szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyergyószéki diákok Budapesten

A maroshévízi székhelyű dr. Urmánczy Nándor Egye­sület május 17-én Ur­mánczy Nándor történelmi vetélkedőt szervezett a gyergyószéki iskolák számára. A vetélkedőre mindenki jól felkészülve jelentkezett, mindegyik csapat és felkészítőjük ajándékot kapott, az első három helyezett 5 napos budapesti jutalomkirándulásban is részesült.
Mindegyik dobogós nagyon várta a kirándulás napját, így június 16-án a Gyergyóremete és Gyergyósalamás magyar iskolásai és a maroshévízi Urmánczy János cserkészcsapat tagjai kora reggel buszra ültek és ezzel elkezdődött a várva várt kirándulás. Amint megtudtuk, a diákok között több olyan is volt, akik még soha nem hagyták el Székelyföldet, ezért is nagyon várták ezt a pillanatot. 14 óra körül megérkezett a csapat a Csepeli Ifjúsági Táborba, ugyanis a Csepeli Polgármesteri Hivatal biztosította a szállást, valamint a reggelit és a vacsorát a nyertes csapatoknak. Miután mindenki elfoglalta a szállását, a csapat felkereste az innen nem messze lévő, Urmánczy Nándort ábrázoló életnagyságú szobrot.
A második naptól elkezdődött Budapest megismerése, a látogatások sorozata. A reggeli órákban köszöntötte a csapatot Csepel alpolgármestere, Morovik Attila, valamint Györfiné Gál Edit és Csizmarik Anna, akik a vendégeknek ajándékcsomagokat adtak át. Ettől a naptól csatlakozott a budapesti Reintegratio Alapítvány elnöke, Dénes Krisztina, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy az élménykirándulás megvalósuljon. Kora reggel a Parlamentet látogatta meg a diákcsapat. Az 50 perces látogatás után a székelyruhás és cserkészruhás diákok gyergyói házi jellegű vert kenyeret adtak át Kövér László házelnöknek, valamint Veress Lászlónak, az elnöki titkárság vezetőjének és Németh Szilárdnak, a magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának. Ugyancsak a parlamentben a gyergyói csapat találkozhatott Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel. Az országház vezetőinek köszönhetően az ebédet a parlament éttermében fogyaszthatták el a diákok és kísérőik, különleges élmény volt számukra, hogy a honatyákkal, államtitkárokkal és más ismert személyiségekkel egy teremben ehettek.
Ezt követően városlátogatáson vehettek részt, így meglátogatták a Szent István-bazilikát és környékét, az óriáskerékre is felülhettek. Kedd reggel a Margitszigeten levő Urmánczy Nándor-emlékpadot tekintették meg, majd az itt lévő Palatinus-fürdőben lubickolhattak kora délutánig. Fáradtan indult a csapat a következő látványosság felé, de a Csokoládé Múzeumba érve a fáradtság nagy örömmé, boldogsággá változott. A csokoládé-szökőkútnál csokoládét kóstolhattak, majd saját kezűleg is készítettek finomságokat, amelyeket különböző fűszerekkel szórhattak be. Közben folyamatosan hallhatták a csoki történetét. Miután többfajta csokit kóstolhattak meg, egy teremben kakaómagot is megízlelhettek.
A szerdai nap újból városnézéssel kezdődött, amikor a budai vár látványosságait ismerhették meg. Délben az ebéd a Trófea Grill vendéglőben volt, ami arról híres, hogy bármennyit és bármit lehet inni és enni. Itt főleg olyan ételeket választottak a székelyföldiek, amelyekhez otthon nem igazán lehet hozzájutni. Az ebédhez csatlakozott Veress László, valamint Gortvay István, az Urmánczy-unoka, aki külön üdvözölte a csapatot és gratulált nekik. Veress László 200 000 forintot adott át a csapatnak, az összegre könyveket vásárolhattak a diákok. Ez nagy örömmel töltötte el őket, hisz régi vágyuk volt, hogy olyan könyveket vásároljanak, amikhez otthon nem tudnak hozzájutni. Ezt követően a Tropicariumot látogatták meg, este Füzes Péternek és Hogenbuch Gabriellának köszönhetően pólófestésen vehettek részt a szálláshelyen. A megfestet pólókat a diákok ajándékba kapták. Csütörtökön a reggeli után a csapat hazaindult, többnapos fárasztó, de élménydús időszakot hagyva maguk után. Az úton az élményeik iránt érdeklődtünk, mindenkinek más és más tetszett a legjobban, de mindegyik nap nagyon tetszett nekik, sőt kérdezték, hogy jövő évben is lesz-e ilyen vetélkedő és kirándulás.
Köszönettel tartozunk Dénes Krisztinának, a Reintegratio Alapítvány elnökének, aki éjt nappallá téve dolgozott, hogy ezek a napok megvalósuljanak. Köszönet Borbély Lénárd polgármesternek és a hivatalának, akik a szállást és a kétszeri étkezést biztosították. Köszönet Veress Lászlónak, aki lehetővé tette a parlamenti látogatást, valamint köszönet az általa biztosított könyvvásárlási lehetőségnek.

Czirják Károly, Maroshévíz

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb