Gyergyószentmiklóson tűz és rettegés egy tömbházban

105

Fekete füstre és lángokra lettek figyelmesek a gyergyó­szentmiklósi Forradalom negyed B jelű tömbházának lakói, hétfőn este. A füst egy harmadik emeleti szellőzőnyíláson hömpölygött ki, abból a lakásból, melynek lakói a szomszédok szerint sok bosszúságot okoztak az elmúlt napokban. Az édesanyjával élő 41 éves férfi először nem engedte be a tűzoltókat, majd fenyegetőzött, hogy gázpalackjával az egész lépcsőházat a levegőbe röpíti. A tüzet végül eloltották, személyi sérülés nem történt, a lakók azonban továbbra is rettegnek.

Nehézségek árán került bilincs a férfi kezére. A történet itt nem zárult le
Nehézségek árán került bilincs a férfi kezére. A történet itt nem zárult le

Napok óta tartott a cirkusz a harmadik emeleti lakásban, több álmatlan éjszakát is okozott a férfi – részletezték a szomszédok, mondván, jól ismerik az illetőt, korábban is okozott már zűrt a tömbház lakóinak.

Tűz és fenyegetőzés
– Ennyire még egyszer sem fajult el a helyzet – jegyezte meg az egyik lakó, kifejtve: körülbelül az incidens előtt három nappal kezdődött a csetepaté, amikor egész éjszaka ordítozást hallottak, majd a következő este a férfi nagyjából minden törékeny tárgyat kidobott az ablakon, azt kiabálva, hogy ki kell hívni a rendőrséget. A dobálózás eredményeképpen az egyik első emeleti lakás ablaka betört, olyan szomszéd is volt, aki úgy döntött, elővigyázatosságból máshol tölti az éjszakát.
Egy másik lakó megjegyezte, folyamatosan egy fehér lepedő volt az ablak elé terítve, valami írás is volt rajta, de annyira halvány volt, hogy nem tudta elolvasni. A megrémült szomszédok a rendőrséget is értesítették, komoly előrelépés azonban nem történt, egészen hétfő estig, amikor igencsak elfajultak a dolgok.
A tűzoltók, a rendőrök és a mentők is percek alatt megérkeztek a tömbházhoz, a füsttengerben megrémült férfi azonban vélhetően elbarikádozta a bejárati ajtót, ugyanis csak nagy nehézségek árán tudtak végül bejutni a lakásba. A jelenlévők szerint a férfi a fürdőszobába zárkózott, azzal fenyegetőzve, hogy gázpalackjával az egész tömbházat felrobbantja. Nagy tömeg gyűlt össze a tömbház előtt, kíváncsian várva, hogy mi lesz az incidens vége, végül bilincsben hozták le az illetőt.
Több szomszéd is arról beszélt, hogy talán négy gázpalack volt a lakásban, mindenesetre szerintük még kedden is érezni lehetett a gázszagot a lépcsőházban. A félelem, a rettegés nem hagyott alább a lakók körében, tegnap már arról beszéltek, hogy talán az illető megszökött a csíkszeredai fegyházból, és bármikor visszajöhet.
– Félünk, ezek után ki ne félne?! – tette fel a kérdést az egyik lakó, mondván, már képzelődik is, folyamatosan az ablakot lesi, hogy nincs-e ismét baj.

Nem vették őrizetbe
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy egy 41 éves férfiról van szó, akinek az édesanyja is otthon volt az incidens idején. Filip a gázpalackkal való fenyegetőzést is megerősítette, hozzátéve: személyi sérülésről és említésre méltó anyagi kárról nem beszélhetünk.
A szóvivő rámutatott: nem rendelték el a férfi őrizetbe vételét, az esetet követően a Gyergyószentmiklósi Városi Kór­házba vitték, ahol orvosi ellátásban részesült. Anyagi kár oko­zása szándékának alapos gyanújával kivizsgálást indítottak ellene, a nyomozás végén pedig a Gyergyószentmiklósi Bíróság mellett működő ügyészségnek adják át az ügyet.
Ferenczy István, a Gyergyó­szentmiklósi Városi Kórház igazgatója lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a férfit először valóban hozzájuk vitték, ezt követően azonban a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pszichiátriai osztályára szállították.

Megszökött a kórházból
Ismét pánikhangulat uralkodott tegnap délben a tömbházban, futótűzként terjedt a hír, hogy a gyújtogató megszökött a csíkszeredai kórházból, a lakók riadtan zárkóztak be lakásaikba. „Mikor lesz már vége?” – tették fel a kérdést, megnyugvást pedig csak a környéken járőröző rendőrautók látványa nyújtott.
Gheorghe Filip megerősítette, hogy valóban megszökött, körözést adtak ki a mentális problémákkal küszködő férfi ellen. A rendőrség arra kéri a lakókat, hogy amennyiben valahol látják az illetőt, azonnal hívják az 112-es sürgősségi hívószámot.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.