Gyermekfelügyeleti napok

Június 15-ig igényelhető

43

A maga nemében érdekes utóélete volt a 2020/30-as sürgősségi kormányrendeletnek, amely a Hivatalos Közlöny március 21-i számában jelent meg, s amelynek értelmében többek között módosították a néhány nappal azelőtt hatályba lépett, a gyermekfelügyeleti szabadnapokra vonatkozó 2020­/19-es törvény egyes előírá­sait. Alig telt el néhány nap, s március 30-án a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet módosult, a 2020/30-as sürgősségi kormányrendelet révén, majd április 21-én a 2020/53-as sürgősségi kormányrendelet révén. A minap viszont megjelent a 2020/59-es törvény, amely révén újólagos módosításokkal és kiegészítésekkel hatályos lett a 2020/30-as kormányrendelet.

A pandémia kiváltotta fejlemények nemigen voltak előreláthatók, de mégis furcsállandó, hogy az annak következményeivel kapcsolatos egyik jogszabályt nem egészen két hónap alatt négyszer is módosítsanak és kiegészítsenek. Az már csak hab a tortán, hogy az említett 2020/59-es törvénnyel egyidejűleg megjelent a Hivatalos Közlönyben ama 2020/60-as törvény, amellyel ugyancsak módosításokkal „szentesítődött” a 2020/32-es sürgősségi kormányrendelet. Nos, ilyen körülmények között nem könnyű eligazodni a jogszabályozás sűrűjében, és azt már végképp nem érteni, hogy miért is volt szükség két jóváhagyó jellegű törvényre. Ami pedig a lényeget illeti: a 2020/59-es törvény értelmében az idei esztendőben a gyermekfelügyeleti szabadna­pokra és az azokra folyósítandó illetményre az érintett/érdekelt szülő jogosult lesz az iskolai év befejeződéséig. Ami pedig az eljárást illeti, az nem változott. (Amúgy lapunkban a 2020/30-as sürgősségi kormányrendeletet március 23-án már ismertettük, a 2020/32-esről április 6-án írtunk, a 2020/53-asról pedig az április 27-i lapszámban.)
Érdemes utalni arra is, hogy a minap megjelent törvény értelmében az egyes munkanélküliségi kategóriába besorolt munkanélküliek illetményfizetési periódusa meghosszabbítódik 3 hónappal. (Azokról van szó, akik beleilleszkednek a 2002/76-os törvény 17-es szakasza által előírt helyzetek egyikébe.) Ugyanakkor azok a munkanélküliek, akik a törvény hatályba lépésének időpontjában munkanélküli segélyben részesültek, jogosultságuk meghosszabbítódik 3 hónappal, attól az időponttól kezdődően, amikor lejár a munkanélküli jogosultság határideje. Amennyiben olyan munkanélküliek is vannak, akik munkanélküli segélye törvény feltételei közepette felfüggesztődött a folyósítás újraindításának időpontjától számítva a jogosultsági periódus ugyancsak 3 hónappal meghosszabbítódik. Üdvözlendő az a rendelkezés is, miszerint azon alkalmazottak esetében, akiknek az egyéni munkaszerződése a felfüggesztés stádiumában találtatik a munkaadó biztosíthat étkezési utalványokat, de csak kizárólag elektronikus formátumban és csak a munkanapokra. Amúgy az utólag módosított és kiegészített 2020/30-as sürgősségi kormányrendelet előírásai a szükségállapot megszüntetése után is alkalmazandók, mindazon tevékenységi területeken, amelyeken érvényben maradnak bizonyos korlátozó intézkedések, azok felemeléséig, de nem később, mint 2020. december 31.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek