Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is – A Hópárducra emlékeznek

65

Erőss Zsoltra emlékeznek Gyer­gyó­szentmiklóson és Csíkszeredában holnap, a világhírű székely hegymászó 50. születésnapján. Gyergyószentmiklóson Erőss Zsolt iskolája, a Salamon Ernő Gimnázium előtti téren tartják az ünnepi megemlékezést, Csíkszeredában pedig a róla elnevezett sportcsarnoknál avatnak emléktáblát.

A gyergyószentmiklósi ünnepség kezdődik korábban. Az eseményen a Salamon Ernő Gimnázium diákjai is részt vesznek. Erőss Zsolt emlékművénél a nagyszünetben, azaz 11 óra előtt 10 perccel kezdődik az ünnepi megemlékezés. Beszédet mond Lakatos Mihály gimnáziumigazgató és Dezső László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület tiszteletbeli országos elnöke. Az ünnepélyes megemlékezésen Korpos Szabolcs zenetanár vezényletével az iskola diákkórusa énekel. Az ünnepség végén a részt vevő diákok meggyújtott mécsessel tisztelegnek a székely hegymászó előtt, Erőss Zsolt ugyanis a gimnázium diákjaként pontosan 30 évvel ezelőtt, 1988-ban érettségizett.
Csíkszeredában délután 4 órakor kezdődik a megemlékezés az Erőss Zsolt Aréna előtt – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán, a megyeszékhely polgármestere. Az elöljáró elmondta: a város kőtáblával állít emléket a tíz 8000 méternél magasabb hegycsúcsot meghódító hegymászónak. A polgármester ugyanakkor emlékeztetett: idén immár öt éve, hogy Erőss Zsolt nincs közöttünk.
Mint ismert, Erőss Zsolt 2013. május 20-án feljutott a 8586 méter magas Kancsendzöngára, azonban onnan többé már nem tért vissza.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 6-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek