Gyergyószentmiklóson is elérhető a partidrog?

182

Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást a Gyergyó­szent­miklósi Polgárőrség, miszerint a városban is jelen lehet az italba keverhető, GHB elnevezésű tudatmódosító szer, ismertebb nevén a Gina. Bajkó László, a polgárőrség vezetője elmondta, sem alátámasztani, sem cáfolni nem tudja a partidrog jelenlétét, azonban hallottak olyan esetről, amely igencsak elgondolkodtató. A szer hatásával kapcsolatban dr. Kovács Géza családorvos megjegyezte: rendkívül veszélyes, hisz teljes emlékezetkiesést okoz.

Italba keverhető a Gina. Eszméletvesztést okoz Illusztráció
Italba keverhető a Gina. Eszméletvesztést okoz Illusztráció

A Gyergyószentmiklósi Polgárőrség munkatársai is értesültek a szóbeszédről, miszerint a város éjszakai szórakozóhelyein jelen lehet a Gina partidrog. Bajkó László, a polgárőrség vezetője lapunknak elmondta, akár valós tényről beszélünk, akár nem, fontosnak tartották tájékoztatni a lakosságot.
– Az ezzel kapcsolatos intézkedések nem tartoznak a polgárőrség hatáskörébe, azonban fontos, hogy minél több emberben tudatosuljon: fennáll a veszély – hangsúlyozta.
Bajkó rámutatott, olyan konkrét esetről is tudnak, hogy a gyer­gyószentmiklósi hetes kilométernél található vízháznál, az ottani alkalmazottak segítettek egy megmagyarázhatatlan emlékezetkiesésről panaszkodó fiatalnak.

Női kabátban, zavarodottan a vízháznál
Csala Tibor, a helyi közüzemek munkatársa a várostól hét kilométerre lévő vízház udvarán találkozott múlt pénteken éjszaka négy órakor egy furcsán viselkedő fiatalemberrel.
– Mínusz hat fok volt, és a szerencsétlen fiú azt sem tudta, melyik világon van – nyilatkozta lapunknak Csala.
Elmondta, a 17 éves fiatalember, amikor megtalálta az udvaron, női dzsekiben volt, összefüggéstelenül beszélt, és azt hajtogatta, Szárhegyre akar menni. Nem úgy tűnt, hogy részeg lenne, mégis annyira furcsán viselkedett, hogy jobbnak látta bevinni a vízházba, ahol forró teával kínálták.
– Nem vagyok szakértő, hogy megállapíthassam, tudatmódosító szer hatása alatt volt-e vagy sem, de valami nagyon nem volt rendben ezzel a fiúval – közölte Csala.
Elmondta, miután a teát megitta, kicsit magához tért, azután sikerült szóra bírnia. Ekkor elmondta, hogy buliban volt Gyergyószentmiklós egyik népszerű szórakozóhelyén, ahonnan éjfél után nem sokkal távozott azzal a szándékkal, hogy taxival hazamegy Szárhegyre.
– Azt nem tudta megmondani, mi történt vele, miután a mulatóhelyről kijött, és azt sem, hogyan jutott a teljesen ellentétes irányban lévő vízházhoz éjszaka – közölte Csala, hozzáfűzve, azt sem tudta, hogy került rá a női kabát, kereste viszont a saját kabátját és a sapkáját, amit állítólag magával vitt.
A vízház munkatársa úgy látta jónak, ha felhívja a fiatalember szüleit, tudomásukra hozva, jó helyen van a gyermekük. Mint mondta, nem volt életveszélyes állapotban, ezért nem hívtak mentőt hozzá, az idő teltével a viselkedése is normálissá vált.

Néhány csepp is elegendő
A szer hatásával kapcsolatban dr. Kovács Géza családorvos elmondta, a GHB íztelen szerves vegyület, amelyből csupán kis mennyiség, néhány csepp szükséges ahhoz, hogy rövid időn belül eszméletvesztést okozzon.
– A szer a központi idegrendszerre hat, így következik be az emlékezetkiesés vagy amnézia – pontosított a szakember, hozzáfűzve: pályafutása alatt még egyszer sem találkozott ilyen esettel.

Kertész László
Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek