Gyertyát gyújtva adakoztak

Egymillió csillag a szegényekért

84

Újból fénybe borult több erdélyi település – köztük Csíkszereda is –, ugyanis a Gyulafehérvári Caritas ismét megszervezte az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciót. Az idén jubiláló kezdeményezésről Molnár József, a Caritas marosvásárhelyi PR-felelőse elmondta: tavaly több mint 40 ezer lej gyűlt össze az elhelyezett perselyekben, és a koncepció változatlan: a befolyt összeget a leginkább rászorulók megsegítésére fordítják majd. Az idei akció során eddig 3367-en vettek részt, és 30 312 lejt adományoztak.

Tíz éve szervezte meg először a Gyulafehérvári Caritas az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciót Marosvásárhelyen, és szólította gyertyagyújtással egybekötött adakozásra az embereket. Az idén jubiláló kezdeményezéshez tizenegy erdélyi település csatlakozott, lehetőséget nyújtva mindazoknak, akik számára fontos a nélkülözők sorsának jobbítása.
Molnár József, a Caritas marosvásárhelyi PR-felelőse lapunk megkeresésére elmondta, már a kezdetektől az volt a cél, hogy minél több emberhez eljusson ez a kezdeményezés. Megjegyezte: a szolidaritási akció 1998-ban indult Franciaországból, és hamar elterjedt a fejlett országokban, ahol mai napig hatalmas mécsesekkel világítanak ki egy-egy körzetet ebből az alkalomból.
– Minden egyes mécses jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Nálunk 2008-tól lehet egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezni együttérzésünket. Összehangolt akció mindez, amely során az országban lévő Caritas szervezetek (10 ilyen működik) egységesen buzdítják a szegények megsegítésére az embereket. Tavaly több mint 40 ezer lej gyűlt össze a kihelyezett perselyekben – számolt be Molnár József.
Megjegyezte: évente 25 ezer emberhez jut el a gyulafehérvári egyházmegye szeretetszolgálata, amely a leginkább rászorulók megsegítésére fordítja a befolyt összeget.
A Caritas PR-felelőse rámutatott: karácsonyi gyűjtésről van szó, amely – a kedvező időjárási viszonyok miatt – októberben zajlik. Hozzátette: helyszíntől függ az, hogy mennyire csatlakoznak a közösségek.

Változó az adakozókedv
– Mindenképpen érdekes, hogy azokon a településeken, amelyeken nem feltétlenül a templomba járó embereket szólítjuk meg, többen, többet adakoznak. Ez azért is lehet, mert a perselyezéshez hozzátartozik az a felfogás, hogy elég egy-két lejt beledobni, így azok, akik nem feltétlenül ismerik ezt a szokást, bőkezűbbek – taglalta Molnár József.
Hozzáfűzte, hogy Marosvásárhelyen és Csíkszeredában általában hasonló arányban vesznek részt az emberek.
– Az elhelyezett gyertyákból számoljuk ki azt, hogy hány embert tudtunk mozgósítani az adott évben. Idén is szeretnénk minél több jóakaratú polgárhoz eljutni, akik személyesen is találkozhatnak velünk a gyűjtés során. Számunkra fontosak a visszajelzések, hiszen a résztvevők erősítenek meg minket abban, hogy érdemes ezt folytatnunk – részletezte Molnár József, aki a Hargita Népe rendelkezésére bocsátotta az elmúlt évek kimutatásait is.
Így arról is be tudunk számolni, hogy tavaly Csíkszeredában 483 személy adományából 4416 lej gyűlt össze, Székelyudvarhelyen 519-en csatlakoztak, ott 3888 lejt sikerült gyűjteni, Székelykeresztúron pedig 250 gyertya lobbant lángra, ennek nyomán 2769 lej adomány érkezett a Caritashoz. Gyergyó­alfaluban, Gyer­gyó­szent­mik­lóson, Gyergyó­re­me­tén és Gyergyó­ditróban összesen 800 személy vett részt tavaly a szolidaritási akcióban, akik jóvoltából 5752 lej gyűlt össze. Ebben az évben Székelyudvarhelyen 771 résztvevő csatlakozott és 4666 lejt adományozott, Székelykeresztúron 250 személy jóvoltából gyűlt össze 1576 lej, Csíkszeredában 373 emberhez jutott el a Caritas felhívása, itt 3222 lej adomány érkezett a nélkülözőknek, Gyergyószentmiklóson pedig 2367 lejt ajánlott fel 375 résztvevő.
– Amikor olyan városokról beszélünk, amelynek több tízezres lakossága van, csalódásként is felfoghatnánk azt, amikor „csak” pár száz, esetleg ezer embert sikerül mozgósítani. De mi örülünk annak, hogy azok, akik eljönnek, képesek adni abból a kevésből, ami nekik van, hiszen ez a lényege a jótékonysági akcióknak – jelentette ki Molnár József.
Az idei akcióban – a már említett települések mellett – Marosvásárhely, Bereck (itt október 26-án lesz gyűjtés), Marosszentgyörgy, Szováta, Erdőszentgyörgy, Gyergyó­alfalu és Petrozsény is részt vett, és eddig összesen 3367 személy csatlakozott a felhíváshoz.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek