges élet, a betegségek megelőzése, az immunrendszer megerősítése céljából egyre több ember számára nyújt lehetőséget. Most a vírus-járvány kapcsán felértékelődik ez a tevékenység, bízunk benne, hogy a jövőben is további családok és gyerekek fognak gyógynövényeket gyűjteni és termeszteni. Ha elérjük azt a kritikus tömeget, ami a mozgalomba szükséges, akkor talán már a feldolgozók is fel tudnak zárkózni – mondta Kolumbán Gábor.

Fontos az immunrendszer erősítése
A korábbi években mindig ellátogatott Csíksomlyóra, és megosztotta a gyógynövényekkel kapcsolatos tudását, illetve tapasztalatait Szabó Gyuri bácsi. Ezúttal a bükki füvesember is online tartotta előadását, aki a járványra való tekintettel az immunrendszer erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, minderre az egyik legkiválóbb módszer a C-vitaminban gazdag csipkebogyó teájának fogyasztása. Gyuri bácsi a máj-, a vese- és a szívműködést segítő gyógynövényteák fogyasztására is biztatott.
– A szívműködésre mindenképpen a galagonyateát ajánlom. Használják a galagonyát, rendben lesz a vérnyomásuk, nem lesz baj a szívritmussal, a szívidegekkel, és azonkívül az erek tisztaságát is biztosítja. A vese jó működéséért meg kell inni a napi két liter folyadékot, és ezenkívül felváltva lehet használni a mezei zsurlót, a tejoltógalajt és a nyírfalevélteát. Nagyon-nagyon sok olyan gyógynövény van, amely segíti a máj jó működését. Például a mezei katáng, a gyermekláncfű, az ezerjófű és valamelyik üröm. Én az egynyári ürmöt ajánlanám – mondta a bükki füvesember.

Hobbiból vállalkozás
A rendezvényen bemutatkoztak a székelyföldi gyógynövénytermesztők is. Valamennyien szabadidős tevékenységként foglalkoztak korábban a gyógynövények gyűjtésével és feldolgozásával, de végül az érdeklődés komolyabb tudás megszerzésére késztette őket. Sokan a Civitas Alapítvány egyik gyógynövényes képzésére is beiratkoztak. Gáspár Hajnal zetelaki gyógynövénytermesztő a begyűjtött növényekből többek között teakeverékeket, krémeket, balzsamokat, szappanokat, gyógynövényes párnákat, fűszereket és eceteket is készít, mindezeket a helyi vásárokon értékesíti.
Az online rendezvény résztvevőitől Balázs Zsóka szervező, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói kollégiumának vezetője búcsúzott. Azt mondta, reméli, hogy a hatodik Székelyföldi Gyógynövénynapot ismét Csíksomlyón tarthatják, ahol a gyógynövénytermesztők tanulhatnak egymástól és megkóstolhatják egymás termékeit.
– Ezért volt kitalálva, hogy egymásnak segítséget és támogatást nyújtsunk, gyerekeinknek megterítsünk egy olyan svédasztalt, amelyről tudást csipegethetnek – jegyezte meg Balázs Zsóka. Hozzátette: A tea az egészség, és mindenkinek jó egészséget kíván.
Az ötödik Székelyföldi Gyógynövénynapot szavalatok és a Role Együttes előadása is színesítette.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.