Gyimesi finomságok a pápának

Glóbusszal a vállamon 42.

571

Moldvából Gyimesbe tartva különleges faépület keltette fel a figyelmünket. Egy szemrevaló út menti boltba tértünk be, ahol megismerhettük Pál Péter gyimesbükki vállalkozót. Nem volt szokványos a vásárlásunk: mindent meg kellett kóstolnunk, s az ennivalót leöblítettük áfonyapálinkával. Közben folyvást csevegtünk, noha ezt tele szájjal nem is illik.

Pál Péter és degusztáriuma Fotók: Csermák Zoltán

Úgy tűnik, Pál úr nyitott szemmel jár a világban, s emellett igazi lokálpatrióta. Szomorúan figyeli, hogy a gyimesi fiatalság is útilaput köt a talpára, s inkább külföldön keresi a boldogulást. Ezt nem nézhette tétlenül – s építési vállalkozó lévén – egy formás rönkházat épített az országút közvetlen közelébe. Az épületben a táj jellegzetes termékeit forgalmazza, s már a neve is kifejező: Degustárium.
A házi termékek előállítói behozzák a boltba portékáikat, megszabják az árát, az üzlet pedig a vevőknek kínálja. Valóban kínálja, lehet kóstolni, az eladó pedig takaros és csinos, s ráadásul született kereskedő.
A vállalkozás sikerét jelenti, hogy mára negyven termelővel dolgoznak, s ennek nyomán gusztusos sajtok, orda, kolbászok, szalonnák, pástétomok sorakoznak a hűtőkben. Az italpultban gyümölcslevek és áfonyapálinka kínáltatja magát, s kézműves termékek is díszítik a polcokat. A minőség mellett a higiéniai körülményekre is ügyelnek, a beszállítók mindegyike élelmiszer-forgalmazási engedéllyel rendelkezik.
Mielőtt az áruk a boltba kerülnének, egy „kóstolóbizottság” vizsgálja meg eladhatóságukat, s ha a döntnökök megnyalják a szájuk szélét, a beszállítónak nyert ügye van, s a helyszíni állatorvosi vizsgálat után már indulhat is a fuvar.


„Napi bevételünk eléri a kétezer lejt – büszkélkedik Pál Péter. – A vásárlók messze földről látogatnak ide, kilencven százalékuk nem helybéli. Jó helyen fekszik a bolt, nagy az átmenő forgalom, s most már szájról szájra terjed a híre. A sikert pénzben számolják, így nem lehet panaszunk.”
Hétvégén különösen nagy a kereslet. Ottlétünkkor egy román család érkezett a boltba, miután mindent végigkóstoltak, a vásárlás következett. Mögöttük már hosszú sor alakult, de ők csak mustráltak és vettek. Végezetül mintegy háromszáz lejt pengettek le a kasszánál, s láttam, hogy a dundi kislányuk már az autóban elkezdte a majszolást.
Pál Péter egy mozgalmat is elindított: a gyimesi hímestojás-versenyt. A karitatív kezdeményezés sikerét jelzi, hogy a legszebbjeik Rómába is eljutottak. A míves darabokat Ferenc pápa áldotta meg 2018 tavaszán, e tojások a bolt keresett portékái. Természetesen, ajándékkal is kedveskedtek Szent Péter utódjának: egy kosarat raktak meg gyimesi különlegességekkel, többek között kolbásszal és sajttal. A Szentatya örömmel fogadta az ajándékot, s üzente: „Még ma megeszem a szegényeimmel”.

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek