Gyermekkórussal Csíksomlyón

Glóbusszal a vállamon 15.

64

Pünkösd előtt a Bartók Rádió is beszámolt az MR Gyermekkórusának erdélyi útjáról: „az együttes először jár Erdélyben” felvezetéssel. A hír kissé pontatlan, 2014 nagyhetén a gyermekek már szerepeltek Erdély szívében, Csíksomlyón. A turnét akkoriban én szerveztem, s a körút jól sikerült, mindenki számára emlékezetes maradt. Az utat hosszabb egyeztetés előzte meg, amelynek során minden helyszínt meglátogattunk: a megállóhelyeket, a szállást, a próbák termét. Noha az időbeosztás szoros volt, a pihenés és a játék sem hiányzott az ifjak programjából.
„Mind a gyermekeknek, mind a pedagógusuknak és karnagyoknak felemelő élmény volt az erdélyi körút – emlékezett vissza egy évvel később a húsvét előtti utazásra Matos László vezető karnagy. – A résztvevőkben és a szülőkben még mindig élénken él a vendéglátók szeretete és az együttessel való tiszteletteljes törődés.”

Fotó: Csermák Zoltán

A kórustagoknak csupán kisebbik része járt már e magyarlakta vidéken, ezért nagy volt a várakozás és az izgalom. Az utasok az erdélyi történelemmel először Bánffyhunyadon szembesültek. Kalotaszeg legszebb műemlékének sorsáról Kiss-Cserey Zoltán lelkész beszélt részletesen, s a vendégek a református közösség tagjaival is találkozhattak, a kedves fogadtatást természetesen énekszóval köszönték meg.
Az út legemlékezetesebb eseménye a nagycsütörtöki koncert volt. Az esti rendezvényt alapos próba előzte meg. Élvezet volt látni a vidám cserfes és pajkos gyerekhadat, amint az oltárhoz felvonulva fegyelmezett együttessé változott egy pillanat alatt. A csíksomlyói Sarlós Boldogasszony templomban rendezett hangversenyen többek között Kodály Zoltán, Bartók Béla, Szőnyi Erzsébet művei csendültek fel, az énekkart Matos László és Kabdebó Sándor vezényelte, az MR Gyermekkórusát Arany Zsuzsanna kísérte zongorán. A jeles eseményre a kegytemplom zsúfolásig megtelt, a fellépők ráadásokkal hálálták meg a meleg fogadtatást.
A másnapot a szervezők a kikapcsolódásra szánták. A Szent Anna-tónál szakavatott vezető mutatta be a természetvédelmi területet, az egykori kráter történetét, és a tőzegláp kialakulását. Szentegyházán a Gyermekfilharmónia tagjai várták az ifjú művészeket. A neves erdélyi együttes székháza valóságos múzeum, az erdélyi hagyományok igazi kincsestára, így a fiataloknak volt mit tanulniuk. A tárlatvezetés után a Filharmónia tagjaival azokat a tojásokat festették meg, amikkel három napra rá a lányok a locsolkodóiknak kedveskedhettek.

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.