kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyógy- és fűszernövények nyomában

Hargita megye magyarországi testvérmegyéjébe, Bács-Kiskun megyébe látogatott a Székely Herbárium Egyesület küldöttsége 2019. augusztus 29. és szeptember 1. között. A tíz helyszínen zajló tanulmányút során az egyesület tagjai a gyógy- és fűszernövények termesztéséről, feldolgozásáról és értékesítéséről szereztek itthon is alkalmazható tudást.

A Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének (ADI) támogatásával és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat baráti vendéglátásával zajlott négynapos program során a székelyföldiek küldöttsége a meglátogatott kistermelők szíves fogadtatásában részesült, és értékes információkkal gazdagodott. Ugyanakkor a testvérmegyei kapcsolatot tovább erősítő személyes kapcsolatok alakultak ki, jövőbeli tervek szövődtek, valamint hazatérve az út során begyűjtött magvak, palántok, gyökerek gazdagítják a székelyföldi gyógynövénytermesztés palettáját. A résztvevők lendületet és ötleteket kaptak az új terveik megvalósításához vagy a már megkezdett munka folytatásához. Számos gyógynövénytermesztési tanácsot kaptak, valamint olyan különlegességekkel is megismerkedhettek, mint az ehető virágok és a gyógykenőcsök készítése, de betekintést nyerhettek például az ökogazdálkodásba és málnatermesztésbe is.
A gyógynövények termesztése és feldolgozása során adódó kihívások mellett a kistermelők számára a legnagyobb próbatétel a termények és azok feldolgozásából származó termékek értékesítése, a termékek marketingje. Erről is hallhattak bemutatót, és találkoztak jó példákkal útjuk során. Ugyanakkor nem elhanyagolandó a tanulmányút résztvevői között kialakult ismeretség, kapcsolat, barátság sem.
A vendéglátók számára is frissességet hozott a Székely Herbárium Egyesület tagjainak látogatása, mindenhol lelkesedéssel fogadták a küldöttséget, és avatták be a kistermelői és feldolgozói titkokba, mely tudást hazatérve ki-ki a maga érdeklődése és lehetősége szerint hasznosíthat.
A 23 tagot számláló Székely Herbárium Egyesület 2018-ban alakult, elnöke Flórián Albert, a Halasági-Csibi családi vállalkozás vezetője, Balázs Erzsébet Melinda, a Szent Ferenc Alapítvány alelnöke, a Kájoni-kert megálmodója, titkára Miklósi Ildikó levendulatermesztő.

Miklósi Ildikó, a Székely Herbárium Egyesület titkára

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb