Gyermekek veszik birtokukba a teret

86

Gyermek-néptánccsoportok ve­szik birtokukba ma Csíkszeredában a Szabadság teret: az András Alapítvány 29. alkalommal szervezi meg a Csűrdöngölő elnevezésű gyermek-néptánctalálkozót a környéken tevékenykedő utánpótláscsoportok részvételével.

Játszva táncolnak, táncolva játszanak Fotó: Varga Emőke / archív
Játszva táncolnak, táncolva játszanak Fotó: Varga Emőke / archív

A tusnádfürdői Fagyöngy csoport figyelemfelkeltő táncával kezdődik ma 10.45 órakor Csíkszeredában, a Promenádon a hagyományos Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó. Az András Alapítvány által következetesen szervezett találkozón negyven néptánccsoport 1111 regisztrált tagja lépik színre a 11 órától délután 5 óráig tartó maratoni szabadtéri programon, a Szabadság téren.
– A szervezés abban a pillanatban kezdődik, amikor az éppen véget érő találkozó végén bejelentjük, hogy „találkozunk fél év múlva ugyanitt” – vázolja a találkozó szervezésének kiindulópontját György Katalin, az András Alapítvány munkatársa.
Mint mondta, rögtön következik a pályázatírás, hogy a folytatáshoz szükséges pénzalapot előkészítsék, ugyanis a negyven tánccsoport 1111 tagjának utaztatása, ellátása nem kis feladat elé állítja a szervezőket. A szervezők között pedig ott találjuk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjait is, többen közülük gyermek-néptánccsoportot vezetnek a környező települések valamelyikén, s e csoportok is számítanak az időszakos megmutatkozási lehetőségre, komolyan készülnek erre a fellépésre.
György Katalin felhívja a figyelmet a csoportok tagjainak felkészülési szempontjaira, arra, hogy a szülők is nagy gonddal készítik elő gyermeküket a fellépésre, gondoskodnak arról, hogy a viselet tökéletesen álljon rajtuk, s ahogy a gyermekek nőnek, megtanítják őket a viselet karbantartásának, gondozásának fogásaira is.
– A szervezők, ugye, a rendezvény egészét nézik, a csoportok vezetői saját csoportjukra összpontosítanak, a gyermekek pedig a felkészülésre, az utazásra, a fellépés izgalmaira – mondta, megjegyezve, hogy a szervezők immár annyira rutinosak, hogy tudják: semmit sem szabad a rutinra bízni…
A szervező kiemelte, hogy délután 3 órakor közös játékon, közös táncon vesznek részt a jelen lévő csoportok, végül közös fényképet készítenek.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.