Gyergyótölgyes jelképei

96

Gyarapodott a hivatalos közigazgatási címerrel rendelkező Hargita megyei önkormányzatok száma: május 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben Gyergyótölgyes heraldikai jelképe.

Tolgyes_cimer

Bár április 13-i ülésén fogadta el a kormány 285. sz. határozatában Gyergyótölgyes község közigazgatási címerét – Bélbor község lapunk április 28-i számában ismertetett címerével együtt –, csak a május 4-i Hivatalos Közlönyben jelent meg a jogszabály. A kormányhatározat a címer leírását és a szimbólumok értelmezését is tartalmazza.
A háromszög alakú, kerekített címerpajzsot villáskereszttel három mezőre osztották. Az első, jobb oldali harmadban kék mezőben aranyszínű, hegyével felfelé irányuló kard és rózsáskereszt keresztezi egymást. A második, bal oldali harmadban piros mezőben ezüstszínű, ugró szarvas található. A pajzs csúcsán lévő harmadban, ezüst mezőben két leveles, makkos tölgyfaág látható.
A leírás szerint a kard a település történelmi múltjára utal, a rózsás kereszt a falu 1815-ben emelt fatemplomát jelképezi, a tölgyfaág a település nevének eredetére – Tölgyes –, valamint a Tölgyes nevű védett erdőrészre utal.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.